Πεμ, 22 Οκτ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Σε έκταση του δημοσίου η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

18/6/2009
Αποκλειστικά σε δημόσια γη και όχι σε ιδιωτική έκταση θα "μετακομίσει" το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Φορέων για τη Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, στόχος της οποίας είναι να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 31/7.

Παράλληλα, στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, αποφασίστηκε η έναρξη διακομματικής συζήτησης, ώστε τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη χωροθέτηση, ενώ εξετάστηκαν σε πρώτη φάση τα κριτήρια αποδοχής και αξιολόγησης των προτάσεων.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής -η οποία θα συνέρχεται πολύ τακτικά- έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο κ.Καλαφάτης. Κατά τον ίδιο, στόχος είναι η επιτροπή να καταλήξει σε εισήγηση για μία ή περισσότερες προτάσεις χωροθέτησης του νέου κέντρου, ώστε ακολούθως η κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της.

"Πιστεύω ότι η γνωμοδότηση της επιτροπής θα έχει βαρύνουσα σημασία", σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι ρόλος της επιτροπής δεν είναι η λήψη απόφασης. Ο υπουργός τόνισε, εξάλλου, ότι μπορεί η υπόθεση της μετεγκατάστασης να απέκτησε τώρα θεσμική συγκρότηση, με την ίδρυση της επιτροπής, αλλά "η δουλειά για το θέμα δεν ξεκινά τώρα".

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επεσήμανε ότι οι προτάσεις για τη χωροθέτηση περιλαμβάνουν την ανατολική και τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και την περιοχή του Επαρχείου Λαγκαδά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για το θέμα και να γίνει μελέτη.

Μέλη της επιτροπής είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γ.Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π.Ψωμιάδης και ο δήμαρχος, Β.Παπαγεωργόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ του νομού, καθώς και οι πρόεδροι της ΔΕΘ, Δ.Μπακατσέλος, της HELEXPO, Αρ.Θωμόπουλος, του Οργανισμού Ρυθμιστικού, Στ. Μπαϊρακτάρη, των επιμελητηρίων Επαγγελματικό, Μ.Ζορπίδης και Βιοτεχνικό, Σ.Μαγόπουλος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ.Μακεδονίας, Τ.Κονακλίδης. Επίσης, ο α' αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μ.Βλαχογιάννης._