Τρι, 16 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΕΝΑΕ

19/2/2009

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του 13ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχαν 500 σύνεδροι και παρατηρητές, εκπρόσωποι κομμάτων και αυτοδιοικητικών φορέων αλλά και υπάλληλοι των νομαρχιών που διεκδικούν εξομοίωση των αποδοχών τους με εκείνες των υπαλλήλων των περιφερειών.

Το συνέδριο της ΕΝΑΕ διεξάγεται κάτω από τη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει την αντανάκλαση της στην Ελλάδα αλλά και στην αυτοδιοίκηση, επηρεάζοντας μια σειρά από σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις όπως η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Το θέμα της κρίσης άλλωστε είναι το θέμα μιας από τις τρεις εισηγήσεις του Συνεδρίου, ενώ αποτέλεσε και τη βασική αναφορά στην εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σ’ αυτήν τη δύσκολη αλλά συγχρόνως και μεταβατική περίοδο (προσωπικά πιστεύω και εποχή προκλήσεων και ευκαιριών), λέμε ότι οι ΝΑ μπορούν να έχουν και πρέπει να αποκτήσουν το ρόλο που δικαιωματικά τους ανήκει: ένα ρόλο ενεργό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Ένα ρόλο στην πιστότερη, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εκπονουμένων προγραμμάτων στήριξης.

Μπορούν να σταθούν δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του. Μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης, προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης ανέργων και κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.

Και είμαστε έτοιμοι, για πολλά από τα ευρωπαϊκά και κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που χρειάζονται διάχυση στην κοινωνία, να πάρουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των σχεδίων εφαρμογής τους. Φυσικά, σε συνεννόηση και συνεργασία με Κυβέρνηση, Υπουργεία, υπερκείμενες Αρχές.

Οι ΝΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βρεθούν μπροστά και στις δυσμενείς συγκυρίες, να εμπνεύσουν την ελπίδα και να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας».

Παράλληλα ο κ. Δράκος έθεσε μετ' επτάσεως το αίτημα για θεσμική και οικονομική ενίσχυση των νομαρχιών, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά των νομαρχών η διοικητική μεταρρύθμιση δεν ματαιώνεται: "Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!", είπε χαρακτηριστικά.  

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, διαβεβαίωσε ότι προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν παραπέμπεται στις καλένδες, αλλά θα προχωρήσει όταν διασφαλιστούν οι αναγκαίες οικονομικές προϋποθέσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο νέος Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετά από γόνιμη συνεργασία, είναι έτοιμος. Ειδικά για το θέμα αυτό ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης επισήμανε ότι ο Κώδικας θα έρθει προς ψήφιση στην παρούσα σύνοδο της Βουλής.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων, σημειώνοντας ότι είναι δουλειά του ΥΠΕΣ να αναπληρώσει την απώλεια των εσόδων των αυτοδιοικήσεων.

"Για να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την αναγκαία θεσμική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης χρειάζεται να προχωρήσουμε σε τολμηρές ρήξεις με συνήθειες και συμφέροντα, ρήξεις που θα αναδείξουν την δυνατότητα μας να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος" τόνισε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ Κωνσταντίνος Τάτσης.
Οπως δήλωσε "η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σε ένα τύπο διακυβέρνησης, ο οποίος θα καθιστά συνυπεύθυνες τις τοπικές αρχές και θα προωθεί τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών".

Την ευχή "να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση την άνοιξη του 2009, όπως τονίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και να μην έχει η μεταρρύθμιση την τύχη του κώδικα νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που μετά από 3 έτη συζητήσεων ακόμη δεν κατετέθη στη βουλή" εξέφρασε ο νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Όχι άλλη αναβολή για την αναβολή και χάριν αυτής. Εύχομαι και ελπίζω η αναβολή να μην οδηγήσει στον ενταφιασμό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης".

Κινητοποιήσεις πρότεινε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα ων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. "Δεν θα ανεχθούμε την περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων μας, γιατί εκεί το πάνε, αρκετά πια με την υποβάθμισή μας, δεν αντέχουμε άλλα χτυπήματα κάτω από τη μέση" τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του και πρόσθεσε "χρειάζεται συντονισμός, αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, προσωπικό και μέσα". Επιπλέον, τόνισε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση "δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένας ισχυρός και ανεξάρτητος αιρετός βαθμός αυτοδιοίκησης, αλλά ως ένα γραφειοκρατικό γρανάζι που μάλιστα τροφοδοτείται ανεπαρκώς".

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης χαρακτήρισε "ντροπή, το ναυάγιο της διοικητικής μεταρρύθμισης", μίλησε για "αρχαία τραγωδία" αναφορικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων των νομαρχιών από την πολιτεία, ενώ απείλησε ότι "αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς πολιτείας, εμείς στη Θεσσαλονίκη θα τραβήξουμε το δικό μας δρόμο, έστω και αν μείνουμε μόνοι μας".

ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ

Θέμα: Θεσμικά

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση, που με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είχε αρχίσει να συζητείται, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική θεσμική προσπάθεια.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που η επιτυχής έκβασή του θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες:

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης έθεσε τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη μεταρρύθμιση και η τελική διατύπωση των πολιτικών προδιαγραφών θα αποτελούσε τη βάση της μελέτης, αλλά και της συζήτησης.

Συζήτηση και μελέτη χωρίς προδιαγραφές θα αποτελούσε μόνο τεχνοκρατική προσέγγιση του όλου θέματος που δε θα ελάμβανε υπ’ όψιν της την αρχή της ενιαίας μορφής του διοικητικού μας συστήματος.

Προχωρήσαμε στην Ε.Ν.Α.Ε. σε μία εποικοδομητική συζήτηση και συμφωνήσαμε ότι απαιτείται εξορθολογισμός των δομών λειτουργίας του κράτους, εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού, κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών και πληθυσμιακή ανακατανομή.

Συζητήσαμε να αντιμετωπισθούν πρώτα τα προβλήματα της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών των Υπουργείων.

Στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός κράτους - Στρατηγείου και απαιτήσαμε να γίνει νέα κατανομή της εξουσίας μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης και ζητήσαμε την ανακατανομή ρόλων - πόρων και εξουσίας με παράλληλη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία δυστυχώς ασκεί μέρος της πολιτικής εξουσίας.

Τονίσαμε ότι πρέπει να εξασφαλισθεί πρώτα και κύρια η Συνταγματική Μεταρρύθμιση, γιατί σήμερα οι συνταγματικές διατάξεις βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις προθέσεις και τις σκέψεις μας και να εκσυγχρονισθεί το Σύνταγμα με ρήτρες κατοχύρωσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, η οποία να οριοθετεί τον επεμβατικό ρόλο του Συμβουλίου Επικρατείας στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Ζητήσαμε ριζική αναμόρφωση του όλου φορολογικού συστήματος υπέρ της Αυτοδιοίκησης που θα της εξασφαλίζει πόρους χωρίς νέους φόρους.

Εισηγηθήκαμε οι αρμοδιότητες του σκληρού πυρήνα των αμιγώς κρατικών υποθέσεων να μεταφερθούν στις περιφερειακές υπηρεσίες της κεντρικής εξουσίας, ενώ όλες οι άλλες αρμοδιότητες να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, συνοδευόμενες από τους απαραίτητους πόρους, για να ανταποκριθεί αυτή στο νέο ρόλο της.

Μετά από ένα τακτικό συνέδριο στη Δράμα και ένα θεματικό συνέδριο στην Αθήνα, καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα όλες οι Αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε κοινές θέσεις, στις οποίες ανυποχώρητα εμμένουμε.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διατυπώσαμε επιφυλάξεις για το εάν είναι δυνατόν η μεταρρύθμιση να υλοποιηθεί το 2010 ή αν πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2014.

Τα επιχειρήματα ότι το 2010 δεν είναι δυνατή η Διοικητική Μεταρρύθμιση αναφέρονταν:

1. Στην ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, για να επιτραπεί η εκχώρηση διαχείρισης υποθέσεων προς την Αυτοδιοίκηση.
2. Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, που έγινε με βάση τη σημερινή διοικητική διάρθρωση, δεν μπορεί να τροποποιηθεί πριν από το 2013.
3. Ο προγραμματισμός και οι στοχεύσεις του Ε.Σ.Π.Α. δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε και είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω νέας διαβούλευσης.
4. Η σύνταξη και ψήφιση όλων των νομοθετημάτων που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας της μεταρρύθμισης απαιτεί μεγάλη χρονική προετοιμασία.
5. Ο επαναπροσδιορισμός των ορίων των εξουσιών, νομοθετική – εκτελεστική – δικαστική, δεδομένου ότι σήμερα η αρχή της διάκρισης των εξουσιών είναι νεφελώδης.
6. Η εξασφάλιση των ποσών που χρειάζονται για την επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
7. Εάν στον τελευταίο αυτό λόγο προστεθεί και η οικονομική κρίση, τότε διαφαίνεται καθαρά ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για τη γρήγορη έναρξη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σίγουρα η οικονομική κρίση επηρεάζει και την Αυτοδιοίκηση και πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θωρακίζοντας την Αυτοδιοίκηση σε βαθμό που αυτή να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης.

Εύχομαι να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση την άνοιξη του 2009, όπως τονίστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλο, και να μην έχει η μεταρρύθμιση την τύχη του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που μετά από 3 έτη συζητήσεων ακόμη δεν κατετέθη στη Βουλή και η Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Όχι άλλη αναβολή για την αναβολή και χάριν αυτής. Εύχομαι και ελπίζω η αναβολή να μην οδηγήσει στον ενταφιασμό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Απαιτούμε την άμεση ψήφιση του Κώδικα το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς καμία αλλαγή σε όσα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ψήφιση επιβάλλεται γιατί, μετά την ψήφιση του κώδικα πρώτου βαθμού, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν μπορούν να εκτελέσουν κανένα έργο εκτός από την κατασκευή και συντήρηση του επαρχιακού δικτύου, και αυτό, αν μας δώσουν τα υποσχεθέντα και οφειλόμενα κονδύλια.


2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Με το Νόμο 2621/98 άρθρο 2 παρ. 24 ορίζεται ότι:

α) Από 1/9/1998 για τη μεταφορά των μαθητών των δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγράφονται σχετικές πιστώσεις στους προϋπολογισμούς εξόδων κάθε περιφέρειας του άρθρου 1 του Νόμου 2503/1997. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας επιχορηγούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αυτής για την αντιμετώπιση των δαπανών μεταφοράς των μαθητών.
β) Η μεταφορά των μαθητών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Νόμου 2446/1996. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η απευθείας ανάθεση της μεταφοράς σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή ΡΟΔΑ και αν δεν υπάρχουν σε τουριστικά λεωφορεία, εφόσον ο διενεργούμενος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός αποβαίνει άγονος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 12 και 17 του Νόμου 2286/1995 και των άρθρων 79-85 του Ν. 2362/1995 (πρόκειται για τις διατάξεις για τις προμήθειες του δημόσιου τομέα) για τη σύναψη συμβάσεων του Νόμου «περί δημόσιου λογιστικού».
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών, καθώς και ο τρόπος των καταβαλλόμενων δαπανών στους δικαιούχους και το ύψος των επιδοτήσεων. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 2446/1996 στο οποίο παραπέμπει το πιο πάνω πρώτο εδάφιο της παρ. 24β του άρθρου 2 του Ν.2621/1998, ορίζεται ότι, εφόσον πρόκειται για φορέα του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η ανάθεση της μεταφοράς μαθητών της δημόσιας εκπαίδευσης δίνεται στα ΚΤΕΛ ή ΡΟΔΑ ή επιτρέπεται σε ειδικά τουριστικά λεωφορεία μόνο μετά τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού.
δ) Εξάλλου στο άρθρο 1 της ΙΒ/6071/26.8.1998 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μεταφορών και Επικοινωνιών που εκδόθηκε σε εκτέλεση της προαναφερθείσης εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 24δ του άρθρου 2 του Ν. 2621/98 ορίζονται τα εξής:

«Εάν η μεταφορά των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη κατά τις προηγούμενες παραγράφους (που επιβάλλουν τη δωρεάν μεταφορά με μεταφορικά μέσα των Ο.Τ.Α. ή με ΚΤΕΛ, τρένα κ.λπ. δυνάμει ειδικού μαθητικού δελτίου), τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αναθέτει κατόπιν δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού την εκτέλεση μεταφοράς μαθητών σε κατάλληλο μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης και αν δεν υπάρχει σε ιδιωτικής χρήσης που να πληροί τους όρους ασφαλείας μεταφοράς μαθητών. Κατ΄ εξαίρεση είναι δυνατή η απευθείας ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή ΡΟΔΑ και, αν δεν υπάρχουν, σε τουριστικά λεωφορεία, εφόσον ο διενεργούμενος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός αποβαίνει άγονος.»

Στις περιπτώσεις μίσθωσης μεταφορικών μέσων κατά τις παρ. 4,5,6 και 7 του άρθρου 1 της παρούσης, η δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το κόστος της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ της μόνιμης διαμονής των μαθητών και της έδρας του σχολείου που φοιτούν. Ο υπολογισμός της μέγιστης αποζημίωσης του κλειστού έμφορτου δρομολογίου γίνεται με το γνωστό σε όλους μαθηματικό τύπο.

Η προαναφερθείσα ΙΒ/6071/26.8.1998 Κ.Υ.Α. ρυθμίζει κατά τρόπο λεπτομερειακό και εξαντλητικό τους τρόπους διασφάλισης της φοίτησης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατοικούν μακριά από την έδρα του σχολείου τους. Ειδικότερα: 

Ορίζεται ότι η μεταφορά αυτή γίνεται καταρχάς με φροντίδα του οικείου Δήμου ή Κοινότητας με τα ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα αυτών ή, εάν δε διαθέτουν τέτοια μέσα, με τα οικεία ΚΤΕΛ, τρένα κ.λπ., οπότε χορηγείται στους δικαιούχους μαθητές για τη δωρεάν διακίνησή τους ειδικό μαθητικό δελτίο με σχετική επιβάρυνση των Ο.Τ.Α., οι οποίοι και χρηματοδοτούνται για το σκοπό αυτό από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (άρθρο 1 παρ. 1,2 και 3). 

Εάν η μεταφορά μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη κατά τους δύο παραπάνω τρόπους, όπως επίσης και σε ορισμένες ρητά αναφερόμενες μεταφορές (όπως μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, μαθητών μουσικών σχολείων, σχολείων αποδήμων ελληνοπαίδων, συνδρομής εκτάκτων περιστατικών κ.λπ.), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναθέτει τη μεταφορά των μαθητών με κάθε κατάλληλο μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης και, αν δεν υπάρχει ιδιωτικής χρήσης, κατόπιν σχετικού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού ή και με απευθείας ανάθεση, εάν ο μειοδοτικός διαγωνισμός έχει αποβεί άκαρπος (άρθρο 1 παρ. 4,6,7,8,9). Στην περίπτωση αυτή, με τις διατάξεις των παραγράφων 4α και 9 του άρθρου 1 της πιο πάνω Κ.Υ.Α. ορίζεται ότι η αμοιβή που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων ανά κλειστό έμφορτο δρομολόγιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει ένα ανώτατο ποσό που αποκαλείται στις εν λόγω διατάξεις «μέγιστη αποζημίωση» και το οποίο υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένο τύπο. 

Τέλος, αν και η προαναφερθείσα δυνατότητα δεν είναι εφικτή και ως εκ τούτου οι μαθητές υποχρεώνονται ή να εγκατασταθούν στην έδρα του σχολείου τους ή να μεταφέρονται με ευθύνη και με δαπάνες αυτών που ασκούν τη γονική μέριμνα κ.λπ. αυτών, προβλέπεται χορήγηση στους μαθητές αυτούς «μηνιαίου επιδόματος», το ύψος του οποίου καθορίζεται με τις οικείες διατάξεις της Κ.Υ.Α. (άρθρο 2).

Σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας που διέπει την άσκηση από τη Διοίκησή της κατά το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος κανονιστικής αρμοδιότητας, οι κανόνες δικαίου που θεσπίζονται βάσει της αρμοδιότητας αυτής πρέπει να βρίσκονται μέσα στα όρια της εξουσιοδότησης. Ρυθμίσεις κανονιστικής πράξης που δε βρίσκουν έρεισμα σε νομοθετική εξουσιοδότηση ή που συνιστούν υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης πάσχουν από ακυρότητα, η οποία μπορεί να κριθεί και παρεμπιπτόντως σε κάθε δίκη, εάν οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν διαφύγει τον ακυρωτικό έλεγχο.

Στην προκειμένη υπόθεση η παρ. 9 του άρθρου 1 της ΙΒ/6071/26.8.1998 Κ.Υ.Α. περί της προαναφερθείσας «μέγιστης αποζημίωσης» βρίσκεται εκτός της εξουσιοδοτήσεως της πιο πάνω παραγράφου 24δ του άρθρου 2 του Ν. 2621/98, διότι ο καθορισμός ενός ανωτάτου ορίου αμοιβής πέραν του οποίου να μην είναι επιτρεπτή η σύναψη σύμβασης μεταφοράς μαθητών (με ή χωρίς διαγωνισμό) δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνεται στις γενικές έννοιες των «όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη μεταφορά», που αναφέρει η εξουσιοδοτική διάταξη ούτε βεβαίως στον «τρόπο των καταβαλλομένων δαπανών» ούτε υφίσταται άλλη διατύπωση της εξουσιοδοτικής διάταξης που να παρέχει επαρκές έρεισμα για την παραπάνω ρύθμιση. Ως προς το αναφερόμενο δε στην εξουσιοδοτική διάταξη «ύψος των επιδοτήσεων», τούτο σαφώς δεν αφορά σε ανώτατο όριο αμοιβής των ιδιοκτητών μεταφορικών μέσων, αλλά σε ανώτατο ποσόν χρηματικής ενίσχυσης προς τους μαθητές για να αντιμετωπίσουν εξ ιδίων τη φοίτησή τους σε σχολεία μακράν του τόπου κατοικίας τους, πράγμα που υλοποιείται με τον καθορισμό με την παρ. 2 του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. του ακριβούς ποσού του καταβαλλόμενου στους μαθητές «μηνιαίου επιδόματος». Κατ΄ ακολουθίαν τούτων η Διοίκηση δε δεσμεύεται να καθορίσει ως ανώτατο όριο αμοιβής σε σύμβαση για τη μεταφορά μαθητών τη «μέγιστη αποζημίωση», όπως αυτή υπολογίζεται κατά τον τύπο που παρατίθεται στην παρ. 9 του άρθρου 1 της Κ.Υ.Α..

Στο πλαίσιο της παραπάνω άποψης ο Αντιπρόεδρος, κ. Κων. Βολτής, και ο Νομικός Σύμβουλος, κ. Σπ. Σκουτέρης, έχουν τη γνώμη ότι σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη για την κανονιστική ρύθμιση των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη μεταφορά των μαθητών με μέσα που μισθώνονται ύστερα από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, ο μεν διαγωνισμός δεν αποτελεί αντικείμενο της κανονιστικής ρύθμισης, γιατί ως προς τούτο γίνεται παραπομπή στους Ν. 2362/1995 (άρθρα 79 έως 85), 2286/1995 (άρθρο 2 παρ. 12 και 13) και 2446/1996 (άρθρο 1 παρ 1 περ. δ’) σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 14 περ. β’ εδάφιο δεύτερο του Ν. 2621/1998, όμως ως προς τα στοιχεία της διακήρυξης του διαγωνισμού, όπως είναι ο όρος που αφορά στην πηγή χρηματοδότησης και τον τρόπο πληρωμής (βλ. άρθρο 2 παρ. 2 περ. ι’ του Π.Δ. 394/1996), υπάρχει νόμιμη εξουσιοδότηση και συνεπώς μπορεί να ρυθμίζεται το κόστος μεταφοράς με τη χρήση τύπων μαθηματικού υπολογισμού μέγιστης αποζημίωσης, τα στοιχεία των οποίων καλύπτουν αντικειμενικά και έχουν εφαρμογή γενικά σε όλες τις μισθώσεις με διαγωνισμό. Αντίθετα, στην περίπτωση μίσθωσης με απευθείας ανάθεση, η δαπάνη για τη σχετική σύμβαση δεν είναι στοιχείο της ανωτέρω κανονιστικής ρύθμισης, γιατί προβλέπεται ευθέως στο νόμο ως υποχρέωση του κράτους και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης προβλέπεται και ο τρόπος κάλυψής της (άρθρο 2 παρ. 9 του Ν. 1566/1985, άρθρο 6 παρ. 25 του Ν. 2240/1994, όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 8 παρ. 5 του Π.Δ. 30/1996 – Α’2 – σε συνδυασμό με άρθρο 1 του Ν. 2503/1997).

Η κύρια, αν όχι η μοναδική, αιτία αποτυχίας του μειοδοτικού διαγωνισμού εντοπίζεται εν όψει του περιεχομένου και των χαρακτηριστικών της σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί, στο γεγονός ότι η καθοριζόμενη από την Κ.Υ.Α. ως άνω «μέγιστη αποζημίωση» για την ανάθεση του μεταφορικού έργου είναι ασύμφορη για τους διαθέτοντες τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα, πράγμα που συνεπάγεται αναπότρεπτα την αντικειμενική αδυναμία σύναψης σύμβασης και με απευθείας ανάθεση, εάν και εφόσον θα εξακολουθούσε να ισχύει και με τη μέθοδο αυτή το ίδιο ανώτατο όριο αμοιβής. Έτσι, όμως, θα καθίστατο στην πράξη ανενεργός η ρητά προβλεπόμενη, όχι μόνο στην Κ.Υ.Α., αλλά και στο Ν. 2621/98 (άρθρο 2 παρ. 24β), ρύθμιση περί συνάψεως συμβάσεως μεταφοράς των μαθητών με απευθείας ανάθεση, μετά την κήρυξη ανάλογου μειοδοτικού διαγωνισμού άγονου. Ταυτόχρονα θα φαλκιδευόταν και ο επιδιωκόμενος με τις επίμαχες διατάξεις σκοπός, ο οποίος συνίσταται αφενός μεν στη διασφάλιση σε κάθε περίπτωση σε νέους που κατοικούν μακριά από λειτουργούντα σχολεία του δικαιώματος στη δωρεάν παιδεία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, το οποίο μάλιστα επιβάλλει περαιτέρω ως υποχρεωτική την εννεαετή τουλάχιστον εκπαίδευση (άρθρο 16 παρ. 2,3 και 4 του Συντάγματος), αφετέρου δε στην κατά το δυνατόν καταπολέμηση ορισμένων από τα αίτια που οδηγούν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της και στην εγκατάστασή τους στα αστικά κέντρα. Εξάλλου δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αδυναμία μεταφοράς των μαθητών, κατά τους προβλεπόμενους στο άρθρο 1 της Κ.Υ.Α. τρόπους, θα ήταν δυνατόν να αναπληρωθεί με την καταβολή σε αυτούς του κατά το άρθρο 2 αυτής μηνιαίου επιδόματος, καθόσον σύμφωνα με το άρθρο αυτό προϋπόθεση καταβολής του εν λόγω επιδόματος είναι είτε η εγκατάσταση του μαθητή στην έδρα του σχολείου του είτε η μεταφορά του με μεταφορικά μέσα του ασκούντος τη γονική μέριμνα ή με δαπάνες αυτού κ.λπ., ήτοι προϋποθέσεις που είναι αμφίβολο αν συντρέχουν ή αν είναι εφικτό ή επιθυμητό να συντρέξουν. Θα παρουσιαζόταν, λοιπόν, το φαινόμενο μαθητές οικογενειών απόρων ή με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, κάτοικοι απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών, να αποκλείονται από μέτρα κοινωνικής πρόνοιας και ενθάρρυνσης της παιδείας, παρ’ ότι θα έπρεπε να ήταν αυτοί οι κύριοι και πρωταρχικοί αποδέκτες τους.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι:
1. Το μικρό χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να διενεργηθεί ο διαγωνισμός (2 μήνες Ιούλιος - Αύγουστος).
2. Η καθυστέρηση του προσυμβατικού ελέγχου που πραγματοποιείται Οκτώβριο – Νοέμβριο, ενώ η μεταφορά των μαθητών αρχίζει το Σεπτέμβριο.
3. Τα χιλιόμετρα που δεν πληρώνονται και είναι διπλάσια από τα έμφορτα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών.
4. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας των μεταφορικών οργανισμών.
5. Η συνεχής εγκατάλειψη της υπαίθρου οδηγεί στο κλείσιμο σχολείων και σε αύξηση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών (μεταφορά ενός μαθητού ειδικού σχολείου κόστισε 24.000,00 Ευρώ ετησίως).
6. Η ανάθεση πρέπει να γίνει σε ΚΤΕΛ ή ΡΟΔΑ τόσο γιατί αυτό ορίζεται από το νόμο, αλλά και γιατί είναι ο πλέον αξιόπιστος μεταφορικός οργανισμός, αφού έχει τον πιο σύγχρονο στόλο αυτοκινήτων. Υποβάλλονται τα λεωφορεία τους σε τακτικούς ελέγχους, έχουν μεγάλο αριθμό διαθέσιμων εφεδρικών αυτοκινήτων με πεπειραμένους οδηγούς, γνώστες των οδικών και καιρικών συνθηκών κάθε Νομού.

Επιπλέον τα ΚΤΕΛ προσφέρουν και κοινωνικό έργο, αφού εκτελούν δρομολόγια τακτικά σε χωριά που η επιβατική κίνηση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη από το νόμο και οικονομικά ασύμφορη. Μεταφέρει δωρεάν απόρους και το 90% των εισιτηρίων τους είναι μισά (σπουδαστές – ασθενείς – στρατιωτικοί κ.λπ.). Υπήρξε μάλιστα άδικη εις βάρος τους κατηγορία ότι πρόκειται για ΚΑΡΤΕΛ. Πρέπει δε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι πληρώνονται τα ΚΤΕΛ με καθυστέρηση ενός και δύο ετών. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκφράζει τις ευχαριστίες της για την κατανόηση των ΚΤΕΛ.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο (μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) οφείλει για τη μεταφορά μαθητών 110 περίπου εκατ. Ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2008 και 50 εκατ. Ευρώ μέχρι σήμερα.

Συνεπώς, για την πλήρη εξόφληση οφειλομένων, αλλά και μέχρι το τέλος Ιουνίου 2009, πρέπει να διατεθεί το ποσό των 280 εκατ. Ευρώ.

Η οριστική και σταθερή λύση του προβλήματος που αποτελεί και πρότασή μας είναι να ληφθεί ως βάση το ποσόν της ετήσιας δαπάνης των 170 εκατ. Ευρώ με ετήσια αύξηση για κάθε επόμενο έτος ίσο με τον πληθωρισμό και ο διαγωνισμός να πραγματοποιείται ανά τριετία. Ειδάλλως, να παρθεί σήμερα απόφαση ότι εμείς οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν αναλαμβάνουμε πλέον τη μεταφορά μαθητών και την ευθύνη. Ας αναλάβουν οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες ή οι υπηρεσίες Εκπαίδευσης.

Οι απόψεις μας ως προς το νομικό μέρος, ότι στις απευθείας αναθέσεις μετά από άγονο διαγωνισμό δε μας δεσμεύει ο μαθηματικός τύπος, έγιναν δεκτές τόσο από την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. γνωμοδότησης 135/2003, Συνεδρίαση 4/4/2003), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (έγγραφο Υπουργείου 2/16502/0026/14-4-2003), όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την υπ’ αριθμ. 0102/2008 πράξη – απόφασή του και άλλες όμοιες αποφάσεις.

Στην περίπτωση που ο προσυμβατικός έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν ανακλήθηκε η σχετική πράξη μετά από αίτηση ανάκλησης, τότε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (αρμοδιότητα Υφυπουργού) μπορεί μετά από αίτηση να προχωρήσει στην άρση της διαφωνίας και να επιτρέψει την πληρωμή στις περιπτώσεις που είτε δεν υπεβλήθησαν συμβάσεις για προσυμβατικό έλεγχο είτε ο έλεγχος δεν επέτρεψε την υπογραφή των συμβάσεων (2/29975/026/7-5-2008, 2/31162/0026/7-5-2008 απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτείας, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων).


3. ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Ένα άλλο τεράστιο θέμα που ταλανίζει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι το θέμα της στελέχωσης με προσωπικό των Νομαρχιών. Τα κενά με βάση τις οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 50%. Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός νέων αρμοδιοτήτων και αντικειμένων που της ανατέθησαν, χωρίς μάλιστα να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και η ανάγκη ύπαρξης προσωπικού με γνώσεις χειρισμού των νέων ηλεκτρονικών μέσων διακυβέρνησης και διεκπεραίωσης των υποθέσεων και η γνώση ξένων γλωσσών για την καλύτερη κατανόηση των κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις δυνατότητες επικοινωνίας με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε το πρόβλημα επιτείνεται περισσότερο.

Η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού είναι χρονοβόρα και απαράδεκτη. Από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την ορκωμοσία των προσλαμβανομένων χρειάζονται τρία τουλάχιστον χρόνια.
Η άνιση μεταχείριση των υπαλλήλων είναι μία αθεράπευτη πληγή. Υπάλληλοι της αυτής ειδικότητας που εργάζονται στο ίδιο γραφείο, της ίδιας υπηρεσίας και έχουν το ίδιο αντικείμενο έχουν διαφορετική οικονομική αντιμετώπιση. Υπάλληλοι του αυτού επιπέδου σπουδών, αλλά διαφορετικής ειδικότητας, που συμμετέχουν στην ίδια επιτροπή έχουν διαφορετικές απολαβές στις εκτός έδρας μετακινήσεις τους.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε παραμεθόριους Νομούς όλοι παίρνουν το επίδομα των παραμεθόριων περιοχών, εκτός από αυτούς που υπηρετούν στους Νομούς Δράμας και Κιλκίς, παραβιάζοντας την πρυτανεύουσα συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης. Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Φαίνεται ότι η Δράμα και το Κιλκίς είναι ακριτικοί Νομοί, αλλά όχι παραμεθόριοι.

Πρόταση:

Να ψηφισθεί διάταξη νόμου που να καθορίζει χρόνο περαίωσης πρόσληψης προσωπικού εντός 6 μηνών και μισθολογική εξίσωση των υπαλλήλων.


4. ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΙ

Άλλο πρόβλημα είναι οι καταλογισμοί. Όλες οι αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων υποβάλλονται στην Περιφέρεια για έλεγχο νομιμότητας.

Οι αποφάσεις που προκαλούν δαπάνη ελέγχονται για μία ακόμη φορά τόσο ως προς τη νομιμότητά τους όσο και για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και την πληρότητα των παραστατικών από την υπηρεσία εντελλομένων δαπανών.

Είναι αδιανόητο, παρά τις εγκρίσεις και τους ελέγχους μετά από έτη, να επιβάλλονται καταλογισμοί.

Πρόταση:

Στις Περιφέρειες να υπάρχει ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που να συμμετέχει στον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και εφόσον εγκρίνεται (η απόφαση) και στη συνέχεια υλοποιείται η απόφαση και εγκρίνεται η πληρωμή της δαπάνης στους δικαιούχους, να διακόπτεται κάθε αστική και ποινική ευθύνη των Νομαρχιακών Συμβούλων, των Νομαρχών και των Προέδρων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


5. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άνιση είναι ακόμη και η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των Νομαρχών σε σχέση με τους Δημάρχους και τους Προέδρους Κοινοτήτων. Όσοι Πρόεδροι ή Δήμαρχοι διετέλεσαν κάποιο χρονικό διάστημα Πρόεδροι ή Δήμαρχοι, Κοινοτικοί ή Δημοτικοί Σύμβουλοι και είχαν μία τετραετή θητεία σε θέση Προέδρου ή Δημάρχου συνταξιοδοτούνται (πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις), ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους Νομάρχες και Νομαρχιακούς Συμβούλους που η εκλογή τους είναι πιο δύσκολη.

Προτείνουμε να τροποποιηθεί η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2703/1999, με την οποία προστέθηκε η παρ. 11 στο άρθρο 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ως ακολούθως:
α) Όσοι διετέλεσαν ή διατελούν Νομάρχες ή Πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από 1η Ιανουαρίου 1995 και εφεξής, εφόσον συμπλήρωσαν ή συμπληρώσουν οκταετή θητεία στις θέσεις αυτές ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή όχι άλλης σύνταξης από το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, εάν συμπλήρωσαν τουλάχιστον μία τετραετία στη θέση Νομάρχη ή Προέδρου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το υπόλοιπο διάστημα συμπλήρωσης της οκταετίας διετέλεσαν Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ή Δήμαρχοι, ή Βουλευτές, ή Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων ή Περιφερειών θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
β) Δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν χρόνο θητείας αιρετού Νομάρχη μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους, την προσμέτρηση ή προσαύξηση του χρόνου αυτού. Το ποσό της σύνταξής τους προσαυξάνεται με 1/25 των μηνιαίων εξόδων παράστασης για κάθε 2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, και σε περίπτωση που μετά τη διετία συμπληρώνεται χρόνος ίσος με 1 έτος τουλάχιστον, τότε η προσαύξηση να ισούται με 33% της προσαύξησης της πλήρους διετίας.


6. ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

Η άδικη και άνιση μεταχείριση των Νομαρχών συνεχίζεται και στο θέμα του εκλογικού κωλύματος.

Κατά το άρθρο 56, παρ. 5 του Συντάγματος:

«Τα μονοπρόσωπα όργανα του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Νομάρχες) δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν Βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας κατά την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν».
«Οι Δήμαρχοι δεν μπορούν να ανακηρυχθούν ούτε να εκλεγούν Βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψήφιοι».

Πρόταση:
Όλοι οι Νομάρχες – Δήμαρχοι δικαιούνται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, παραιτούμενοι πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψήφιοι, καθώς επίσης και οι Βουλευτές – Ευρωβουλευτές δικαιούνται να ανακηρυχθούν Νομάρχες ή Δήμαρχοι, παραιτούμενοι πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων.

Χρειάζεται στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να αποκατασταθεί η άδικη μεταχείριση.


7. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παραμένει άλυτο το πρόβλημα των δαπανών μετακίνησης Νομαρχών, Επάρχων, Προέδρων Νομαρχιακών Συμβουλίων, Αντινομαρχών και Νομαρχιακών Συμβούλων. Είναι ντροπή και κατάντια να καλύπτεται η δαπάνη διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο για το Νομάρχη με 58,69 Ευρώ, για τον Έπαρχο, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τους Αντινομάρχες με 52,80 Ευρώ και για τους Νομαρχιακούς Συμβούλους με 44,20 Ευρώ, και για ημερήσια αποζημίωση 23,00 Ευρώ και για την ημέρα επιστροφής 7,00 Ευρώ.

Πρέπει να κοιμόμαστε σε παγκάκι, να τρώμε τοστ και να πηγαίνουμε στα αεροδρόμια με τα πόδια.
ΕΛΕΟΣ!


8. ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι η όλη διαδικασία διενέργειας εκλογών (Εθνικές – Ευρωεκλογές – Νομαρχιακές – Δημοτικές) στη χώρα μας πραγματοποιούνται με την ευθύνη των Νομαρχιών.

Οι Νομάρχες:

Αναζητούν, ανευρίσκουν και καθορίζουν τους χώρους και τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων. 
Καθορίζουν και εξασφαλίζουν τους χώρους εναπόθεσης και φύλαξης του εκλογικού υλικού. 
Προβαίνουν στην αγορά εκλογικού υλικού. 
Παραλαμβάνουν και ταξινομούν τα ψηφοδέλτια κατά εκλογικό τμήμα, 
συσκευάζουν το απαραίτητο για κάθε εκλογικό τμήμα υλικό και μεριμνούν για την αποστολή του στους Δήμους. 
Διαβιβάζουν τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους, 
μεριμνούν για τους εκλογικούς καταλόγους και τη λειτουργία ειδικών εκλογικών τμημάτων για ετεροδημότες. 
Διευκολύνουν τη μετακίνηση των δικαστικών αντιπροσώπων. 
Εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές τρόφιμα, φρούτα και αναψυκτικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εκλογικές επιτροπές. 
Συγκεντρώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα και τα μεταδίδουν στο Υπουργείο Εσωτερικών ξενυχτώντας.

Παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η υπεύθυνη εργασία επιβλέπεται και εκτελείται από τους Νομάρχες, εν τούτοις δε δικαιούνται του εκλογικού επιδόματος. Οφείλει το Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριλάβει και τους Νομάρχες στο εκλογικό επίδομα. 
Η υποβάθμιση του ρόλου συνεχίζεται και με το θέμα της οδήγησης και κίνησης του αυτοκινήτου εκτός των ορίων του Νομού. Απαιτείται άδεια της Περιφέρειας. 
Πρόβλημα υπάρχει και με τις δαπάνες φιλοξενίας υψηλών προσώπων (προΰπαρξη απόφασης Ν.Ε. προσήκον μέτρο).

9. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΠΑΑΧ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΝΤΖΗΣ

Για την καλύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης πρέπει να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, όπως και το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ πρέπει να ανατεθεί στις αναπτυξιακές εταιρείες που απέδειξαν ότι και εμπειρία διαθέτουν και τα προγράμματα Λίντερ υλοποιήθηκαν πιο γρήγορα και όλες οι μέσω Λίντερ επενδύσεις λειτουργούν άψογα και κερδοφόρα και συμβάλλουν σημαντικά στη συγκράτηση πληθυσμού στις παραμεθόριες και ορεινές περιοχές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δυσκολευθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλταντζής», αφού δεν έχει εμπειρία υλοποίησης προγραμμάτων και δέον να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΤΣΗ
 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μια κρίση εμπιστοσύνης δίχως προηγούμενο ταλανίζει σήμερα την παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι έχουν χρεοκοπήσει και έχουν παρασύρει τις ισχυρότερες μέχρι χθες οικονομίες σε ένα κατήφορο, σε μια πτώση εξαιρετικά επικίνδυνη.

Εκατομμύρια απλοί πολίτες, μεγιστάνες και μικρο-καταθέτες ανά τον κόσμο, βλέπουν τις περιουσίες τους να μηδενίζονται. Εκατομμύρια συνταξιούχοι δικαιολογημένα ανησυχούν, δεδομένου ότι τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία υφίστανται ανυπολόγιστες ζημιές.

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, καθώς βιομηχανικοί κολοσσοί οδηγούνται σε μαζικές απολύσεις κατά χιλιάδες.

Όπως στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους, για την δουλειά τους, για τη σύνταξή τους, για την διατήρηση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ο φόβος είναι διάχυτος και γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ό φόβος είναι ένα βασανιστικό, ασφυκτικό βάρος που μας εμποδίζει ίσως όσο τίποτε άλλο στον καθημερινό αγώνα της ζωής.

Όταν φοβάσαι, πως θα μπορέσεις να σχεδιάσεις και να οραματιστείς το μέλλον, να επιχειρήσεις και να δεσμευτείς, για να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου;

Ο φόβος είναι η κύρια απειλή που σκιάζει σήμερα την οικονομία.

Αν δεν νικήσουμε τον φόβο, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα ψέματα.

Οφείλουμε να αναζητήσουμε και να πούμε την αλήθεια, γιατί ο κόσμος θέλει να την ακούσει και να την κατανοήσει, περισσότερο από ποτέ.

Όταν αποφεύγουμε τη συζήτηση, τον διάλογο, τότε κερδίζει έδαφος η παραπληροφόρηση, η στρέβλωση, η αμφιβολία και τον φόβο τον διαδέχεται αναπόφευκτα ο πανικός.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας κρίσης και δεν θα ήταν φρόνιμο ούτε να προβλέψουμε την ημερομηνία λήξης της, αλλά ούτε και να παραβλέψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το μέγεθος της κρίσης ακόμη δεν μας έχει αγγίξει. Είναι όμως φανερό ότι υπάρχει πιθανότητα, όπως στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στη χώρα μας να φέρει η κρίση τους επόμενους μήνες λιγότερο ανάπτυξη, περισσότερη ανεργία, χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήταν ίσως χρήσιμο εγκαίρως να πούμε και μερικές αλήθειες και να αντιμετωπίσουμε κατάματα εξουσίες και πολίτες, τα προβλήματα και τις αιτίες της κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κρίση, που είναι η μεγαλύτερη από την δεκαετία του 1930, έχει σημάνει το τέλος της τάξης πραγμάτων που επικράτησε μετά την κατάρρευση του αντίπαλου δέους του Δυτικού κόσμου, του Σοβιετικού Μπλόκ.

Μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, γεννήθηκε το όραμα για ένα κόσμο που θα επικρατήσει η Ελευθερία και η Ευημερία, για ένα κόσμο όπου ή Δημοκρατία και η Αγορά θα κατέληγαν σε μία ανέφελη παγκοσμιοποίηση, ικανή να εξαφανίσει την φτώχεια και τις συγκρούσεις.

Το όραμα φαινόταν σταδιακά να υλοποιείται, καθώς άνοιγαν σύνορα που παρέμεναν ερμητικά κλειστά για δεκαετίες και εκατομμύρια άνθρωποι λυτρωνόταν από τα δεσμά της μιζέριας και της καταπίεσης.

Ωστόσο, οι εθνικισμοί, οι θρησκευτικοί φανατισμοί, η τρομοκρατία, οι φούσκες των διεθνών χρηματαγορών, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων, κατάφεραν καίρια πλήγματα στην πορεία.

Η άποψη που είχε επιβληθεί πλήρως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, για απόλυτη πίστη στην ικανότητα της αγοράς να αυτό-ρυθμίζεται και να αυτό-ελέγχεται, ως δογματική προσήλωση, οδήγησε την πραγματική οικονομία να υποταχθεί σε μία λογική που ευνοούσε τις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές αποδόσεις σε βάρος της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Αυτή τη λογική πληρώνουμε σήμερα.

Είναι προφανές ότι αυτό το σύστημα δεν είναι η οικονομία της αγοράς. (Όπως άλλωστε και η χρηματιστηριακή φρενίτιδα του 1999 ελάχιστη σχέση είχε με την πραγματική πορεία της οικονομίας μας).

Η οικονομία της αγοράς σημαίνει διαφανείς ρυθμίσεις, κοινωνική ευθύνη, συσσώρευση κεφαλαίου, μακροπρόθεσμες επενδύσεις και μακρόπνοη ανάπτυξη.

Η οικονομία της αγοράς σημαίνει αναζήτηση και επιβράβευση του επιχειρείν, του ήθους της εργασίας, της προσπάθειας, της πρωτοβουλίας και όχι της γενικευμένης ανευθυνότητας και της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας.

Η οικονομία της αγοράς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του τρόπου ζωής και του πολιτισμού μας.

Και η απάντηση σε αυτήν την στρεβλή σήμερα λογική της αγοράς, δεν θα πρέπει να είναι η επιστροφή σε ολοκληρωτικά πρότυπα ή σε λαϊκιστικό-θρησκευτικές πλάνες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή επιλογή, αντίθετα αποτελεί τη συνταγή για την περαιτέρω παρακμή της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά στην νέα πραγματικότητα.

Είναι πάντα καλύτερα μπροστά στα νέα γεγονότα και δεδομένα να δραστηριοποιούμαστε, αντί απλώς να τα αποδεχόμαστε.

Άλλωστε, πέρα από πεποίθηση, είναι και πολιτική υποχρέωση μας να σταθούμε κριτικά, δεδομένου ότι η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όλοι γνωρίζουμε από την ιστορία των οικονομιών ότι οι κρίσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες.

Η κρίση μας δίνει λοιπόν την ευκαιρία, να επιστρέψουμε στην στήριξη της οικονομίας μέσα από τη στήριξη της εργασίας, της προσπάθειας, της ισορροπία μεταξύ ατομικής πρωτοβουλίας και συλλογικής ευθύνης.

Στην χώρα μας είναι αλήθεια ότι ελήφθησαν, ταχύτατα, μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης.

Η εγγύηση των καταθέσεων και το πακέτο στήριξης των εμπορικών τραπεζών, προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την διατήρηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο στοιχείο για την διασφάλιση της συνέχειας του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος στην χώρα μας.
Το πακέτο της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις τράπεζες, όσο και οι στοχευμένες παροχές σε αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, αποτέλεσε ένα τολμηρό και πρωτοπόρο βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τη Παγκοσμιοποιημένη Κοινότητα, για την ανατροπή του αρνητικού ψυχολογικού κλίματος.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι, σε αντίθεση με την Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του 1930, διαπιστώνουμε από την πλευρά των πολιτικών και οικονομικών ιθυνόντων σε όλο τον κόσμο, μια εγρήγορση και ένα συντονισμό που δείχνει βέβαια το μέγεθος της κρίσης, αλλά αναδεικνύει και το γεγονός πως έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη αντιμετώπισης της.
Οι μειώσεις των επιτοκίων στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και τα πακέτα στήριξης με κύριο αποδέκτη τον χρηματοπιστωτικό τομέα, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιλογών της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κρίση είναι μία κρίση διαρθρωτική, που θα φέρει ή μάλλον πρέπει να επισπεύσει ορισμένες ριζικές αλλαγές.
Ο κόσμος αλλάζει και θα ήταν καταστροφικό να μείνουμε προσκολλημένοι σε πρότυπα που δεν έχουν σχέση με την τωρινή πραγματικότητα.
Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι
1. Δεν γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά.
2. Το δημόσιο χρήμα δεν είναι μάνα εξ ουρανού, αλλά το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου.
Σήμερα τα περιθώρια για άσκηση γενναιόδωρων πολιτικών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι δραματικά περιορισμένα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτει ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτή είναι η αλήθεια και νομίζω ότι όλοι την γνωρίζουμε. Επομένως, οφείλουμε να την παραδεχόμαστε όταν ανεβαίνουμε στο δημόσιο βήμα.
Το κύριο ζήτημα δεν είναι να ξεκινήσουμε μία μάλλον μάταια αναζήτηση απόδοσης ευθυνών για την συσσώρευση αυτού του δυσθεώρητου χρέους, ούτε να το χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα για την απόρριψη κοινωνικών ή άλλων αιτημάτων.
Το ζήτημα είναι να κατανοήσουμε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους και η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, απαιτούν μία ανταγωνιστική οικονομία και μία κοινωνία εξωστρεφή και έτοιμη να συζητήσει με τους όρους που θέτει η πραγματικότητα.
Μία κρατικοδίαιτη οικονομία και μία κοινωνία προσκολλημένη σε πρότυπα που παραπέμπουν σε «φαντασιακές καταστάσεις χαμηλής ανάλυσης», ή ακόμη σε μία στάσιμη και εν πολλοίς φαιδρή και στρεβλή έννοια της παράδοσης, είναι πράγματα που δεν ωφελούν τελικά κανένα μας και, το κυριότερο, είναι ότι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την επιβίωση της Πατρίδας και του Έθνους μας.
Σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και ιδιαίτερα στην χώρα μας, εμείς ως Αυτοδιοικητικοί
έχουμε δυνατότητες,
έχουμε θέσεις,
έχουμε προοπτική δημιουργίας,
μπορούμε να αναλάβουμε πολιτικές ευθύνες πέρα από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας;
Θα συμφωνήσουμε όλοι πιστεύω, ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση μας, η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, το χρέος μας στις τοπικές μας κοινωνίες και στην πατρίδα μας, αλλά και η αγωνία μας απέναντι στο άγχος και την αβεβαιότητα με την οποία σήμερα ζει η Ελληνίδα και ο Έλληνας, επιβάλλει να σταθούμε θετικά απέναντι σε αυτή την πρόκληση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Πρώτα απ’ όλα η λογική των πραγμάτων επιβάλλει, αλλά και οι αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος διδάσκουν, ότι η μεγαλύτερη συμβολή για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί να ξεχάσουμε
στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις,
απαράδεκτες δημαγωγικές στρεβλώσεις,
και επικίνδυνες λαϊκίστικες πρωτοβουλίες.
Αντίθετα χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που τις κατέχουν παντοδύναμοι κλειδοκράτορες κρατικών ή άλλων θησαυροφυλακίων.
Στις δύσκολες στιγμές η λύση δεν είναι,
η εύκολη παροχολογία,
ή το κυνήγι των κακών κεφαλαιοκρατών,
ή των κακοποιών μεταναστών, και των υπολοίπων πληγών του Φαραώ.
Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια, και η αλήθεια είναι ότι η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί πριν απ’ όλα την αποκατάσταση του ήθους της εργασίας.
Οφείλουμε να αντιληφθούμε οι ίδιοι και στην συνέχεια να μεταφέρουμε στους πολίτες, το μήνυμα ότι η διόγκωση του Δημοσίου τομέα πρέπει κάποτε να σταματήσει,
και εμείς, ως πολιτικοί προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, στο ποσοστό που μας ανήκει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των στελεχών μας,
δίχως βέβαια να προκαλούμε και κυρίως χωρίς να απειλούμε τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού φόρτου, είναι ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν με ελάχιστο κόστος (πολλές φορές μηδενικό κόστος) στην διευκόλυνση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Μικρό-μεσαία επιχείρηση χρειάζεται την στήριξη όλων μας, καταργώντας κάθε γραφειοκρατική αγκύλωση και δημιουργώντας επί τόπου τους καλλίτερους μηχανισμούς διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις βέλτιστες δυνατές υποδομές,
δίνοντας προτεραιότητα στην χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων, όπως αυτό της Ψηφιακής Σύγκλισης.
Μπροστά μας έχουμε την νέα Προγραμματική Περίοδο, το ΕΣΠΑ.
Πρόκληση για εμάς αποτελεί να απαντήσουμε με θετικό τρόπο στην δεδηλωμένη απόφαση της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Το ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα προς την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Χρειάζεται να κεφαλαιοποιήσουμε άμεσα τις εμπειρίες μας, να ανιχνεύσουμε και να αποδεχθούμε βέλτιστες πρακτικές τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, απορρίπτοντας συγχρόνως ατελέσφορες πρακτικές.
Μπορούμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε τα οράματά μας πράξη.
Η ΕΝΑΕ προνοούσα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έγκαιρα στράφηκε σε μια προσπάθεια δημιουργίας υποδομών, που με την ολοκλήρωση τους είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσουν στην επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός προτύπου συστήματος διαχείρισης έργου προς διευκόλυνση της αναγκαίας πιστοποίησης διαχειριστικής επάρκειας των Νομαρχιών.
Δεδομένου ότι έπρεπε και πρέπει, πρώτες οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από τους δυνητικούς Τελικούς Δικαιούχους του ΕΣΠΑ, να επιβεβαιώσουν τη διαχειριστική τους επάρκεια, στην προσπάθεια να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να αξιοποιηθούν τα μέγιστα οι πόροι του ΕΣΠΑ.
Προκειμένου ακόμη να μπορέσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να ανταποκριθούν σε αυτή την ευκαιρία αναλαμβάνοντας συγχρηματοδοτούμενα έργα, θα πρέπει να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διαχείρισης και υλοποίησής τους, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση κατά τη τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων έχει σήμερα ήδη πιστοποιηθεί ή βρίσκεται σε τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας, είτε με ίδιες διαδικασίες, είτε κάνοντας χρήση του πρότυπου συστήματος διαχείρισης έργων που ανέπτυξε η ΕΝΑΕ για λογαριασμό τους και τους διέθεσε από τις αρχές του έτους.
Με την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού προτύπου 1429 από τον ΕΛΟΤ, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα πρέπει και πάλι να σπεύσουν να προσαρμόσουν τα συστήματα ποιότητας που ανέπτυξαν κατά τη μεταβατική περίοδο, ώστε να μη χαθεί ούτε ο ελάχιστος πολύτιμος χρόνος στη προσπάθεια αξιοποίησης κοινοτικών, αλλά και εθνικών πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχει πιστωθεί σχετικό κονδύλι και βρίσκεται στην τελική του διαμόρφωση σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία Ομάδας Έργου σε κάθε Νομαρχία, ενισχυμένη και με εξωτερικούς συνεργάτες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Επαναλαμβάνουμε, η κρίσιμη αυτή εποχή απαιτεί να μην χαθεί ούτε λεπτό από τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Για αυτό ακριβώς τον σκοπό, δημιουργείται και η Ανώνυμη Εταιρεία ΝΟΜΟΣ Α.Ε. (η σύσταση της οποίας οριστικοποιήθηκε πρόσφατα μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής τροπολογίας του Ν. 3614/07 του ΕΣΠΑ) και η οποία θα συνδράμει στη προσπάθεια της 2ο-βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Σκοπός της ΝΟΜΟΣ Α.Ε. είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς όλους εμάς και τις υπηρεσίες μας, για τη διερεύνηση και προώθηση νέων αναπτυξιακών δράσεων (όπως έργα τεχνολογικής αλλαγής και καινοτομίας, δράσεις Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενεργειακές δράσεις, δράσεις αποτροπής της εσωτερικής μετανάστευσης, κ.α.), αλλά και η μέσω οριζόντιων δράσεων υποστήριξη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως Τελικοί Δικαιούχοι.
Ακόμη –και αυτό, τα επόμενα χρόνια θα αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον– η ΝΟΜΟΣ Α.Ε. θα μπορεί να συντονίζει ή και να αναλαμβάνει για λογαριασμό ομάδας 2ο-βάθμιων ΟΤΑ δράσεων κοινού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, όσο κρατά η κρίση, με τα χρήματα που έχουμε, αλλά και να τα αξιοποιούμε καλλίτερα.
Η Κυβέρνηση επέλεξε να δεσμεύσει το 82% των πόρων του ΕΣΠΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη, γεγονός που μας δίνει ένα εργαλείο προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των περιοχών μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
Μέσω των συγχρηματοδοτούμενων Έργων, μας δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν καλλίτερα τις προκλήσεις που απασχολούν το «παγκοσμιοποιημένο χωριό» μας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε Έργα που θα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές στις επί μέρους τοπικές συνθήκες.
Προκλήσεις όπως, η Παγκοσμιοποίηση, οι Δημογραφικές Αλλαγές, οι Κλιματικές Αλλαγές και η Ενέργεια, αποτελούν καθολικά φαινόμενα με πολύ συγκεκριμένες τοπικές επιπτώσεις.
Αν πάρουμε το παράδειγμα των δημογραφικών αλλαγών, είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας και πρόνοιας θα δέχεται διαρκώς μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης τέτοιων υπηρεσιών από ένα ολοένα γηραιότερο πληθυσμό.
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, καθίσταται αυτόματα ουσιαστικός και σημαντικός,
όπως παραδείγματος χάρη, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών από την Αυτοδιοίκηση.
Είναι ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.
Αυτό αναφέρεται σε χώρες της Ε.Ε. (όπως η Σουηδία και η Γαλλία), οι οποίες με αυτόν τον τρόπο βελτίωσαν τους δείκτες γεννητικότητας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το επίτευγμα αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα κηρυγμάτων ηθικών ή πολιτικών, αλλά ακόμη δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια η μετανάστευση από την οποία συχνά προσδοκούμε τη λύση του δημογραφικού προβλήματος.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή της αφθονίας των φυσικών πόρων, καθότι η φυσική κληρονομιά μας δεν είναι ανεξάντλητη και μάλιστα σύμφωνα με μία πρώτη αλλά ψύχραιμη αξιολόγηση, βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου και αυτό δυστυχώς δεν είναι στις συνήθειες μας, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε, καθότι απαιτεί συνεχείς συγκρούσεις με πολλά μικρά και μεγάλα ποικιλώνυμα συμφέροντα και προπαντός εδραιωμένες συμπεριφορές.
Θα πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να πούμε ένα βροντερό όχι, ένα ειλικρινές όχι, σε κάθε αίτημα εξυπηρέτησης που κρύβει πίσω του μικρή ή μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Από την εμπειρία όλων μας έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούμε να εντοπίσουμε και να κινητοποιήσουμε ανθρώπινους, οικονομικούς και άλλους πόρους σε τοπικό επίπεδο με ιδιαίτερα εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την τοπική «πράσινη οικονομία», δίχως να επιβαρύνουμε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέσα και πέρα από το ΕΣΠΑ, ως πρόκληση βρίσκεται μπροστά μας ένα πλήθος Χρηματοδοτικών Μέσων που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης.
Τα Interreg, τα Life, το Leader, το ΕΠΠΕΡ, το ΟΠΑΑΧ, το Πρόγραμμα «Αλιεία», το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», απαιτούν πλήρη και ουσιαστική υλοποίηση.
Η προστιθέμενη αξία που επιζητείται με τα Προγράμματα αυτά, πρέπει να αποτελέσει στόχο μας.
Συγχρόνως, έτσι διαμορφώνεται και η εικόνα της Αυτοδιοικητικής μας αξίας.
Για αυτό χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, εξοικείωση με τους τρόπους που εργάζονται και σκέφτονται οι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργασίες με προοπτική και αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε το δρόμο που έχουμε ακολουθήσει από την συμμετοχή μας ως Ε.Ν.Α.Ε. στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. αξιοποιώντας την ενεργή συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα που οργανώθηκαν για την στήριξη και την παρακολούθηση
• των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ),
• για την Παρακολούθηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας
• ή ακόμη για την Επικουρικότητα.
Η Ε.Ν.Α.Ε. αυτή την στιγμή είναι ηγετικό Μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ),
και της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Νομαρχιών, δύο δίκτυα που ήδη διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε θέματα Γεωργίας και Περιφερειακής Πολιτικής.
Για το επόμενο έτος ετοιμάζουμε, με κοινοτική συγχρηματοδότηση,
• το πρώτο Σεμινάριο με την Αυτοδιοίκηση της Κίνας με προτεινόμενο θέμα την Οικο-υδρολογία,
• ενώ την Άνοιξη του 2009 ξεκινάμε την συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα ESPON.
Αυτές τις ευκαιρίες μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε εργαλεία ανάπτυξης και συνεργασίας για να μπορέσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να ενισχύσουμε την θέση της Αυτοδιοίκησης στο διεθνές στερέωμα και να βελτιώσουμε συνάμα τις ικανότητες μας.
Στον τομέα της ενέργειας μπορούμε και πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα, υιοθετώντας και επεκτείνοντας την χρήση των νέων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την συντήρηση των δημοσίων κτηρίων υπό την εποπτεία μας.
Παράλληλα, είναι υποχρέωση μας να ξεκινήσουμε κύκλους ενημέρωσης και διαβούλευσης σχετικά με τους διάφορους εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών, ακόμη και αν αυτό μας φέρει αντιμέτωπους με εδραιωμένες προκαταλήψεις.
Το μήνυμα που καλούμαστε να περάσουμε είναι, ότι πρέπει να πάψουμε να θυσιάζουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας στο βωμό συγκυριακών πιέσεων, και για την χώρα μας ο φυσικός πλούτος της αποτελεί την υποδομή της μελλοντικής της ανάπτυξης.
Μπορούμε και θέλουμε ακόμη να αποδείξουμε ότι η καινοτομία και η τεχνολογία ως βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης, χωράνε στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης.
Το ζητάει η εποχή.
Και εμείς πρέπει να δούμε αυτή την πρόκληση στα μάτια και να αναζητήσουμε άμεσα γόνιμες και ισότιμες συνεργασίες με τον κόσμο της Γνώσης και της Έρευνας,
δίχως ποτέ να ξεχνάμε ότι η επιτυχία παρομοίων εγχειρημάτων εξαρτάται από τον σεβασμό των διακριτών ρόλων των εμπλεκομένων.
Η καινοτομία είναι τόσο αποτελεσματική για την ανάπτυξη όσο και απλή, συχνά, στην σύλληψη της.
Χρειάζεται όμως να την εντοπίσουμε, να την κατανοήσουμε και να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα εργαλείο χρήσιμο ιδιαίτερα για την πατρίδα μας αποτελεί η νέα τροποποιημένη Συνθήκη της Λισσαβόνας η οποία εισάγει την αρχή της εδαφικής συνοχής. Η αρχή αυτή είναι χρήσιμη για τις νησιωτικές και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές μας, γιατί ανοίγει το δρόμο για τη χρησιμοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, πέραν των υποχρεώσεων που οι Κανονισμοί του ΕΣΠΑ αναφέρουν για τους στόχους 1 και 2.
Καλούμαστε λοιπόν να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα μέσα από ένα σοβαρό και στοχευμένο τοπικό και περιφερειακό προγραμματισμό.
Ο διεκδικητικός μας ρόλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει κάτω από το άγος της σημερινής κρίσης.
Θα λέγαμε μάλιστα ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα την εποχή που περνάμε.
Πρέπει όμως να διαφοροποιηθεί, να γίνει πιο ουσιαστικός, πιο πολιτικός, πιο χρήσιμος.
Για αυτό και πρέπει να αναδείξουμε με τον καλλίτερο τρόπο την ισχύ της δημοκρατικής μας νομιμοποίησης.
Πρέπει ακόμη να αντιληφθούμε ότι η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο είναι νομοτελειακή εξέλιξη.
Το να διεκδικούμε, συχνά άκαιρα, περισσότερα χρήματα όταν η καθημερινότητα του πολίτη κινδυνεύει να στερηθεί τα στοιχειώδη, αποτελεί πρόκληση,
ενώ χρέος μας είναι να αξιοποιούμε καλλίτερα αυτά που έχουμε.
Θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να επιλέξουμε και να απαιτήσουμε άμεσες αλλαγές σε τομείς που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν εξαιρετικά θετικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Θα μπορούσαμε να φέρουμε ως παράδειγμα τα πολεοδομικά σχέδια και τις πράξεις εφαρμογής τους,
η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των οποίων,
θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή έκρηξη σε τοπικό επίπεδο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι συνθήκες σήμερα απαιτούν να δώσουμε πρόσθετη σημασία σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης και η ψηφιακή σύγκλιση είναι το μόνο εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η σοβαρότητα της κρίσης που περνάμε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
τονίζει την ανάγκη προσαρμογής σε ριζικές αλλαγές για την διαμόρφωση καινοτόμων λύσεων, ακόμη και την εξέταση νέων μορφών διακυβέρνησης.
Η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι γεγονός ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, γεγονός που καθιστά την υλοποίησή της, τούτη τη στιγμή αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.
Το γεγονός όμως αυτό αποτελεί ίσως μία ευκαιρία για να προχωρήσουμε με άνεση χρόνου σε μια διαπραγμάτευση και σε ένα διάλογο ουσιαστικό και παραγωγικό για το εγγύς μέλλον.
Οι συνθήκες είναι ώριμες πλέον για να συζητήσουμε νηφάλια και πολιτικά τις νέες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας ένα πρότυπο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν στην Αυτοδιοίκηση μια νέα φυσιογνωμία συμβατή με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας.
Χωρίς να αγνοούμε ότι το όραμα μιας πολυεπίπεδης και αποκεντρωμένης διακυβέρνησης,
αν δεν στηριχθεί πάνω σε αρχές και αξίες ικανές να αποτελέσουν πηγή ευημερίας και βάλσαμο στην καθημερινότητα του πολίτη,
μπορεί εύκολα να καταλήξει σε μία στεγνή συντεχνιακή διεκδίκηση μεγαλο-ιδεατισμού, που θα προσκρούσει τελικά στην αδιαφορία των πολιτών, στους οποίους εν τέλει θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε.
Για να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την αναγκαία θεσμική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης χρειάζεται να προχωρήσουμε σε τολμηρές ρήξεις με συνήθειες και συμφέροντα, ρήξεις που θα αναδείξουν την δυνατότητα μας να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Το δίλλημα είναι αν μπορούμε να προηγηθούμε των εξελίξεων ή αν απλά θα τις ακολουθούμε με απάθεια και μοιρολατρία, μπροστάρηδες ή παρατρεχάμενοι;
Είναι βεβαιωμένο ότι η ικανότητα προσαρμογής της χώρας μας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στις νέες συνθήκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες των περιοχών της να αντιδρούν, να δρουν και να δρουν αμφίδρομα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Έχει λοιπόν καθοριστική σημασία να θεμελιωθεί και στη χώρα μας ένα σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, το οποίο θα συνδυάζει τις δύο τάσεις που αντικατοπτρίζονται στο σύνθημα «η Ελλάδα σκέφτεται Ευρωπαϊκά μέσα στην παγκοσμιοποίηση και δρα τοπικά», δηλαδή: 

αφενός, επιβεβαιώνεται η παγκοσμιοποίηση και η ανάθεση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας μέσα από και μαζί με την Ε.Ε. 

αφετέρου, συνεχίζεται η διαδικασία της ανάπτυξης μέσα και από τις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών με σεβασμό στον πολίτη, τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.
Η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σε ένα τύπο διακυβέρνησης, ο οποίος θα καθιστά συνυπεύθυνες τις τοπικές αρχές και θα προωθεί τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
Η χώρα μας ζει και αναπτύσσεται μέσα από τις κοινές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα που στρατηγικά οδηγούν την Ευρώπη στην εξέλιξη ενός κοινού πολιτικού πολιτισμού. Η επικουρικότητα, η αναλογικότητα, η αλληλεγγύη, η εγγύτητα, η εταιρική σχέση, η συμμετοχή, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, συνιστούν διαρθρωτικές αρχές, που αποτελούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο, στο οποίο συγκαταλέγεται η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ο σεβασμός της πολυμορφίας.
Αυτό το πρότυπο πρέπει να αποτελεί την ιδεολογική βάση της νέας μεταρρύθμισης. Ένα πρότυπο που προϋποθέτει συνυπευθυνότητα όλων των επιπέδων διακυβέρνησης.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παγκόσμια σήμερα χρηματοοικονομική κρίση αναδεικνύει και την ανάγκη μιας σύγχρονης μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, που πέραν όλων των άλλων θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετικό παράγοντα, τόσο στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της κρίσης αυτής, όσο και στην καλύτερη αντιμετώπισή της.
Ελπίζω το συνέδριο αυτό να μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα στηρίξουν την ορθή επιλογή.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι,

Χαιρετίζω στις εργασίες του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ όλους τους συναδέλφους, τους συνέδρους, τους παρατηρητές και τους προσκεκλημένους μας.

Πρόκειται για ένα Συνέδριο που γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και για τον λόγο αυτό, ελπίζω το σύνθημα που έχει επιλεγεί για το Συνέδριό «Για μια ισχυρή νομαρχία» να μην αποτελέσει ένα σύνθημα κενό περιεχομένου, αλλά την αφετηρία απ' όπου θα ξεκινήσουν μια σειρά από δυναμικές διεκδικήσεις, που είναι αναγκαίες για την επιβίωση και την πρόοδο του θεσμού.
Φίλες και φίλοι,
Έναν χρόνο πριν, από τη Βόρεια Ελλάδα και πάλι, από τη Δράμα, όπου έλαβε χώρα το 12ο Τακτικό Συνέδριό μας, οι νομάρχες και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλης της χώρας διατυπώσαμε τις κοινές μας προτάσεις και λάβαμε συγκεκριμένες αποφάσεις σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του θεσμού.
Για τα Οικονομικά, για τον νέο Κώδικα των ΝΑ, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Σήμερα κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, και επειδή δεν θέλω να κατηγορηθούμε ως αγνώμονες, αισθάνομαι την ανάγκη να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Αισθάνομαι την ανάγκη ειλικρινά, ανθρώπινα και χωρίς καμία φειδώ να απευθυνθώ στην Κυβέρνηση και να την ευχαριστήσω δημόσια από αυτό εδώ το βήμα:
• Θέλω να την ευχαριστήσω που καμία από τις προτάσεις του 12ου Συνεδρίου μας δεν έγινε αποδεκτή, αποδεικνύοντας ότι έτσι εννοεί την φράση της ότι το μέλλον ανήκει στην αυτοδιοίκηση.
• Θέλω να την ευχαριστήσω που ενώ εμείς συνδιαμορφώσαμε και εγκρίναμε το σχέδιο του νέου Κώδικα των ΝΑ από τον Δεκέμβρη του 2007 και παρά τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα είχε γίνει νόμος του Κράτους πριν το καλοκαίρι του 2008, χειμώνιασε, άλλαξε ο χρόνος και ακόμη περιμένουμε.
• Θέλω να την ευχαριστήσω που παρά το γεγονός ότι καταθέσαμε πρόταση για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος, όχι μόνο δεν πήραμε απάντηση, αλλά πληροφορηθήκαμε μέσω τρίτων ότι αυτή αναβάλλεται, με την προσχηματική δικαιολογία της οικονομικής κρίσης
• Θέλω να την ευχαριστήσω για τη συνεπή της στάση να μας μεταφέρει διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς πόρους, όπως γίνεται με τη μεταφορά μαθητών και τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αποδεικνύοντας ότι έτσι αντιλαμβάνεται την εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος.
• Θέλω να την ευχαριστήσω που εξαγγέλει κάθε χρονιά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τις προσλήψεις 1.500 ατόμων στις ΝΑ, που συνεχίζει τις αυθαίρετες μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων μας, αποδεικνύοντας ότι έτσι αντιλαμβάνεται την ενίσχυση των υπηρεσιών μας.
• Θέλω να την ευχαριστήσω που ιδρύει νέες κρατικές υπηρεσίες που λειτουργούν παράλληλα με αυτές των ΝΑ, όπως είναι η ΥΠΕΑ, ο ΕΦΕΤ, τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεικνύοντας ότι έτσι εκλαμβάνει την αποκέντρωση και το επιτελικό κράτος
• Θέλω να την ευχαριστήσω που θεσμοθέτησε μια Διυπουργική Κυβερνητική Επιτροπή για να ελέγχει ως μπαμπούλας τα οικονομικά μας, αποδεικνύοντας ότι έτσι αντιλαμβάνεται τον έλεγχο νομιμότητας, απαξιώνοντας όλα τα μέχρι σήμερα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας
• Θέλω να την ευχαριστήσω που παρέδωσε τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε κρατικές υπηρεσίες, αποδεικνύοντας ότι έτσι αντιλαμβάνεται την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
• Θέλω να την ευχαριστήσω που ούτε πέρσι αλλά ούτε και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 ενέγραψε τα 240 εκ. € συνολικά που είχε δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν στις ΝΑ για τις δαπάνες της εκπαίδευσης, τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τις αμοιβές των μηχανικών αποδεικνύοντας ότι έτσι εννοεί την αρχή της δημόσιας δέσμευσης
• Θέλω να την ευχαριστήσω που μείωσε κατά 31,7 % τη χρηματοδότησή μας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που οι ΚΑΠ σημειώνουν φέτος την μικρότερη αύξηση της τελευταίας τετραετίας, αποδεικνύοντας ότι έτσι εννοεί την οικονομική μας ενίσχυση
• Και πραγματικά δεν βρίσκω λόγια να την ευχαριστήσω που διατηρεί τους υπαλλήλους μας, τους εργαζομένους στις ΝΑ στον πάτο της μισθολογικής κλίμακας, μιας και είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στη δημόσια διοίκηση με διαφορά από τους προτελευταίους, αποδεικνύοντας ότι έτσι τους επιβραβεύει, επειδή παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης με ελάχιστα μέσα.
Μπράβο κύριοι της Κυβέρνησης αξίζετε πολλών συγχαρητηρίων! Σας ευχαριστούμε ειλικρινά, τέτοια απλοχεριά, τέτοια γενναιοδωρία από την Κεντρική διοίκηση δεν την περιμέναμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!
Μόνο εσείς θα μπορούσατε να υποβαθμίσετε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα τον θεσμό μας.
Μόνο εσείς θα μπορούσατε να οδηγήσετε με τέτοια συνέπεια και ακρίβεια τον θεσμό στο χείλος του γκρεμού.
Γιατί αυτή είναι η σκληρή αλήθεια σήμερα κυρίες και κύριοι. Ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, με πορεία χαραγμένη προς τον γκρεμό, προς την υποβάθμιση και την απαξίωση στα μάτια των πολιτών.
Αντί να ανελίσσεται παραμένει εγκλωβισμένος στη στασιμότητα.
Αντί να προοδεύει υπονομεύεται η προοπτική της μετεξέλιξής του.
Αντί να ενισχύεται με πόρους υποχρηματοδοτείται.
Αντί να υποστηρίζεται θεσμικά αποψιλώνεται συστηματικά.
Η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει και ούτε πρόκειται από ότι φαίνεται να αντιληφθεί ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων και της αναβάθμισης των αυτοδιοικητικών θεσμών δεν αφορά μόνο την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, αλλά αφορά την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας μας.
Γι' αυτό βλέπουμε και την βλέπετε όλοι να έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια και ειδικά τον τελευταίο χρόνο την πιο σφοδρή επίθεση που έχει ποτέ δεχτεί ο θεσμός.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά ζητήματα όπου πραγματικά οι ΝΑ όλης της χώρας βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού και για τα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια.
Μιλώ για τη θεσμική μας αποδόμηση και οπισθοδρόμηση που γίνεται με αργά αλλά σταθερά βήματα.
Δείτε τι έγινε μόνο το τελευταίο διάστημα που υπογράφηκαν, προωθήθηκαν, κατατέθηκαν ή ψηφίστηκαν μια σειρά από νομοθετικά εφευρήματα Υπουργικές Αποφάσεις, Σχέδια Νόμου, Τροπολογίες που πλήττουν βάναυσα τον θεσμό μας και αποδεικνύουν βεβαίως πόσο ψευδεπίγραφο είναι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Σας θυμίζω :
• Τον νόμο με τον οποίο συστάθηκε η Διυπουργική Κυβερνητική Επιτροπή, με προφανή στόχο τον έλεγχο σκοπιμότητας των οικονομικών μας. Ένας πραγματικός δερβέναγας δηλαδή που θα μπορεί να μας επιβάλλει και ποινή έως και 15 % παρακράτηση επί των ΚΑΠ. Άραγε έτσι αντιλαμβάνονται την αυτοτέλεια του θεσμού, με διατάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη εξαρτήσεων και πελατειακών σχέσεων;
• Τον νόμο με τον οποίο προβλέπεται η μισθοδοσία του μεταφερόμενου προσωπικού από τις επιχειρήσεις των Δήμων στις Νομαρχίες να καλύπτεται από τους ΚΑΠ των Νομαρχιών. Κοροΐδεψαν με αυτόν τον τρόπο αρκετές νομαρχίες που έσπευσαν να κινήσουν τις ενέργειες για να πάρουν υπαλλήλους θεωρώντας το αυτονόητο ότι δηλαδή η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν θα προέρχεται από την τσέπη των Νομαρχιών. Έτσι αντιλαμβάνονται την οικονομική μας ενίσχυση, επιβαρύνοντάς μας με νέες δαπάνες;
• Την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία καθορίζεται πάγια αποζημίωση του δημοσίου για τη χορήγηση στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προς τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Έτσι αντιλαμβάνονται τη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες του δημοσίου υπό οικονομικούς όρους;
• Τη διάταξη του σχεδίου νόμου «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» που καταστρατηγούσε εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα των αιρετών νομαρχών που είναι εργαζόμενοι ιατροί στο ΕΣΥ. Αυτή η διάταξη ευτυχώς αποσύρθηκε χάρη στα αντανακλαστικά μας και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, όμως η πρόθεση να γίνει νόμος του Κράτους δείχνει πόσο σέβονται και υπολογίζουν τον θεσμό της ΝΑ
• Σας θυμίζω τον νόμο με τον οποίο ιδρύθηκε η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς. Η ΥΠΕΑ είναι μια ακόμη υδροκέφαλη υπηρεσία, η οποία έρχεται να καπελώσει τις Διευθύνσεις Προστασίας Καταναλωτή των Νομαρχιών αφού θα ασκεί τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες. Μια υπηρεσία που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα απαιτηθούν για τη λειτουργία της 5 εκ. €. Και ρωτάμε, εδώ και χρόνια ζητάμε πιστώσεις για υπερωρίες και δεν μας δίνουν. Ζητάμε προσωπικό, ζητάμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συναντάμε κλειστές πόρτες και αυτιά. Για την ΥΠΕΑ πως βρήκαν extra κονδύλια; Για την νέα υπηρεσία μάλιστα όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου και όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χατζηδάκης θα γίνουν μετατάξεις από υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εμείς τους απαντάμε, δεν θα ανεχθούμε την περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων μας, γιατί εκεί το πάνε, να στελεχώσουν την ΥΠΕΑ με δικά μας στελέχη που θα προέλθουν από μετατάξεις και αποσπάσεις. Αρκετά πια με την υποβάθμισή μας, δεν αντέχουμε άλλα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πότε θα καταλάβουν ότι δεν χρειαζόμαστε νέες υπηρεσίες για τον έλεγχο της αγοράς. Συντονισμός χρειάζεται, αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χρειάζεται, προσωπικό και μέσα χρειαζόμαστε. Η φωνή μας όμως φωνή βοώντος.
• Σας θυμίζω τον νόμο για τη ΝΟΜΟΣ ΑΕ, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκτός χρόνου, γιατί το ΕΣΠΑ βρίσκεται θεωρητικά στο τρίτο έτος λειτουργίας του και η σύσταση της ΝΟΜΟΣ ΑΕ θα έπρεπε να είχε γίνει πράξη με βάσει και τις παρατηρήσεις μας πολύ νωρίτερα. Τώρα άλλωστε όλες οι Νομαρχίες ή έχουν ή βαίνουν προς πιστοποίηση. Εκτός τόπου, γιατί ουδόλως έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις των αυτοδιοικητικών φορέων. Αποτέλεσμα αυτού είναι το νομοθέτημα να απέχει από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ενώ κατά παρέκκλιση κάθε δεοντολογίας και σεβασμού προς τον θεσμό, δεν μας διαβιβάστηκε το τελικό σχέδιο για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας ούτε ενημερωθήκαμε για την κατάθεσή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει νόμος του Κράτους. Ούτε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Ουσιαστικά πρόκειται όχι για μια νομαρχιακή αλλά μια κρατικοελεγχόμενη εταιρεία, η οποία θα μπορεί να εκτελεί έργα εκτός δημοσίου λογιστικού. Έτσι εννοούν άραγε τη διαφάνεια στις εκτελέσεις έργων, με κατάργηση της νομιμότητας;
• Το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό. Στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς η ΕΝΑΕ με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης, γιατί η παράταξή μας σας υπενθυμίζω ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου, το υπερψήφισε. Δεν κατάφερε όμως τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να είναι η μειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, μιας και η Κυβέρνηση δέχθηκε ένα ισχυρό ράπισμα στην προσπάθειά της να βάλει σε όλη την χώρα ένα απέραντο «ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Μόλις επτά μέλη υπερψήφισαν την πρόταση της, μεταξύ των οποίων, τρία μέλη είναι διορισμένα από τον ίδιο τον υπουργό. Αυτό τα λέει όλα. Εμείς λέμε ότι ο Τουρισμός μας δεν μπορεί να στηρίζεται στη λογική της εκποίησης, αλλά της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της χώρας μας με σεβασμό στον παράγοντα άνθρωπο και περιβάλλον, δεν μπορεί να δίνεται βορά σε μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα και γι' αυτό πρέπει να αποσυρθεί.
• Και το χειρότερο από όλα. Πρόσφατα πέρασαν σε άσχετο σχέδιο νόμου τροπολογία για τον ΕΦΕΤ. Εκεί ξεδίπλωσαν πλήρως το αντι αυτοδιοικητικό τους μένος. Αφαιρούν ετσιθελικά και αναιτιολόγητα βασικές αρμοδιότητες που ασκούν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιών, μεταξύ άλλων και αυτή των κτηνιατρικών ελέγχων. Μήπως με τους αγώνες μας για την προστασία της δημόσιας υγείας ενοχλήσαμε κάποιες ευαίσθητες χορδές; Μήπως θίξαμε κάποια συμφέροντα; Ρωτάμε την Κυβέρνηση, τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί η αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας που ασκούν άψογα οι ΝΑ παρά τις γνωστές αντιξοότητες των ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό; Τους ενοχλούμε κύριοι συνάδελφοι και αποφάσισαν να μας βγάλουν από τη μέση, να μας καταργήσουν, να μας περιθωριοποιήσουν. Η απάντησή τους στην υπεύθυνη δουλειά μας είναι η ανευθυνότητα και η μικροψυχία.
Και φυσικά δεν έχουμε μόνο τα νομοθετικά εφευρήματα που προωθήθηκαν, αλλά και αυτά που έμειναν πίσω, τα οποία «ω του θαύματος» είναι Υπέρ της Αυτοδιοίκησης, αλλά παραμένουν κλειδωμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας :
• Έχουμε λοιπόν τον λησμονημένο θεσμικό μας εκσυγχρονισμό, τον περίφημο νέο Κώδικα των ΝΑ που η Κυβέρνηση προανήγγειλε από το 2004, η συζήτηση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, το σχέδιο αναμορφώθηκε εκ βάθρων από εμάς, εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο και έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Τον έχουν ξεχάσει φαίνεται στα συρτάρια των υπουργικών τους γραφείων κι ας υποσχόταν ο ΥΠΕΣ ότι θα είχε πάει στη Βουλή πριν το καλοκαίρι.
• Έχουμε τη συζήτηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Χώρας, μια συζήτηση που σήμερα βέβαια φαντάζει όχι απλά ανεδαφική, αλλά ένα κακόγουστο αστείο. Γιατί σε αστείο, σε ανέκδοτο την κατάντησαν οι Κυβερνώντες με τις επιλογές τους. Την ευτέλισαν με τα συνεχή «είπα ξείπα». Ανακάλυψαν τώρα ότι χρειάζονται πόροι για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση οπότε λόγω της διεθνούς κρίσης της οικονομίας η μεταρρύθμιση λέει μετατίθεται. Δεν προσδιορίζουν βέβαια το πότε. Μα καλά, τώρα ανακάλυψαν ότι χρειάζονται πόροι για να γίνει Διοικητική Μεταρρύθμιση; Όταν έριχναν την πρόταση στο τραπέζι αυτοί οι πόροι υπήρχαν; Και για ποια μεταρρύθμιση μας μιλάνε γι' αυτήν που δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση; Εμείς ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακό αλλά μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά τη λειτουργία του όλου κράτους. Εμείς δεν μιλάμε για μια νέα Διοικητική Δομή αλλά για Διοικητική Μεταρρύθμιση από όπου θα προκύψουν δύο ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί. Ο ισχυρός Δήμος και η αιρετή Περιφέρεια. Αλλά με τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, ισχυρή αυτοδιοίκηση και επιτελικό κράτος από ό,τι φαίνεται «δεν κάνουν χωριό».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πέρα από τα παραπάνω, η υποβάθμιση του θεσμού της ΝΑ αντανακλάται ακόμη καλύτερα στον τομέα της οικονομίας.
Καταρχήν οι οικονομικές διεκδικήσεις των ΝΑ, που ενέκρινε το 12ο Τακτικό Συνέδριο, οι οποίες κατατέθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και έγινε εκτενής αναφορά στις επιμέρους συναντήσεις με το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ απερρίφθησαν όλες ανεξαιρέτως.
Δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση μας που να έγινε αποδεκτή πέρσι ή να εντάχθηκε στον προϋπολογισμό τον φετινό.
• Απορρίφθηκε η πρότασή μας για αύξηση του ποσοστού που αποδίδεται από τον ΦΠΑ,
• Απορρίφθηκε η πρόταση μας για τον «Πόρο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» και τον «Πόρο Ποιότητας Ζωής»
• Δεν επανήλθαν οι πόροι, που έχουν αφαιρεθεί από τις Νομ. Αυτοδιοικήσεις, δηλαδή οι πόροι από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων, των τελών μεταβίβασης αυτοκινήτων και εκείνων των ΚΤΕΟ.
• Αντί της σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας Πράξεων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ζητούσαμε η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε Κυβερνητική Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα μπορεί μεταξύ άλλων να παρεμβαίνει στην οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ, αφού θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου που ανέρχεται έως το 15 % των ΚΑΠ (άρθρο 9 του Ν. 3697/2008).
• Δεν ενισχύθηκε η συμμετοχή των Νομαρχιών στα όργανα παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2007-2013.
• Δεν έγινε μέχρι σήμερα αποδεκτή η απόδοση στις Νομαρχίες του 100% των προστίμων, που επιβάλλουν.
• Δεν προωθήθηκε η Θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης).
• Δεν βελτιώθηκαν οι αποδοχές των νομαρχιακών υπαλλήλων
• Δεν επιλύθηκαν φλέγοντα ζητήματα για τη λειτουργία μας όπως αυτά της Μεταφοράς των Μαθητών & των Λειτουργικών αναγκών της Εκπαίδευσης, της Συντήρησης του Οδικού Δικτύου για τα οποία τη χρονιά που μας πέρασε δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η καταβολή χρηματοδότησης 120 εκ. € κατ' έτος που συμφωνήθηκε να δοθεί αποδείχθηκε ακόμη μια υπόσχεση της Κυβέρνησης χωρίς αντίκρισμα. Και μην μας πείτε ότι άλλαξε ο Υπουργός Οικονομικών, γιατί μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση. Την Κυβέρνηση που δεν κράτησε το λόγο της, την Κυβέρνηση που μας κοροΐδεψε και μας κοροϊδεύει συστηματικά και κατ' εξακολούθηση.
Αλλά και ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, αν και στο βαθμό βέβαια που θα ισχύσει, γιατί έτσι όπως τα κατάφεραν οι χρυσοδάκτυλοι της οικονομίας μας θα αναγκαστούν να τον πάρουν πίσω άρον άρον, αφήνει για άλλη μια φορά τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο περιθώριο.
Οι Κυβερνώντες βέβαια βιάστηκαν να μιλήσουν το Φθινόπωρο που μας πέρασε για δήθεν ενίσχυση της χρηματοδότησης των Νομαρχιών εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας, για ένα ψέμα, γιατί η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Η αλήθεια είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ως ένας ισχυρός και ανεξάρτητος αιρετός βαθμός αυτοδιοίκησης, αλλά ως ένα γραφειοκρατικό γρανάζι που μάλιστα τροφοδοτείται ανεπαρκώς με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε ούτε τα απαραίτητα. Και θα σας το αποδείξω αμέσως διαβάζοντάς σας τα μεγέθη του προϋπολογισμού:
Πρώτον : Η χρηματοδότηση Νομαρχιακών Έργων από το ΠΔΕ μειώνεται για το 2009 σε σχέση με το 2008 κατά 31,7% και συγκεκριμένα από 473 εκ. € στα 323 εκ. € (Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού, σελίδα 114). Αν είναι δυνατόν, σε μια χρονιά όπου σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες απαιτείται η εκτέλεση δημοσίων έργων για να κινηθεί η οικονομία, στις Νομαρχίες να μειώνουν τη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.
Δεύτερον : Στους ΚΑΠ διαπιστώνεται η μικρότερη αύξηση (κατά 10,7% αφού θα ανέρθουν το 2009 στα 498,9 εκ. ευρώ) τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΟ από το 15,3 % το 2007, πέσαμε στο 11,8 % το 2008 και φέτος η αύξηση κυμαίνεται στο 10,7 %. Αύξηση που σε συνθήκες βέβαια οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν και κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί. 
Τρίτον : Τα έσοδα των ΝΑ από τους ΚΑΠ είναι υποεκτιμημένα. Τι εννοώ; «Μας κλέψαν στο μέτρημα», με αποτέλεσμα η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση να αποστερείται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξης των 12,7 εκ. €. Το ποσό αυτό προκύπτει : α) από τον «λανθασμένο» τρόπο υπολογισμού του ποσοστού του 10 % επί των ΚΑΠ. Το σωστό ποσό είναι 106,4 εκ. € και όχι 105,1 εκ. €, β) και δεύτερον που είναι και το κυριότερο, αν και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση και μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 20 % αφορά τον προϋπολογισμό του 2008, η αύξηση αυτή δεν αποτυπώθηκε στα έσοδα των ΝΑ. Το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν οι ΝΑ από τα τέλη κυκλοφορίας το 2008 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, πριν γίνει η αύξηση των τελών, με αποτέλεσμα να αποστερούμαστε ένα ποσό της τάξης των 11,4 εκ.€
Τέταρτον : Οι συσσωρευμένες οφειλές της Κυβέρνησης προς τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή ο κόμπος θα έφτανε στο χτένι. Αυτή η στιγμή ήλθε. Σε 100 περίπου εκ. € ανέρχονται συνολικά οι οφειλές της Πολιτείας προς τις ΝΑ για τη μεταφορά των μαθητών της περασμένης σχολικής χρονιάς, ενώ για την τρέχουσα σχολική χρονιά το κόστος εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 150 εκ. ευρώ. Για το λόγο αυτό απαιτούμε τώρα την πλήρη εξόφληση των οφειλομένων. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι νομαρχίες όλης της χώρας να επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να γίνει το εύκολο θύμα, το μπαλάκι ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους μεταφορείς. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Οι πιστώσεις που εγγράφησαν για το 2009 για τη μεταφορά μαθητών είναι ακριβώς στα περσινά επίπεδα (106 εκ. €) γεγονός που όπως καταλαβαίνετε ισοδυναμεί με οριστικό αδιέξοδο.
Πέμπτον : Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και με την αρμοδιότητα της συντήρησης του οδικού δικτύου. Όλοι γνωρίζετε ότι η ανακατανομή της αρμοδιότητας έγινε χωρίς πρότερο διάλογο και χωρίς να συνοδευτεί με τους απαραίτητους πόρους, με το ποσό που σήμερα καταβάλλεται για την συντήρηση του οδικού δικτύου να αντιστοιχεί μόλις στο 10% των πραγματικών αναγκών. Ο νόμος όμως εφαρμόζεται και ήδη έχουμε τις πρώτες ποινικές διώξεις και αποφάσεις δικαστηρίων κατά αιρετών της Ν.Α. όπως για παράδειγμα στη Νομαρχία Ηρακλείου. Την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση που προέρχεται από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων καταγράφει στον προϋπολογισμό μείωση 0,3 % σε σχέση με την περσινή αύξηση (από 15,8 % σε 15,5 %, με το ποσό που αναλογεί για το 2009 να ανέρχεται στα 105,1 εκ. €), γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή ούτε καν των υπεσχημένων, ενώ φυσικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι μάλλον δυσοίωνες οι προβλέψεις για το εάν θα πάρουμε και αυτό το ποσό που προβλέπεται. Σε όλα αυτά έρχονται να φορτωθούν και νέα βάρη που προέρχονται από γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του Κράτους και από έγγραφο της ΕΛΑΣ, που μεταφέρουν ερμηνεύοντας διασταλτικά τη νομοθεσία και νέες αρμοδιότητες όπως είναι ο καθαρισμός των δρόμων μετά από τροχαία ατυχήματα, και η τοποθέτηση μέσων βεβαίωσης παραβάσεων του ΚΟΚ (κάμερες παρακολούθησης). Αρμοδιότητες που δεν πρόκειται να δεχτούμε και για τον λόγο αυτό προσφεύγουμε στο ΣτΕ.
Έκτο : Στη σελίδα 50 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται «…ένα ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα, με έντονη περιβαλλοντική διάσταση και ουσιαστικές εγγυήσεις διαφάνειας». Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με ιδιαίτερες αρμοδιότητες και ευαισθησίες και σε θέματα κοινωνικά-ανθρωποκεντρικά και σε θέματα περιβάλλοντος, δεν θα πρέπει να υποστηριχθούν από ανάλογο πρόγραμμα; Κι όμως η πρόταση του προγράμματος ΕΝΝΕΑ, που διατυπώθηκε δεν έτυχε της προσοχής της Κυβέρνησης.
Έβδομον : Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για την απόδοση του παρακρατηθέντος ποσοστού επί των ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτες ανάγκες. Η απόδοση αυτού του συσσωρευθέντος ποσού, θα πρέπει άμεσα να επιστραφεί στις ΝΑ για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών τους αναγκών.
Όγδοο :Επίσης καμία πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης προς τις ΝΑ δεν υπάρχει από τις νέες αρμοδιότητες που θα προκύψουν από την ψήφιση, εάν τελικά ψηφιστεί, του νέου Κώδικα των ΝΑ, του οποίου η υποβολή στη Βουλή με τη μορφή σχεδίου νόμου έχει ξεφύγει κατά πολύ των αρχικών δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων. Τόσο ο θεσμικός εκσυγχρονισμός των ΝΑ με τη ψήφιση του νέου Κώδικα, όσο και η απόδοση των κοστολογημένων νέων αρμοδιοτήτων θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του 2009. Ένατο : Ακόμη και η χρηματοδότηση των ΚΕΠ, μονάδων άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών, δεν παρουσιάζει καμία αύξηση, ούτε τιμαριθμική, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Δέκατο : Οι νομαρχιακοί υπάλληλοι, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συχνά με αυταπάρνηση και εκτός ωραρίου, για την προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για την βιώσιμη ανάπτυξη, εξακολουθούν να βρίσκονται μισθολογικά στον πυθμένα της μισθολογικής κατάταξης μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, με διαφορά από τους προτελευταίους. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι αποτελεί αδικία, που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των Νομαρχιών. Συχνά διατυπώνονται και δίκαια διαμαρτυρίες, γιατί η Κεντρική Διοίκηση προκαλεί αφαίμαξη έμπειρων και ικανών στελεχών από τις Ν.Α. Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι είναι ισχυρή η επιθυμία των υπαλλήλων αυτών να μεταταχθούν, λόγω των χαμηλών αποδοχών τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Χωρίς την δική τους βούληση δεν θα ήταν δυνατή η μετακίνησή τους. Πέραν όμως της αδικίας, που βιώνεται λόγω της προσφοράς τους σε σχέση με τις μισθολογικές τους απολαβές στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, οι νομαρχιακοί υπάλληλοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται και εξαπατημένοι, αφού επανειλημμένα ακούνε υποσχέσεις για ενιαίο μισθολόγιο, που θα άρει τις κραυγαλέες ανισότητες σε βάρος τους, αλλά μισθολόγιο δεν βλέπουν. Οι διαβεβαιώσεις επαναλήφθηκαν με πιο επίσημο τρόπο δια στόματος του πρωθυπουργού, αλλά και πάλι τίποτα. Αλλά και οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, αφού και στον Προϋπολογισμό του 2009, δεν εντοπίστηκε η πρόβλεψη δαπάνης για νέο μισθολόγιο, άρα το ζήτημα και η άρση των αδικιών παραπέμπεται και αυτή στις καλένδες. Την ίδια δε στιγμή το χάσμα διευρύνεται, καθώς η Κυβέρνηση με ρύθμιση που πέρασε σωστά προέβλεψε και ενέκρινε μηνιαία ειδική παροχή για τους υπαλλήλους των Περιφερειών η οποία ξεκινά από τα 450 € για τους υπαλλήλους ΥΕ έως και τα 550 € για τους ΠΕ. Ξέχασε όμως και πάλι τους εργαζομένους στις ΝΑ. Για τον λόγο αυτό και για την άρση της μισθολογικής αδικίας αίτημα μας είναι η άμεση αύξηση του μηνιαίου επιδόματος εξομοιούμενο με αυτό των υπαλλήλων των Περιφερειών, μέχρι την οριστική εξάλειψη των ανισοτήτων με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Ενδέκατο και τελευταίο, το ποσοστό των εσόδων μας παραμένει στο τραγελαφικό 0,52 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος, έτη φωτός μακριά από το 11 % που αποδίδουν στην αυτοδιοίκηση τα κράτη μελη της Ε.Ε. και το 20% που αποδίδουν τα κράτη της Ευρωζώνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας περιέγραψα με τη γλώσσα της αλήθειας το αβέβαιο μέλλον που απλώνεται μπροστά μας βάσει των οικονομικών επιλογών της Κυβέρνησης. Εμείς με αυτό το μέλλον που προετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε. Γι΄αυτό και αντιδρούμε. Γι΄αυτό και διεκδικούμε τους πόρους εκείνους που είναι απαραίτητοι τόσο για την χρηστή άσκηση των αρμοδιοτήτων μας, όσο και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η πρότασή μας προς το 13ο Τακτικό Συνέδριο έχει ως βάση τα όσα αποφασίστηκαν στο 12ο Συνέδριο, με συγκεκριμένες προσθήκες και τροποποιήσεις.

Για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του συνόλου των οικονομικών στόχων, ορισμένοι από αυτούς επαναλαμβάνονται, αν και πλέον το ζήτημα δεν είναι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα ασκήσουμε πιέσεις διεκδικώντας την υλοποίησή τους.
Πλαίσιο Οικονομικών στόχων της ΕΝΑΕ (με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι νέες διεκδικήσεις)

1. Αύξηση των εσόδων, ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4% για το 2009.

2. Η πρόταση που είχαμε διατυπώσει στο 12ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ για αύξηση του ποσοστού εσόδων των ΝΑ επί των τελών κυκλοφορίας από 10% σε 30% πλέον δεν υφίσταται καθώς με τον Ν. 3697/2008 οι δήμοι θα παίρνουν το 90 % των τελών κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τον καθορισμό νέου πόρου στο 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

3. Καθορισμός νέου ΚΑΠ με το όνομα «Πόρος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», οριζόμενος στο 30% του φόρου καπνού.

4. Απόδοση στις ΝΑ, εξ ολοκλήρου (100%) όλων των προστίμων, που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους. Την κατάργηση της παρακράτησης 10% στις ΔΟΥ και την online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ.

5. Καθορισμός νέου πόρου ως «Πόρος Ποιότητας Ζωής» σε ποσοστό 1,5% από την ισχύουσα φορολογία εισοδήματος για δράσεις, που θα σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

6. Επαναφορά των πόρων : • Του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων • Του 4,5% επί των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα • Του συνόλου των αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων.

7. Σύσταση στην ΕΝΑΕ, Επιτροπής Εκτίμησης και Κατανομής Πόρων (στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών) με συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα μελετά την επάρκεια των πόρων σε σχέση με το κόστος άσκησης κάθε αρμοδιότητας και θα υποβάλλει στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ τεκμηριωμένη έκθεση.

8. Να καθοριστούν με νόμο, ως απολύτως μεταβιβαστικές πληρωμές, οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών, καθώς και οι δαπάνες στέγασης σχολείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης και οι λειτουργικές ανάγκες των τελευταίων και να οριστεί ο ακριβής χρόνος καταβολής τους.

9. Να καταβληθούν άμεσα τα ήδη οφειλόμενα για τις μεταφορές μαθητών και να επικαιροποιηθεί το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο

10. Να αποδοθούν άμεσα στις Νομ. Αυτοδιοικήσεις οι πιστώσεις για την επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου.

11. Να οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία για τον καθορισμό των δαπανών επισκευής και συντήρησης του οδικού δικτύου σε κάθε Νομαρχία (αρμοδιότητας του νόμου 3481/2006) και το σύνολο της δαπάνης να εντάσσεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως επιχορήγηση προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

12. Να θεσπιστεί άμεσα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης). Τα έργα αυτά πρέπει να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 - 2013, κατά το πρότυπο του προγράμματος ΕΠΤΑ και του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

13. Άμεση αύξηση του μηνιαίου επιδόματος των Νομαρχιακών υπαλλήλων εξομοιούμενο με αυτό των υπαλλήλων των Περιφερειών.

14. Εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με άρση όλων των μισθολογικών ανισοτήτων των υπαλλήλων των ΝΑ μέσα στο επόμενο έτος.

15. Να συσταθεί «Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας Πράξεων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» και μέχρι τη θεσμοθέτηση του να οριοθετηθεί η σωστή λειτουργία των ΥΔΕ.

16. Να θεσπιστεί η ενεργητικότερη συμμετοχή των Νομαρχιών στα όργανα παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2007- 2013, βάσει και των προτάσεων της ΕΝΑΕ

17. Να αυξηθεί, η χρηματοδότηση για την υλοποίηση Νομαρχιακών έργων, η οποία στον προϋπολογισμό του 2009 καταγραφεί τη σημαντική μείωση του 31,7% σε σχέση με το 2008.

18. Να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες των εκτός έδρας αποζημιώσεων στους μηχανικούς του Δημοσίου μετά την ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας & Οικονομικών.

19. Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι των ΚΑΠ

20. Να ψηφιστεί άμεσα ο νέος Κώδικας των ΝΑ, να κοστολογηθούν οι νέες αρμοδιότητες και να καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό του 2009

21. Να αποδοθεί στις ΝΑ το ποσό των 12,7 εκ. € που αποστερήθηκαν εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και της μη καταβολής μας από το 2008 της μεσοσταθμικής αύξησής τους

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε ότι η προώθηση οικονομικών αιτημάτων στη σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, τα προβλήματα παρουσιάζονται με τέτοια οξύτητα, που δεν επιτρέπουν καμία αναβολή και καμία ανοχή. Τα προβλήματα των ΝΑ, μέρα με τη μέρα βαθαίνουν και οξύνονται με άμεσες επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών.
Είναι προβλήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή των συμπολιτών μας, που μας εμπιστεύτηκαν την υγεία τους, την προστασία των δικαιωμάτων τους, το περιβάλλον, που ζούνε και ζούμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε.

Αντίθετα, μέσα από τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες και δυνατότητες, έχουμε υποχρέωση να τους ευαισθητοποιήσουμε, να τους συνεγείρουμε, αρωγούς και συμπαραστάτες στις προσπάθειές μας.
Για τον λόγο αυτό από το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ, θα πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα ξεκάθαρο ΜΗΝΥΜΑ προς την Κυβέρνηση. 
Φτάνει πια με την υποβάθμιση του θεσμού!
Φτάνει πια με την απαξίωση μας!
Αρκετά! 
Ήλθε η ώρα να διεκδικήσουμε όλα όσα ο θεσμός αξίζει και έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας.
Απαιτούμε :
• τώρα την καταβολή των οφειλομένων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων μας
• τώρα την προώθηση και ψήφιση από τη Βουλή του νέου Κώδικα των ΝΑ όπως τον είχε εγκρίνει το Συνέδριό μας πέρσι
• να μην υπάρξει καμία περικοπή κονδυλίων στα οικονομικά μας αλλά αύξησή τους βάσει και των προτάσεών μας
• να σταματήσει η παραφιλολογία για τη δήθεν διοικητική μεταρρύθμιση που ουσιαστικά είναι ένα πυροτέχνημα της Κυβέρνησης που επείγεται να παρουσιάζεται ως δύναμη μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό το ζήτημα ζητάμε την κατάθεση σχεδίου νόμου από την Κυβέρνηση βάσει της απόφασης του έκτακτου συνεδρίου μας στην Αθήνα
• άμεσες προσλήψεις προσωπικού στις ΝΑ για να μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και μισθολογική αναβάθμισή τους
• αποκέντρωση με την ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Λέμε όχι στην εικονική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, εξουσιών και πόρων.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να μας απαντήσει άμεσα με σταράτα και ξεκάθαρα λόγια εάν δέχεται επιτέλους να υλοποιήσει τις προτάσεις που καταθέτουμε ή όχι. Γιατί η υπομονή μας πια εξαντλήθηκε.
Σε περίπτωση δε που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας προτείνουμε το Συνέδριό μας να αποφασίσει από τώρα για την επόμενη μέρα.
Προτείνουμε μια σειρά από ενέργειες που θα κλιμακώνονται βαθμιαία ως εξής :
Πανελλαδική ενημέρωση των πολιτών και των ΜΜΕ με φυλλάδιο της ΕΝΑΕ για τα προβλήματα των Νομαρχιών
Διαμαρτυρία με πανό με κοινό μήνυμα σε όλες τις νομαρχίες της χώρας
Έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα : «Η οικονομική αυτοτέλεια των ΝΑ»
Κινητοποίηση όλων των νομαρχιών με ταυτόχρονο κλείσιμο των υπηρεσιών μας
Και ως πιο πιεστικό μέτρο κινητοποίησης, προτείνουμε να αποφασίσουμε να παγώσουμε την υλοποίηση ορισμένων κρατικών αρμοδιοτήτων μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να απευθυνθώ στην πλειοψηφούσα παράταξη στην ΕΝΑΕ.
Θέλω να σας στείλω ένα μήνυμα λέγοντας σας «μη φοβάστε τις κινητοποιήσεις, μην διστάζετε στις διεκδικήσεις».

Οι κινητοποιήσεις είναι μια επιλογή. Έσχατη ως μέτρο δράσης, αλλά όταν ο διάλογος δεν αποδίδει είναι η μόνη αναγκαία επιλογή. Και όπως όλες οι επιλογές απαξιώνεται με δύο τρόπους. Με την κατάχρηση και με την αχρηστία.

Και όπως γνωρίζετε, οι νομαρχίες δεν έχουμε κάνει κατάχρηση αυτού του δικαιώματος.

Εμπρός, λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αποφασιστικά, γιατί τα προβλήματά μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Εμπρός, γιατί αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων μας απέναντι στον θεσμό και τους πολίτες να διεκδικήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα όσα μας ανήκουν.

Εμπρός, όλοι μαζί να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όσα η Κεντρική Διοίκηση μας αποστερεί.
Όλοι μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε ενωμένοι τον στόχο για μια ισχυρή νομαρχία στην υπηρεσία των πολιτών.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ

Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

"Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στη χώρα μας κατάντησε αρχαία τραγωδία. Αρκετά χαϊδέψαμε την κεντρική εξουσία! Δεν μπορεί να συνεχίζουμε άλλο να είμαστε το αποπαίδι της Αυτοδιοίκησης, όταν η ανταπόκριση της κεντρικής διοίκησης στα αιτήματα των νομαρχιών είναι μηδενική"

Ο νομάρχης παρατήρησε το θετικό βήμα της αύξησης των εσόδων των νομαρχιών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που όμως δεν θεραπεύουν το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των Νομαρχιών. «Δεν είναι δυνατό να ζητιανεύουμε διαρκώς. Δεν μπορεί να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη, όταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητες, δεν έχει χρήματα, δεν έχει έμψυχο δυναμικό. Φτάσαμε σε οριακό σημείο», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης. «Μας προσέθεσαν νέους επαρχιακούς δρόμους για συντήρηση, χωρίς να μας δώσουν κονδύλια. Η έκδοση των νέων αδειών οδήγησης αφαιρείται πλέον από τις αρμοδιότητες των Νομαρχιών και ανατίθεται στη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αφαιρούνται διαρκώς έσοδα από τις νομαρχίες».

«Ο έλεγχος των αυθαίρετων, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, κατάντησαν να μένουν στα χαρτιά και στις εξαγγελίες, αφού δεν υπάρχει προσωπικό», εξήγησε ο νομάρχης και τόνισε για μια ακόμη φορά τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις χαμηλές αποδοχές των νομαρχιακών υπαλλήλων, ζητώντας «να δοθεί εδώ και τώρα το επίδομα των 550€ σε όλους τους νομαρχιακούς υπαλλήλους, όπως δόθηκε στους υπαλλήλους της Περιφέρειας».

Ο νομάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, επισημαίνοντας τα σοβαρά οικονομοτεχνικά προβλήματα του χώρου. «Ο έλεγχος από τα εντελλόμενα κατάντησε γάγγραινα. Το θέμα με τα σχολικά λεωφορεία χρονίζει. Σύμφωνα με το νόμο, εμείς υπογράφουμε για την μεταφορά των μαθητών, όμως πληρώνει το κράτος. Όταν το κράτος δεν πληρώνει την πληρώνουμε εμείς χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη. Είναι αδιανόητο μετά τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων μας, να υπάρχει κίνδυνος οικονομικών καταλογισμών σε βάρος μας, σε βάρος ακόμη και της προσωπικής μας περιουσίας».

«Το ναυάγιο της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ντροπή και φτάσαμε σε ναυάγιο, γιατί πέρα από ένα μπούσουλα του κ. Ευμοιρίδη, κανένας δεν κατέθεσε κάτι συγκεκριμένο και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε βούληση», παρατήρησε ο νομάρχης και ζήτησε από τους ομολόγους του να δώσουν ενωμένοι τη μάχη για την αναβάθμιση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. «Εμείς στη Θεσσαλονίκη, αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς πολιτείας, θα τραβήξουμε το δικό μας δρόμο, έστω και αν μείνουμε μόνοι μας»,
κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ - Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης  Σταύρο Καλαφάτη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

O υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης χαιρετίζοντας σήμερα την έναρξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η σημερινή συνάντησή μας, με αφορμή το Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ, συμπίπτει με την έναρξη μιας χρονιάς γεμάτης προκλήσεις, που διαμορφώνονται με κοινό παρονομαστή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο.

Ξέρω ότι όλοι είστε θορυβημένοι για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κρίση. Ξέρω ότι όλοι οι Νομάρχες, εκφράζουν ένα σύνολο πολιτών που επίσης ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της επερχόμενης κρίσης, στην καθημερινότητά τους.

Αντιλαμβάνομαι, ότι όπως εσείς προσβλέπετε στην Πολιτεία για υποστήριξη, οι πολίτες των νομών σας, προσβλέπουν και σε σας, ως εκπροσώπους ενός σημαντικού μέρους του συνολικού οικοδομήματος που λέγεται «Πολιτεία».

Προσβλέπουν για υπηρεσίες και παρεμβάσεις, που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών. Είτε πρόκειται για δρόμους, είτε πρόκειται για σχολεία, για την τουριστική προβολή των νομών σας, για υπηρεσίες που αφορούν την ποιότητα των τροφίμων.

Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί δεν είναι δυνατόν να μη σκέφτομαι, πόσο οδυνηρή θα ήταν για κάθε έναν από εσάς, η αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών που προσβλέπουν σε εσάς.

Τα αναφέρω αυτά, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην σκέφτομαι, πόσο ευάλωτη θα ήταν η δική σας θεσμική και πρακτική δυνατότητα παρέμβασης στην καθημερινότητα των συμπολιτών σας ενόψει αυτής της κρίσης, αν δεν υπήρχαν τα έργα της Κυβέρνησης Καραμανλή για την Αυτοδιοίκηση, αν δεν ήταν μια από τις πρώτες μεταρρυθμιστικές ενέργειες της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, ο πενταπλασιασμός των πόρων της Αυτοδιοίκησης και η απαλλαγή της από το βάρος των προνοιακών επιδομάτων που απορροφούσαν σχεδόν το 80% των πόρων των Νομαρχιών.

Σίγουρα δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Περισσότερα πρέπει να γίνουν. Μα είναι η συνέπεια με την οποία έγιναν τα μέχρι τώρα βήματα, αυτή που εγγυάται και τα επόμενα.

Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Χρειάζεται συλλογική δράση. Χρειάζονται όμως και εργαλεία.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχει σήμερα πολύ περισσότερα εργαλεία από εκείνα που είχε πριν το 2004.

Έχει θεσμοθετημένους πόρους, δραστικά αυξημένους σε σχέση με το φτωχό προ του 2004 παρελθόν.

Αποκτά τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ένα μεγάλο έργο που εκτελείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σύντομα θα έχει ακόμα περισσότερα, με τον Κώδικα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει η Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.

Σας καλώ, στα εργαλεία αυτά, να προσθέσετε και το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σας χρειαζόμαστε, στην προσπάθεια να είμαστε κι εμείς, πιο χρήσιμοι στους πολίτες. Χρειαζόμαστε τις προτάσεις σας. Τις απόψεις σας. Την άριστη γνώση σας για τις ανάγκες σε εξειδικευμένο, τοπικό επίπεδο.

Αντίστοιχα, κι εσείς μας χρειάζεστε. Χρειάζεστε ένα Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, δυναμικά ενεργό και παρεμβατικό. Και να είστε σίγουροι ότι μ’ αυτό το πνεύμα εδώ στο Υπουργείο λειτουργούμε.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, Υπουργείο, Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι, καλούμαστε να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας για να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Είμαι αισιόδοξος, βέβαιος μπορώ να πω, ότι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα έχει την ευκαιρία, μέσα από εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία να οικοδομήσει μαζί σας μια στέρεα βάση για την επίτευξη ενός κοινού στρατηγικού μας στόχου:

Την ευημερία και τη συνεχή πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και των πολιτών της.

Σας ευχαριστώ."


ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΑΕ ΔΗΜ. ΔΡΑΚΟΥ


Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος .

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΕΝΑΕ έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, σύνεδροι

Σας καλωσορίζω στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΝΑΕ).

Σας καλωσορίζω στη Μακεδονία μας, στη Θεσσαλονίκη μας, που βρίσκονται πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων του Λαού μας κι ενσαρκώνουν τα οράματα και τις ελπίδες του για ανάπτυξη, ευημερία, προοπτική.

Είμαστε βέβαιοι ότι τούτος ο ιστορικός τόπος, θα εμπνεύσει το Συνέδριό μας, οδηγώντας το σε αποφάσεις κύρους και επιτυχίας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, υπήρξε και παρέμεινε ο μεγάλος σύμμαχος των ανθρώπων της περιφέρειας και του καθημερινού μόχθου. Ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται ταχύτατα και αποτελεσματικά στα αιτήματα και τα προβλήματα των πολιτών. Παρά τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, στελέχη και πόρους, παρά τον όγκο αρμοδιοτήτων και διαδικασιών σε όλους τους τομείς, κατάφερε να γίνει αποδεκτή, φιλική και αναγκαία, στον πολίτη.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση:

? Κατασκευάζει ταχύτερα και ποιοτικότερα τα έργα και δημιουργεί τις υποδομές. Τα μελετά, τα επιβλέπει , τα συντηρεί? γιατί γνωρίζει καλύτερα τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του και γιατί ελέγχεται άμεσα και καθημερινά απ’ την κοινωνία των πολιτών.

? Ως πλησιέστερη οργανωτική δομή και αρχή, προς τον πολίτη?. :

? Προσφέρει ανεκτίμητο έργο προγραμματικό ? αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό.

? Κρίνεται αδιαλείπτως και καθημερινά για την ποιότητα του έργου της, την αποτελεσματικότητά της, την γενικότερη δράση της, από τους ίδιους τους αποδέκτες του έργου.

Όλα αυτά?μα κυρίως

? Η ταχεία, υπεύθυνη, δραστική παρουσία μας σε ζητήματα εκτάκτων γεγονότων και φυσικών καταστροφών?παρά το ασθενές θεσμικό πλαίσιο, αποδεικνύει και στους πλέον δύσπιστους ότι είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε με άλλη?με Αυτοδιοικητική Φιλοσοφία τα πράγματα της Ελληνικής Περιφέρειας?.!

? Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα, ότι ήρθε η ώρα για περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς, ισχυρούς. Με κύρος και αξιοπιστία.

Το επιζητούν οι πολίτες. Οι συνθήκες είναι ώριμες, τα προβλήματα της περιφέρειας απαιτούν λύσεις.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στα Συνέδρια των τελευταίων ετών με συστηματική, ΕΝΩΤΙΚΗ, πολιτική δουλειά, αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας, της περιφερειακής δημοκρατίας, της Αυτοδιοίκησης.

Καταλήξαμε σε ιστορικές θέσεις και αποφάσεις ευρείας αποδοχής.

Καταδείξαμε την ανάγκη για τομές.

Ψηφίσαμε την Διοικητική μεταρρύθμιση και συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες αρχές βάσει των οποίων θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του κορυφαίου για τον εκσυγχρονισμό της Πατρίδας μας έργου.

Κυρίαρχες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας στην συγκροτημένη πρόταση που καταθέσαμε στην Κυβέρνηση, είναι:

? Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του Νέου Θεσμού της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

? Η εξασφάλιση άρτιας και πλήρους στελεχιακής υποστήριξης.

? Η αποτελεσματική και πλατειά δημοκρατική-συμμετοχική πολιτική λειτουργία.

? και πάνω απ’ όλα, η οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει μέσα από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Ειδικά, για το θέμα αυτό μάλιστα, καταθέσαμε, εμπεριστατωμένη ? επιστημονική πρόταση που πονήσαμε με την συνδρομή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει ήδη και την χώρα μας είναι πρωτοφανής σε εύρος, απροσδιόριστη σε ένταση, ρευστή και εξελισσόμενη.

Ασφαλώς, δημιουργεί νέα δεδομένα προσέγγισης και υλοποίησης και αυτού του ζητήματος. Δεδομένα, που θα ήταν σκέτη αφροσύνη να αγνοηθούν ή ακόμη και ελάχιστα να υποτιμηθούν. Αλλά και από την άλλη πλευρά θα ήταν επίσης μέγιστη αφροσύνη να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η συγκυρία ως ευκαιρία ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ του σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συναισθανόμαστε το διαχρονικό ιστορικό μας χρέος απέναντι στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και στον τόπο.

Η ευθύνη μας, μας προστάζει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με ξεκάθαρη ? πολιτική ? Αυτοδιοικητική στάση χωρίς προχειρότητες και λαϊκισμούς, ισοπεδωτικές εκπτώσεις ή παλικαρισμούς πλειοδοσίας!

Η στιγμή και η ευθύνη επιβάλλουν:

? Δυναμισμό αλλά και σωφροσύνη

? Καθαρότητα θέσεων και

? Ενωτικό κλίμα?.

Σε αυτό το ενωτικό κλίμα ΧΤΙΣΑΜΕ το Αυτοδιοικητικό μας όνειρο

Γκρεμίσαμε τα τείχη μας ? υπερβήκαμε τις διαχωριστικές γραμμές

Απλώσαμε το όνειρό μας σ’ όλη την Ελλάδα

Κι οφείλουμε να το οδηγήσουμε στην ΙΘΑΚΗ του.

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ, λοιπόν, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ!!

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω !

Είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να μελετήσουμε, να αξιολογήσουμε και να ενσωματώσουμε στις προτάσεις μας, τα νέα δεδομένα. Περιμένουμε, όμως, το συντομότερο δυνατό να πάρουμε απ’ την Κυβέρ νηση το πράσινο φως της εκκίνησης αυτών των νέων διαδικασιών για την τελική προσπάθεια, που απαιτεί το μέγα αυτό ζήτημα!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το είπαμε και προηγουμένως: οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς στην κοινωνία μας. Επηρεάζουν τις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας και αγγίζουν το εισόδημα του πολίτη.

Ναι, το αντιλαμβανόμαστε, είμαστε από ότι φαίνεται ακόμη στην αρχή?ήρθαν τα πρωτοβρόχια, η καταιγίδα αναμένεται.

Κι εδώ, σε αυτή τη δύσκολη αλλά συγχρόνως και μεταβατική περίοδο [προσωπικά πιστεύω ? και εποχή προκλήσεων και ευκαιριών], λέμε ότι οι ΝΑ μπορούν να έχουν και πρέπει να αποκτήσουν το ρόλο που δικαιωματικά τους ανήκει: ένα ρόλο ενεργό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Ένα ρόλο στην πιστότερη, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εκπονουμένων προγραμμάτων στήριξης.

Μπορούν να σταθούν δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του. Μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης, προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης ανέργων και κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.

Και είμαστε έτοιμοι, για πολλά από τα ευρωπαϊκά και κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που χρειάζονται διάχυση στην κοινωνία, να πάρουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των σχεδίων εφαρμογής τους. Φυσικά, σε συνεννόηση και συνεργασία με Κυβέρνηση, Υπουργεία, υπερκείμενες Αρχές.

Οι ΝΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βρεθούν μπροστά και στις δυσμενείς συγκυρίες, να εμπνεύσουν την ελπίδα και να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας.

Επιβεβαιώθηκε περίτρανα άλλωστε στις έκτακτες ανάγκες και στις φυσικές καταστροφές. Τότε βρεθήκαμε κοντά στους αγρότες και στους κατοίκους της υπαίθρου. Έτσι και σήμερα, σε αυτή την κρίση, μπορούμε να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, στη γυναίκα, στον άνεργο, στο νέο άνθρωπο, στον καταναλωτή, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, στην αγροτιά μας.

Γιατί βρισκόμαστε και πάντα βρισκόμασταν στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της μάχης για βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, ακόμη και χωρίς βοήθεια, αρκετές φορές, από τα μετόπισθεν , δηλαδή από την κεντρική εξουσία.



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι Ν.Α., κανείς μας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα επίλυσης κάποιων από τα σημαντικότερα και χρονίζοντα αιτήματά μας.

Και πρέπει να αναγνωρίσουμε σε αυτή την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υπουργό Εσωτερικών ότι έχουν την αληθινή διάθεση να βοηθήσουν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο που της αξίζει.

Την έχουν βοηθήσει εμπράκτως να πάει πιο μπροστά.

Όμως, όσο σημαντικά κι αν είναι τα βήματα που έγιναν ως σήμερα, δεν αρκούν.

Προτεραιότητα τώρα σε αυτό το Συνέδριο έχουν πλέον και τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα επείγοντα προβλήματα των πολιτών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη από την Πολιτεία και τα προβλήματα των ΝΑ που παραμένουν άλυτα. Τι κάναμε από την πλευρά μας;

Α) Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί και συνεργαστήκαμε άψογα με τον Υπουργό Εσωτερικών και τους υπηρεσιακούς του παράγοντες ? και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό ? προκειμένου να διαμορφώσουμε το κείμενο των διατάξεων του νέου Κώδικα της ΝΑ, που όμως, προσπαθεί ακόμη να βρει το δρόμο του προς τη Βουλή.

Έχει περάσει ένας χρόνος από το 12ο Τακτικό Συνέδριό μας στη Δράμα, οπότε και εγκρίναμε και παραδώσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας στην Κυβέρνηση. Εντούτοις ακόμη περιμένουμε την ψήφιση αυτού του απαραίτητου θεσμικού νομοθετήματος ?

Β) Ήδη μιλήσαμε για την Διοικητική μεταρρύθμιση. Ήδη μιλήσαμε για την ανάγκη η Διοικητική Μεταρρύθμιση να δρομολογηθεί μέσω μιας εξίσου γενναίας προσπάθειας Φορολογικής και Δημοσιονομικής Μεταρρύθμισης.

Είναι αυτονόητο, ότι για να μπορέσει ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί επαρκώς στις ευθύνες και τις αρμοδιότητές του, οφείλουμε να του διασφαλίσουμε την περίφημη οικονομική αυτοδυναμία του, όπως και ο καταστατικός χάρτης της χώρας επιτάσσει.

Μέχρι όμως να ωριμάσουν οι συνθήκες επίτευξης της υλοποίηση ς του παραπάνω στόχου, τα οικονομικά προβλήματα της ΝΑ παραμένουν ανοικτά και αποζητούν εναγωνίως επίλυση ?

Είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ? με την αποφασιστική στάση τούτης της κυβέρνησης και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού Εσωτερικών ? οι οικονομικοί πόροι της ΝΑ πενταπλασιάστηκαν τουλάχιστον και απαλλαχτήκαμε από το άχθος, των προνοιακών επιδομάτων .

Όμως έχουμε πει άπειρες φορές, σε όλους τους τόνους, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα, παρά τη σημαντική αλλά και αναγκαία αύξησή τους από το 2005, είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Αυτή η ανεπάρκεια των πόρων ευθύνεται κατά τη γνώμη μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, για τη διαιώνιση των παθογενειών για τις οποίες συχνά μας κατηγορούν.

Για αυτό?.. φίλες και φίλοι?..

Από το συνέδριο αυτό, ξεκινάμε ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ! ! ! !

Με σκοπό να φτάσουμε όλοι μαζί, θριαμβευτές, στη γραμμή του τερματισμού, να κόψουμε την κορδέλα της τελικής δικαίωσης ? όχι για μας -, για την ελληνική Περιφέρεια, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση, που πολλές φορές βρίσκεται στη γωνία. Που όμως πρέπει να πάψει να είναι στη γωνία. Και θα πάψει να είναι στο περιθώριο, με τους δικούς μας αγώνες.

Έχοντας κάνει ό, τι μπορούσαμε για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις που εγκρίθηκαν στο 12ο Τακτικό Συνέδριό μας στη Δράμα, πρώτα πρώτα, επειγόντως, διεκδικούμε:

1. Μεταφορά μαθητών

Αγαπητοί συνάδελφοι, οι μαθητές πρέπει να μεταφέρονται. Αλλά για τη μεταφορά τους απαιτούνται πόροι οι οποίοι εγκαίρως θα κατατίθενται προς πληρωμήν των δικαιούχων μεταφορέων.

Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο οφείλει για τη μεταφορά μαθητών 110 εκ. ευρώ για την προηγούμενη σχολική περίοδο και άλλα 170 περίπου εκ. ευρώ για τη φετινή περίοδο μέχρι τέλος Ιουνίου, δηλαδή συνολικά το ποσό των 280 εκ. ευρώ.

Και επειδή πολλές έχουν αφεθεί αιχμές για τον τρόπο άσκησης από τις Ν.Α. αυτής της ευθύνης?.

Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί ότι συζητούμε το θέμα αυτό α πό μηδενικής βάσεως.

2. Το οδικό δίκτυο ? εθνικό και επαρχιακό ? αρμοδιότητάς μας περιμένει ακόμα δυστυχώς?. διακαώς για την επισκευή και συντήρησή του τα υπεσχημένα. Δηλαδή 120 εκ. κατ’ έτος, αρχομένης της χρηματοδότησης από το 2008 με προκαταβολή που και αυτή δεν εδόθη.

Θεωρούμε ότι παρά τις αναμφισβήτητες οικονομικές δυσκολίες για πολλούς λόγους το θέμα πρέπει να λυθεί τελεσίδικα και άμεσα.

α. Διότι η πολιτεία οφείλει να τιμά το λόγο της, και

β. διότι η ασφάλεια και η δυνατότητα μετακίνησης πολιτών και αγαθών, είναι θέματα υψίστης οικονομικής και κοινωνικής προτεραιότητας !!

3. Ζητούμε Αύξηση των εσόδων ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4%.

4. Να αποδοθούν στις Νομαρχίες εξ ολοκλήρου (100%) όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους. Να σταματήσει η παρακράτηση 10% από τις ΔΟΥ και να ξεκινήσει online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ.

5. Να επανέλθουν οι πόροι :

? Του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων

? Του 4,5% επί των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

? Του συνόλου των αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων.

6. Προχωρούμε στην ΕΝΑΕ τη σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης και Κατανομής Πόρων στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Η επιτροπή θα μελετά το αν επαρκούν οι πόροι σε σχέση με το κόστος άσκησης κάθε αρμοδιότητας και θα υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ τεκμηριωμένη έκθεση.

7. Επιδιώκουμε την θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης). Τα έργα αυτά να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 ? 2012 ακολουθώντας το πρότυπο των προγραμμάτων ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

8. Να καθοριστούν ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες δημοσιονομικού ελέγχου, χωρίς αγκυλώσεις γραφειοκρατικές και ευθυνοφοβικές. Για να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού, τόσο σε ζητήματα εποπτείας, που σήμερα ασκείται από τους Γ.Γ. Περιφερειών, όσο και σε ζητήματα οικονομικού ελέγχου. Προτείνουμε λοιπόν, την σύσταση «Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας Πράξεων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» και μέχρι την θεσμοθέτησή της να οριοθετηθεί η σωστή λειτουργία των ΥΔΕ.

9. Οι υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αναμένουν ως «μάνα εξ ουρανού» την πλήρωση των επανειλημμένα υποσχεθέντων 1.500 θέσεων προσωπικού, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στο ανεπαρκές και αναποτελεσματικό ΑΣΕΠ. Διεκδικούμε την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πλήρωση των θέσεων αυτών.

Ακόμη, πρέπει να υπογραμμίσουμε τη δυστοκία των εγκρίσεων για κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις/μετατάξεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παραπάνω διαδικασίες χρειάζονται επειγόντως λίφτινγκ για να εξασφαλιστεί η ταχεία, αποτελεσματική και διαφανής αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόσληψη προσωπικού στις ΝΑ. Και ακόμη απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος αμοιβών και εξέλιξης του προσωπικού. Διότι είναι πράγματι απαράδεκτο, στην ίδια υπηρεσία, να υπάρχουν εργαζόμενοι - αμειβόμενοι και εξελισσόμενοι - πολλαπλών ταχυτήτων.

10. Να μην επικρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των αιρετών της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης η διαδικασία των καταλογισμών. Επιζητούμε και επιδιώκουμε αυστηρότητα και ελέγχους τελεσίδικους στην ώρα τους και όχι ετεροχρονισμένη εξόντωση και προσβολή, συνταξιούχων ουσιαστικά της Αυτοδιοίκησης !

Είναι αδιανόητο κατά την άποψή μας, να αποφασίζεται από τα Νομαρχιακά Συμβούλια ένα έργο, να ακολουθούνται από εκεί και πέρα όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, να υλοποιείται το έργο, να εγκρίνονται οι δαπάνες πληρωμής στους δικαιούχους από τις Υπηρεσίες Δημο σιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) να κλείνει το έργο και να πληρώνεται ο ανάδοχος.

Στη συνέχεια όμως να έρχεται - μετά παρέλευση ετών μάλιστα - ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να καταλογίζει εις βάρος των αιρετών προσωπικές ποινικές και οικονομικές ευθύνες.



Για όλα αυτά τα προβλήματα έχουμε καταθέσει προς τα αρμόδια Υπουργεία συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις που αποζητούν την αποδοχή τους.



Γ) Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε δυναμικά ? ενωμένοι, όλοι μαζί ? τα δύο τελευταία χρόνια για να ωθήσουμε προς επίλυση κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί. Συγκροτούμε πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις και επιζητούμε εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, αποφεύγοντας τον στείρο αρνητισμό και την απόρριψη.

Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά το αγωνιστικό παρόν και αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια υποβιβασμού του θεσμικού ρόλου της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Τελευταία παρατηρούμε, με ανησυχία και λύπη, την πάντα και διαχρονικά υποβόσκουσα και ελλοχεύουσα, τάση της κεντρικής εξουσίας να ξαναστήνει, ?συγκεντρωτικώ τω τρόπω?, υπηρεσίες αρμοδιότητος της Αυτοδιοίκησης εις τις ελληνικές περιφέρειες. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.

Καταγγείλαμε, λοιπόν, κάθε νομοθετική ρύθμιση που έρχεται σε αντίθεση με την Αρχή της Επικουρικότητας, με το τεκμήριο της αρμοδιότητας, με την Αρχή της Εγγύτητας. Κάθε νομοθετική ρύθμιση που διαστρεβλώνει το χαρακτήρα των τοπικών υποθέσεων, διαστρεβλώνει την συνταγματική επιταγή και ουσιαστικά καταργεί το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Αντιδράσαμε και ΔΕΝ συναινέσαμε στη σύσταση των Τοπικών Κέντρων Γεωργικής Ανάπτυξης. Ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων για τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες της Διϋπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Διακυβέρνησης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Επιπλέον ζητήσαμε πρόσφατα αντί της προωθούμενης ρύθμισης για σύσταση Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσ εων με προσωπικό και μέσα.

Διαμαρτυρόμαστε για την κατάργηση των αρμοδιοτήτων ελέγχου των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την μεταφορά τους στον ΕΦΕΤ. Που θα προσθέσει γραφειοκρατία, υπερβολικό κόστος και μειωμένη αποτελεσματικότητα. Με την συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και του ΕΦΕΤ τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα κατά την άποψή μας.

Με τις άοκνες προσπάθειες όλων μας κατορθώσαμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην ενίσχυση της διαχειριστικής επάρκειας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενόψει του ΕΣΠΑ, με τη σύσταση ομάδων έργου σε κάθε Νομαρχία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση έργων ποιότητας υψηλών απαιτήσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Και ακόμα η σύσταση ήδη της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», μετά από εργώδεις και συστηματικές προσπάθειές μας, μπορεί να παίξει το ρόλο τεχνικού συμβούλου και να προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε κάθε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εφ’όσον βέβαια η ίδια το επιθυμεί και το ζητήσει.

Με τη δημιουργία της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», όπου η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από την ΕΝΑΕ, ενισχύεται πραγματικά ο ρόλος της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, παρέχοντας τις ευκαιρίες της ενεργητικής συμμετοχής και ευθύνης στην πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Το συνολικό κόστος των δύο αυτών δομών σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, κεντρικά και περιφερειακά, ανέρχεται σε 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύπτεται από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ.

Ακόμη, με τη συμμετοχή μας στην υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας ? Ψηφιακή Σύγκληση» συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επιμόρφωση των στελεχών μας και των συναδέλφων για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. Τα προγράμματα αυτά είναι συνολικής δαπάνης 3 εκατομμυρίων ευρώ και αρχίζει άμεσα η εκτέλεσή τους.



Διεκδικούμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κρατικής εξουσίας απέναντί μας για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την ελληνική περιφέρεια, μέσα από ισχυρούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Η κεντρική εξουσία πρέπει να αρκεστεί στον σπουδαίο ρόλο της, του «κράτους-στρατηγείου» και να ευθύνεται για τον σχεδιασμό της κεντρικής πολιτικής.

Η εφαρμογή των περιφερειακών πολιτικών και όλες οι «τοπικές υποθέσεις» ανήκουν δικαιωματικά στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό πρέπει να τηρηθεί.



Έχουμε χρέος να κάνουμε, ενωμένοι, ό, τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τους παραπάνω εθνικούς στόχους μας. Γιατί έχουμε αναλάβει την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας που μας ζητούν και αξιώνουν να παλέψουμε για να πετύχουμε επιτέλους την πολυπόθητη αποκέντρωση: μια αποκέντρωση που πολλοί τη διακηρύσσουμε, αλλά πόσοι από εμάς πραγματικά την προωθούν και την επιδιώκουν;

Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οφείλουμε να παραμείνουμε κοντά στον πολίτη. Μέσα από τις υφιστάμενες αυτοδιοικητικές δομές έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν. Όσο επικρατούν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του.


Συνάδελφοι,

Οι πολίτες ασφαλώς ενδιαφέρονται για το τι και ποιος φταίει. Πάνω απ’ όλα, όμως, αξιώνουν την επίλυση των προβλημάτων τους.

Γι’ αυτό για εμάς αξίζει να αγωνιστούμε?.

Να αγωνιστούμε αυτοδιοικητικά?

Αξίζει Να αγωνιστούμε ενωμένοι. Πέρα και πάνω από κομματικές επιδιώξεις. Πέρα και πάνω από προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Να του δώσουμε ελπίδα για το μέλλον.



Η Αυτοδιοίκηση είναι η φωνή των πολιτών!

Είμαστε η φωνή των πολιτών.

Βρισκόμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε θετικά στις αγωνίες και τα προβλήματά τους, για να υποβάλουμε μια ελπιδοφόρα πρόταση για την επίλυσή τους.

Αυτό είναι το χρέος μας που πρέπει να υπηρετήσουμε εδώ, στη Θεσσαλονίκη.

Ελπίζουμε και περιμένουμε από τις το ποθετήσεις όλων και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί, να αναδυθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους πολίτες και νέας προοπτικής του θεσμού.

Και είμαι βέβαιος ότι, αυτό το συνέδριο θα αναπτερώσει τις ελπίδες και θα αποτελέσει εφαλτήριο προόδου για την Περιφερειακή Ελλάδα, για την Αυτοδιοίκηση, για την πατρίδα μας.

Το κεντρικό μήνυμα όλων των Συνεδρίων μας, ήταν, ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ, ΕΛΠΙΔΑΣ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ !!

Αυτό είναι το μήνυμά μας και σε αυτό συνέδριό !!»


ΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟ

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Νάκου είναι τα ακόλουθα:

«Με πολλή χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, με αντικείμενο τη δημιουργία μιας ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού. Ένα Συνέδριο που στοχεύει στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Όλα αυτά, σε μια εποχή ανασφάλειας και οικονομικών κλυδωνισμών, κατά την οποία οι θεσμοί, ιδίως εκείνοι που έχουν αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση, αποκτούν πρόσθετη σημασία για τον πολίτη.

Tο Συνέδριό σας αποτελεί, ακόμα, μια ευκαιρία για απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δούμε τι καταφέραμε ως τώρα, αλλά και τι πρέπει ακόμη να γίνει, ώστε η Αυτοδιοίκηση, σε πείσμα των παγκόσμιων αρνητικών οικονομικών συνθηκών, να ενισχύσει και ποιοτικά τον ρόλο της ως κεντρικού πυλώνα της περιφερειακής ανάπτυξης και, εν τέλει, της ανάπτυξης του Τόπου.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που ο Ελληνικός Λαός με την ετυμηγορία του ανέθεσε στον Κώστα Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία την εντολή ν’ ανασυντάξει τη Χώρα και να τη θέσει, επιτέλους, σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια έγιναν πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά κι αυτά που απομένει ακόμη να γίνουν. Και θα μιλήσω, βέβαια, για τον τομέα ευθύνης μας, το Υπουργείο Εσωτερικών και, ειδικότερα, για το έργο που έχουμε κάνει σε ό,τι αφορά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ένα έργο που έδωσε νέα ώθηση αλλά και προοπτική στον θεσμό. Ένα έργο που έκανε ισχυρή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, με στόχο να την κάνει ακόμη ισχυρότερη.

Στο νέο αυτό θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον, και κάνοντας ήδη τα πρώτα ουσιαστικά βήματα στην 4η προγραμματική περίοδο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και καλείται ν’ ανταποκριθεί και ν’ αξιοποιήσει τις αυξημένες προοπτικές που της προσφέρονται, παρά το γεγονός ότι τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας της είχε καθηλωθεί χωρίς πόρους, με περιορισμένες και, κυρίως, ετερόκλιτες αρμοδιότητες. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε στον θεσμό ν’ αναπτύξει προς τον πολίτη το σύνολο των δυνατοτήτων του και να ενισχύσει, με τον τρόπο αυτόν, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του, αφού οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν του είχαν διασφαλίσει τα αναγκαία εφόδια για να το πετύχει πλήρως και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που ήθελε. Η Κυβέρνηση Καραμανλή, ήδη από την πρώτη θητεία της, έθεσε τις βάσεις για την οριστική ανατροπή αυτής της κατάστασης και τη θωράκιση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειάς μας για ουσιαστική ενίσχυση της αποκέντρωσης.

Εμείς πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στην Αποκέντρωση, κατά συνέπεια στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Και αυτό δεν είναι ένα απλό σχήμα λόγου, αλλά μία ανάγκη που επιβάλλεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η διαμόρφωση ενός επιτελικού Κράτους, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρής περιφερειακής διοίκησης και δυναμικής Αυτοδιοίκησης, είναι προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχήμα Διοίκησης, με αυξημένη δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του πολίτη.

Η Αυτοδιοίκηση, εκ των πραγμάτων, είναι πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί να συμβάλλει ά μεσα και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, λειτουργώντας, συχνά, ως πρώτος κυματοθραύστης σε σχέση με την κεντρική διοίκηση. Κρίσιμα προβλήματα καθημερινότητας που απασχολούν όλους μας, όπως είναι η θωράκιση του περιβάλλοντος, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η Πολιτική Προστασία, η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, η διευκόλυνση των μεταφορών των πολιτών, η εμπέδωση πρακτικών χρηστής και διαφανούς διοίκησης και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν και να προωθηθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προανέφερα, τα τελευταία 4 χρόνια, κάναμε σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία «σηκώνει» και το βάρος του μεγάλου όγκου συναλλαγών με τους πολίτες, σε ποσοστό σχεδόν 60%. Κύριο μέλημά μας ήταν να καλυφθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα, οι αβελτηρίες και οι ελλείψεις στον σχεδιασμό και την προετοιμασία που είχαν παρατηρηθεί την προηγούμενη 10ετία και να γίνει έγκαιρη και πλήρης προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο και την επωφελέστερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει. Φυσικά, όπως ήδη τόνισα, δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα μέσα στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα. Όμως έχουμε την πεποίθηση - η οποία έχει επιβεβαιωθεί και από τους ίδιους τους αιρετούς, που ζουν καθημερινά την Αυτοδιοίκηση και βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας- ότι έχουν ήδη διορθωθεί πολλά πράγματα και έχει δρομολογηθεί η διευθέτηση και αρκετών άλλων.

Η προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ισχυρών Ο.Τ.Α. και την ενίσχυση της αποκέντρωσης φάνηκε και από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του δ΄ εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 102 του Συντάγματος, αναφορικά με το εύρος των αρμοδιοτήτων ιδίως της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την άρση των ασαφειών που είχαν προκληθεί. Και αυτή την περαιτέρω θωράκιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης υποστηρίξαμε στη Βουλή, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν διστάζει να θυσιάσει στον βωμό των μικροπολιτικών του επιδιώξεων τομές που και το ίδιο αναγνωρίζει ότι χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε κάποια επιμέρους ζητήματα:

Στο Έκτακτο Συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε. για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση παρουσιάσαμε τις βασικές αρχές και θέσεις σε ό,τι αφορά τη νέα διοικητική διαίρεση της Χώρας. Όμως, όπως επανέλαβε ο Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο πλαίσιο του «Καποδίστρια», όπου οι συνενώσεις προωθήθηκαν χωρίς προηγούμενη οικονομική εξασφάλιση και βασίσθηκαν σε μικροπολιτικά κριτήρια. Πεποίθησή μας αποτελεί το γεγονός ότι, προκειμένου να πετύχουν αυτές οι διαδικασίες και να είναι βιώσιμες και μακροπρόθεσμες, πρέπει, εκτός των άλλων, να υποστηριχθούν πραγματικά από την κεντρική διοίκηση, ιδίως οικονομικά και λειτουργικά. Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για διοικητική δομή που υπηρετεί τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης και, κυρίως, της κοινωνικής συνοχής.

Βέβαια, από το έκτακτο συνέδριο σας ως σήμερα, μεσολάβησαν ιδιαίτερα σημαντικές και απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν σε κλυδωνισμούς την παγκόσμια οικονομία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επλήγησαν περισσότερο εκείνες οι οικονομίες οι οποίες ήταν οι πιο ισχυρές, όπως των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Και οι συνέπειες της κρίσης είναι πλέον ορατές, ιδίως στον νευραλγικό τομέα της απασχόλησης. Η Χώρα μας, χάρις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2004 έως σήμερα, έχει υποστεί λιγότερες επιπτώσεις και σχετικά περιορισμένους κραδασμούς. Οι απρόβλεπτες διαστάσεις της κρίσης, ωστόσο, μας αναγκάζουν να κάνουμε οικονομία δυνάμεων, να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα την κατάσταση και, όπου αυτό είναι αναγκαίο, να συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε δράσεις, οι οποίες θωρακίζουν την πραγματική οικονομία και τα μεσαία και ασθενέσ τερα κοινωνικά στρώματα. Εξακολουθούμε, λοιπόν, να εφαρμόζουμε το Σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, με δέσμη μέτρων για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται περισσότερο και, πρωτίστως, με τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλέγματος για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες. Παράλληλα, προωθούμε, και πιο εντατικά μάλιστα, τις αναπτυξιακές μας δράσεις με αιχμή του δόρατος την Περιφέρεια. Όπως όμως έχουμε εξαρχής συμφωνήσει με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, Διοικητική Μεταρρύθμιση, χωρίς να έχουν πρώτα διασφαλισθεί οι αναγκαίες οικονομικές αντηρίδες, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δεν μπορεί να γίνει. Για το λόγο αυτόν και θα επανέλθουμε, εφόσον το κρίνετε, και με νέο, έκτακτο συνέδριο, στο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επανεκτιμήσουμε τα νέα δεδομένα και, κυρίως, να αξιολογήσουμε την εξέλιξη της κρίσης. Δεν παραπέμπουμε τίποτα στις καλένδες. Δεν «παγώνουμε» τις μεταρρυθμίσεις. Προχωρούμε όμως με υπεύθυνα βήματα, γιατί στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις διοικητικές δομές και όχι να προσθέσουμε νέες παθογένειες στον διοικητικό χάρτη της Χώρας.

Η θεσμική αποτύπωση της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση γίνεται και στο νέο Κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα φέρει το όνομα του Θεόδωρου Κατριβάνου, τιμώντας, έτσι, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αυτοδιοίκηση. Ο νέος Κώδικας, ύστερα από γόνιμη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, και ιδίως με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είναι πλέον έτοιμος. Ένας Κώδικας σύγχρονος, που θα πλαισιώσει αρμονικά τις τομές και την αναπτυξιακή ώθηση που έχει δοθεί στα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Γιατί οφείλαμε στη Ν.Α. να τη βοηθήσουμε ν’ αφήσει οριστικά πίσω της τα προβλήματα των 10 πρώτων χρόνων λειτουργίας της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό δεν μπορεί να το πετύχει παρά μόνον πατώντας σε στέρεες θεσμικές βάσεις, οι οποίες έχουν προκ ύψει μέσα από ευρύ διάλογο και θα της επιτρέψουν να κάνει αναπτυξιακά άλματα στην 4η προγραμματική περίοδο.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στις 13 σημαντικότερες καινοτομίες του νέου Κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που είναι οι ακόλουθες:

1. Συστηματική καταγραφή, για πρώτη φορά, των αρμοδιοτήτων των Ν.Α. ανά κατηγορίες.
2. Ανάκτηση αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν κατά καιρούς από τις Ν.Α.
3. Απονομή νέων αρμοδιοτήτων.
4. Ενίσχυση της δυνατότητας ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά των Ν.Α., προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ειδικότερα προβλέπεται:
α) Κατάρτιση Χάρτας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών με ειδική μέριμνα για τους νέους, καθώς και για τα άτομα με αναπηρίες.
β) Σύνταξη Οδηγού του Πολίτη, στον οποίο θα διαλαμβάνεται η διαδικασία, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
γ) Διαμόρφωση πλαισίου αξιοποίησης της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του θεσμού της Κοινωνικής Εργασίας και της παροχής εθελοντικού χαρακτήρα υπηρεσιών.
5. Εξορθολογισμός της λειτουργίας των οργάνων της Ν.Α. με την αναβάθμιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και με τη θέσπιση της λειτουργίας Νομαρχιακών Παρατάξεων.
6. Επαναπροσδιορίζονται, κατ’ αντιστοιχία προς τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το σύνολο των ρυθμίσεων που αναφέρονται στα κωλύματα εκλογιμότητας, καθώς και στα ασυμβίβαστα των αιρετών οργάνων των Ν.Α.
7. Ενισχύεται η καταστατική θέση των αιρετών.
8. Οργανώνεται σε δύο στάδια ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων των μονομελών και συλλογικών οργάνων της Ν.Α. Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας ελέγχει σε πρώτο στάδιο τις αποφάσεις, καθώς και τις προσφυγές ιδιωτών. Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει όχι μόνο προσφυγές των ιδιωτών, αλλά και προσφυγές της Ν.Α.
9. Θεσπίζεται ιδιάζουσα δωσιδικία Προέδρων Ενιαίων Ν.Α. και Νομαρχών.
10. Καταργείται η έκπτωση ως πειθαρχική ποινή των νομαρχών.
11. Εξορθολογίζεται το καθεστώς των Νομαρχιακών Επιχειρήσεων - Αστικών Εταιρειών Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και καθορίζονται περιοριστικά οι μορφές τους σε: α) νομαρχιακές κοινωφελείς επιχειρήσεις και β) ανώνυμες εταιρείες Ν.Α. Θεσπίζονται κανόνες τόσο ως προς τη σύσταση των ανωτέρω επιχειρήσεων όσο και ως προς τη λειτουργία τους. Η παρέμβαση ενισχύεται ακόμα από τη σύσταση από Ν.Α. αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και στη δημιουργία δικτύων προστασίας θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
12. Θεσπίζεται, γενικά, η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων από τις Ν.Α., προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνιστικό ρόλο της διοικητικής τους περιφέρειας και να εξασφαλίσουν τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των υπηρεσιών τους.
13. Προβλέπεται πλέον ρητά η δυνατότητα των Ν.Α. για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τους όρους και την διαδικασία του ν. 3389/2005.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλα τα παραπάνω αποβλέπουν στη χρηστή οικονομική διοίκηση και διαχείριση των Ν.Α., στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και της λειτουργίας του προσωπικού τους και στην αναπτυξιακή θωράκιση και ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αυτό, όμως, που δίνει μια ξεχωριστή υπόσταση στο θεσμό είναι η οικονομική του διάσταση.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Πάνω από το 80% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ, δηλαδή πάνω από 36, συνολικά, δις ευρώ, κατευθύνεται στην περιφέρεια, η οποία βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη της αναπτυξιακή ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Το χρωστάμε στην Περιφέρεια και στον Τόπο, ο οποίος χρεώθηκε τις παραλείψεις των Κυβερνήσεω ν του ΠΑΣΟΚ και την απώλεια των πόρων από τα κοινοτικά πλαίσια που πέρασαν ανεκμετάλλευτα.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς θα επιτρέψει να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες και οι κακές επιδόσεις του Γ΄ ΚΠΣ. Γιατί -και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό- τα 4 περίπου χρόνια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο μέσος όρος απορροφητικότητας των 13 Π.Ε.Π. ήταν μόλις 15,6%. Σήμερα και μετά από 4 χρόνια συντονισμένης υπερπροσπάθειας, ο μέσος όρος έφθασε το 100%. Δηλαδή, κρινόμενες στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν 5 φορές καλύτερες επιδόσεις από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Σε αυτό το ποσοστό της υπεραπορρόφησης έχουν το δικό τους μερίδιο συμμετοχής οι Ν.Α., που εκτελούν και ολοκληρώνουν στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. έργα ύψους πάνω από 3 δις ευρώ.

Με αυτά ως δεδομένα μπαίνουμε στην 4η προγραμματική περίοδο με θετικές προοπτικές. Θα πορευθούμε με στρατηγική και ορθολογικό σχεδιασμό για να πετύχουμε το μέγιστο των αναπτυξιακών επιδόσεων και ν’ αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Με αποκεντρωμένο σχήμα εκτέλεσης και διαχείρισης των έργων που συμπληρώνεται με τη σύσταση των δύο ανώνυμων εταιριών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. και της ΝΟΜΟΣ Α.Ε., οι οποίες θ’ αναλάβουν την πιστοποίηση και υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και σε επίπεδο υποδομών και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού των ΟΤΑ, ενισχύοντας και στηρίζοντας τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τους και συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απορρόφηση των πόρων. Με τις δύο αυτές εταιρείες υποστηρίζονται οι ΟΤΑ, αφενός, στο στάδιο της προετοιμασίας της ένταξης έργων τους σε συγχρηματοδοτούμενα ή εθνικά προγράμματα και, αφετέρου, στο στάδιο της ωρίμανσης και της εκτέλεσης των έργων τους.

Μάλιστα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις», με το άρθρο 2 του οποίου ιδρύεται η ΝΟΜΟΣ Α.Ε. και ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας και στελέχωσής της, ψηφίσθηκε χθες από τ η Βουλή.

Ικανοποιείται, έτσι αίτημα της ΕΝΑΕ, που διατηρεί την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΝΟΜΟΣ ΑΕ.

Δόθηκε, λοιπόν, έμφαση στη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας της Ν.Α. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το σύνολο των Ν.Α. έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προετοιμασίας για τον σκοπό αυτό.

Δεν μπορώ, όμως, να μην παρατηρήσω ότι το ΠΑΣΟΚ -το οποίο μέσω του προέδρου του και ύστερα από τη συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, μιλούσε για αποκέντρωση, ώστε να μην χρειάζεται «ο νομάρχης να «τρέχει» από υπουργείο σε υπουργείο, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο έργο»- κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, δεν ψήφισε το άρθρο 2 για την ίδρυση της ΝΟΜΟΣ Α.Ε., μόνο και μόνο για να μην αναγνωρίσει τη θετική πρωτοβουλία που είχε η Κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά, το ΠΑΣΟΚ έρχεται εδώ και μιλάει, υποκριτικά, για ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Μια ενίσχυση στην οποία, για μικροκομματικούς λόγους, στην πράξη αν όχι υπονομεύει, σίγουρα, πάντως, δεν συμπράττει.

Όμως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν περιμένει πια τα ΚΠΣ για να πραγματοποιήσει την αναπτυξιακή της παρέμβαση, αφού ήδη από το 2005 το πράττει, γιατί η κυβέρνησή μας της έδωσε τη δυνατότητα αυτή.

Το πράττει με τους δικούς της τακτικούς πόρους, λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών της Ν.Α. με το Ν 3345/2005.

Μέχρι τότε, τα προνοιακά επιδόματα που έφταναν ως το 86% των πόρων, όχι μόνο δεν άφηναν σκέψη για επενδυτική δραστηριότητα αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ο βραχνάς των Νομαρχών ήταν τα ενοίκια, το φως, το νερό και το τηλέφωνο.

Με τη ριζική αναδιάρθρωση των οικονομικών, με το 1% του ΦΠΑ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, που για φέτος είναι 194 εκ. ευρώ, το άγχος αυτό εξαφανίστηκε.

Πολλές, μάλιστα, Νομαρχίες από τα λειτουργικά τους έσοδα αμείβουν συμβάσεις εξειδικευμένου προσωπικού, που έχουν ανάγκη ή επέκτειναν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όσον αφορά τα διαθέσιμα καθαρά για επενδύσεις, αρκεί μόνο μια σύγκριση:

Τα 6 εκ. το υ 2004, φέτος είναι 196 εκ. για επενδύσεις (1% του ΦΠΑ) και 105 εκ. (10% των τελών κυκλοφορίας) για συντήρηση του οδικού δικτύου.

300 εκατ. έναντι των 6 εκ. του 2004.

Αυτή είναι η σύγκριση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έτσι αποδεικνύεται έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Καραμανλή για το θεσμό.

Το σύγχρονο σύστημα χρηματοδότησης και κατανομής των πόρων της Ν.Α. που διαμορφώθηκε, βασίζεται σε αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, τα οποία έχουν προσδιορισθεί από κοινού με την Αυτοδιοίκηση.

Τα κριτήρια αυτά είναι προσαρμοσμένα στις επενδυτικές και αναπτυξιακές ανάγκες κάθε Ν.Α. και καλύπτουν όλους τους παράγοντες που συνδέονται με την ισόρροπη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη (ιδίως νησιωτικότητα, τυχόν ορεινός χαρακτήρας, κλιματολογικές ιδιαιτερότητες, πυκνότητα πληθυσμού, ποσοστά ανεργίας, επισκεψιμότητα κλπ.).

Η Ν.Α. απέκτησε, για πρώτη φορά, την πραγματική δυνατότητα να προβαίνει σε επενδύσεις και έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου, προσφέροντας υπηρεσίες ουσιαστικής βελτίωσης της καθημερινότητας στις τοπικές κοινωνίες και αποκτώντας πραγματική δυνατότητα προσφοράς και παραγωγής έργου. Με τον τρόπο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανακτά σταθερά την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και μπορεί να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτικές με προοπτική, διότι διαθέτει, πλέον, όχι απλώς σταθερούς αλλά δυναμικούς πόρους. Και αυτό φαίνεται από τις ετήσιες αυξήσεις κατά τα 3 χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος.

Όμως η Ν.Α. δεν πήρε μόνο αυτά. Σ’ αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και οι νέοι -εκτός ΚΑΠ- πόροι που απέκτησαν Ν.Α από το 2005 και οι οποίοι μάλιστα εισπράττονται απευθείας. Πρόκειται για:

1. Την είσπραξη του τέλους αδείας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος. Χάρις στο νέο αυτό έσοδο εισέρρευσαν στα ταμεία των Ν.Α. άλλα 114,5 εκ. ευρώ περίπου.

2. Την είσπραξη από τη Ν.Α. του ποσοστού που της αναλογεί (50%) επί των κάθε είδους εισπραττόμενων προστίμων, χ ρηματικών ποινών και προσαυξήσεων που επιβάλλονται από αυτές. Η σχετική ρύθμιση είχε ψηφισθεί ήδη από το 2001, όμως οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν την εφάρμοζαν. Το 2005 εμείς εκδώσαμε την αναγκαία εκτελεστική υπουργική απόφαση και μπόρεσαν οι Ν.Α. να εισπράξουν τους πόρους που τους οφείλονταν! Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε ένα ακόμη κρούσμα υπεξαίρεσης πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και το αντικείμενο της υπεξαίρεσης αυτής δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕ.Π.Υ.Ο., τα έσοδα αυτά ανήλθαν σε 9,8 εκ. ευρώ το 2006 και σε 17,3 εκ. ευρώ το 2007. Τα ποσά αυτά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, τόσο λόγω των διοικητικών προστίμων που προβλέφθηκαν με τον ν. 3668/2008 για τις νέες αγορανομικές κυρώσεις, όσο και με τα έσοδα από τα παράβολα για τη χορήγηση αδειών κλπ., στο πλαίσιο του ν. 3325/2005 «Ίδρυση-λειτουργία βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων».

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε σ’ ένα σύνολο τακτικών πόρων, από ΚΑΠ αλλά και απευθείας εισπραττόμενων, που ξεπερνά τα 637 εκ. ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για πενταπλασιασμό των τακτικών πόρων, σε σχέση με το 2004. Φυσικά, δεν λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και οι πόροι αυτοί δεν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. Όμως, σε 5 μόλις χρόνια, καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τα έσοδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι στηρίζουμε τον θεσμό, ότι τον ενδυναμώνουμε θεσμικά και οικονομικά και ότι πιστεύουμε στην προοπτική του. Ότι βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Όπως στην περίπτωση της μεταφοράς μαθητών, όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση του προβλήματος, με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Όσον αφορά την απόδοση πόρων για τη συντήρηση των οδών, που σας μετεβιβάσθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί ως προκαταβολή το ποσό των 20 εκ. ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Δώσαμε έμφαση στη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και στη δημιουργική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επι κοινωνιών, αφού, όπως προανέφερα, η Ν.Α. έχει τη μεγαλύτερη συναλλακτική επαφή με τον πολίτη σε καθημερινή βάση.

Προωθούμε την «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση», ύψους 60 εκ. ευρώ, για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Θέτουμε νέες βάσεις στην επικοινωνία και στις συναλλαγές των 54 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με τους πολίτες, καθώς και την εσωτερική συνεργασία των υπηρεσιών. Στρατηγική επιδίωξη είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των προωθούμενων διαδικασιών, η ενίσχυση της διαφάνειας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών, με πλήρη και λειτουργική αξιοποίηση των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η ουσιαστική συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», το οποίο αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση του συνόλου της Διοίκησης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά και καλύπτει όλη την 4η προγραμματική περίοδο. Το πρόγραμμα αυτό, ύψους 631 εκ. ευρώ, με την ένταξη των πρώτων έργων του οποίου, έγινε και η έναρξη λειτουργίας του ΕΣΠΑ, επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων διοικητικών δομών, με γνώμονα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και την εν γένει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, της περιφερειακής διοίκησης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχει ακόμη ληφθεί μέριμνα για την κατάρτιση και προετοιμασία των στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ενόψει του Δ΄ Κ.Π.Σ. και την εξοικείωσή τους με τις εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των ψηφιακών συναλλαγών, ιδίως μέσω των σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες και πολιτικές μας πιστοποιούν τα πολλά και σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί και τις ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με στόχο ν α αναδείξουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε πρωτοπόρο φορέα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Απομένουν να γίνουν ακόμη αρκετά πράγματα. Ωστόσο, από τον σύντομο απολογισμό της πενταετίας που προηγήθηκε - και αυτό το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι αιρετοί - δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι, επί των ημερών της Κυβέρνησης Καραμανλή, αναγνωρίσθηκαν και αναγνωρίζονται στην Αυτοδιοίκηση ουσιαστικές ευκαιρίες ενεργού συμμετοχής στο αναπτυξιακό και διοικητικό μέλλον της Χώρας- όπως ακριβώς επιτάσσει και η συνταγματική αποστολή της.

Με τη βεβαιότητα ότι τα συμπεράσματα του φετινού τακτικού συνεδρίου θα σηματοδοτήσουν νέα αναβάθμιση του θεσμού, που όλες και όλοι υπηρετείτε, κηρύσσω την έναρξη του 13ου τακτικού συνεδρίου σας."