Κυρ, 31 Μαϊ 2020
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Ξεκινάει το συνέδριο της ΕΝΑΕ

17/2/2009

Με στόχο την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων παρά την οικονομική κρίση αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του 13ου τακτικού ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Την κατεύθυνση του συνεδρίου έχει ήδη προσδιορίσει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, τονίζοντας σε δηλώσεις του «κατανοούμε τη δυσκολία των καιρών και την οικονομική κρίση, αλλά η ΕΝΑΕ δεν υποστέλλει τη σημαία για την επίλυση των μεγάλων θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων».

Το συνέδριο ξεκινά τις εργασίες του στις 5.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων κομμάτων, αυτοδιοικητικών φορέων και 600 περίπου συνέδρων και παρατηρητών. 

"Πολύ σημαντικό γεγονός" χαρακτήρισε το συνέδριο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την απόφαση να διοργανωθεί το συνέδριο στην πόλη. Παράλληλα, στη σ υνένετυξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη παρουσία του, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι «οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, υφίστανται διαρκή αφαίμαξη αρμοδιοτήτων χωρίς τη συναίνεση των νομαρχιών και της ΕΝΑΕ και έχουν καταλήξει να είναι το αποπαίδι της αυτοδιοίκησης».

Τη θέση του δ.σ της ΕΝΑΕ εξέφρασε ο πρόεδρος Δ. Δράκος ο οποίος τόνισε «από το 1994 που ιδρύθηκε ο θεσμός των Ν.Α ήλθε αντιμέτωπος με τεράστιες δυσκολίες, με θεσμικά ελλείμματα, με οικονομική δυσπραγία. Από το 2004, με πενταπλασιασμό των πόρων η κατάσταση βελτιώθηκε αλλά σε καμιά περίπτωση οι πόροι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν οι Ν.Α στα καθήκοντα τους».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο όπως:

α) η μεταφορά των μαθητών. Όπως είπε, υπάρχει πλημμελής ανταπόκριση του κράτους, το οποίο οφείλει για μεταφορά μαθητών που επιτέλεσαν οι Ν.Α συνολικά 280 εκατ. ευρώ (110 πέρυσι και 170 για τη φετινή χρονιά).
β) χρηματοδότηση για τη συντήρηση οδικού δικτύου: είναι απολύτως αναγκαίο να χρηματοδοτηθούν οι νομαρχίες για να μπορέσουν να συντηρήσουν το επί πλέον οδικό δίκτυο που μεταφέρθηκε σε αυτές και να εγγυηθούν την ασφάλεια των μετακινήσεων. Πέρυσι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί 120 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 65 θα καταβάλλονταν άμεσα. Μέχρι τώρα δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό. Ο νέος υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε την ανάγκη χρηματοδότησης αλλά κάνει λόγο μόνο για 20 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.
γ)στελέχωση νομαρχιών με προσωπικό. Ενώ έχουν εγκριθεί 1500 θέσεις σε όλη την Ελλάδα, - αριθμός που δεν καλύπτει τις ανάγκες, λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων- αυτές δεν έχουν καλυφθεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
δ) διοικητική μεταρρύθμιση: Η ΕΝΑΕ κατανοεί τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση, αλλά θεωρεί ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο να προχωρήσει.
«Θα ήταν παραφροσύνη να μην λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα, αλλά και αφροσύνη να ματαιωθεί το εγχείρημα. Πιστεύουμε ότι η οικονομική κρίση δεν θα αποτελέσει το άλλοθι για την οριστική ματαίωση της μεταρρύθμισης» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.
ε) κώδικας νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων: Μετά από πιέσεις μας και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών η ΕΝΑΕ κατέληξε στο τελικό κείμενο του κώδικα Ν.Α, το οποίο είναι ένα σημαντικό πόνημα και θεωρεί επιβεβλημένο να προχωρήσει άμεσα, να ψηφιστεί από τη βουλή και να γίνει νόμος.