Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου με την ΕΝΑΕ

16/2/2009
«Εχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της υφηλίου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι επιβαρύνεται ιδιαίτερα και από αυτό του συγκεντρωτισμού, «ο οποίος μετατρέπει το νομάρχη σε ‘πελάτη’ του κράτους, με την έννοια ότι ο νομάρχης ‘τρέχε’ από υπουργείο σε υπουργείο προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο έργο». Αποτέλεσμα είναι, όπως επισήμανε «όσα έργα γίνονται να είναι αποσπασματικά, αλλά και οι νομάρχες να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον». Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η αποκέντρωση αποτελεί θεμελιακή θέση, μαζί φυσικά με την εκχώρηση των απαραίτητων πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κινήματος, το επιτελικό κράτος που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα μεγάλα έργα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πρότασης για την αποκέντρωση και την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας. Σκοπός της συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την ΕΝΑΕ ήταν η ενημέρωση της Ενωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νομοί της χώρας.

Την ΕΝΑΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και τα μέλη του δ.σ. κ.κ Γιάννης Μίχας νομάρχης Πειραιά, Ιωάννης Μαχαιρίδης νομάρχης Δωδεκανήσου, Νικόλαος Ζαμπουνίδης νομάρχης Έβρου, Κλέαρχος Περγαντάς νομάρχης Βοιωτίας, Παναγιώτα Γαζή νομαρχιακός σύμβουλος Φωκίδας και Ιωάννης Λύτρας νομαρχιακός σύμβουλος Αιτωλ/νιας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου που δέχθηκε την αντιπροσωπεία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Είναι γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε αφέθηκε να έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και θεσμικά ελλείμματα τα οποία μεγαλώνουνε συνεχώς. Το 2004 υπήρξε μία σημαντική οικονομική ενίσχυση καθώς πενταπλασιάστηκαν οι πόροι και απαλλάχθηκε η Ν.Α από το άγχος των προνοιακών επιδομάτων. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν, η ανάγκη της ελληνικής περιφέρειας είναι μεγάλη και η εφαρμογή του 102 άρθρου του Συνάγματος περί οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας είναι απολύτως αναγκαία» δήλωσε ο Δ. Δράκος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ τόνισε ότι υπάρχει έτοιμος ο κώδικας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΝΑΕ με το υπουργείο Εσωτερικών και απομένει αυτός να κατατεθεί στο εθνικό κοινοβούλιο και να γίνει νόμος του κράτους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων λέγοντας ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ματαιωθεί αλλά πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να παρθούν αποφάσεις για την υλοποίησή της, αφού πρωτίστως ληφθεί υπόψη η νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα και συγκυρία».