Πεμ, 04 Μαρ 2021
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

18/4/2016
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά υπολογίζονται από τους ειδικούς σε 10%-25%(μεσοσταθμικά 15%-20%) σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους μεγάλους χαμένους να είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης. Απώλειες θα καταγράψουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται μες εισοδηματικά κριτήρια στους νέους συνταξιούχους.

Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί – τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, της ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ ά και β΄ βαθμίδας, ιερείς, στελέχη Ένοπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος – υπάγονται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Από τότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για όσους ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.

Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης επειδή έχουν τα έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας). Διασώζονται μόνον όσοι έχουν όλες τις προϋποθέσεις (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας), ώστε να συνταξιοδοτηθούν άμεσα.

Πηγή "Έθνος"