Τρι, 28 Μαρ 2023
Αρχική  > Περιφέρειες

Κατσιφάρας: Σημαντικός μοχλός για την αγροτική οικονομία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το ΕΣΠΑ 2014-2020

19/1/2016
Για μία μοναδική ευκαιρία, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Στην ομιλία του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα ώστε να κατορθώσουν οι Περιφέρειες να «εκμεταλλευτούν» όσο το δυνατόν καλύτερα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που δίνει το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, συμπληρώνοντας πως «είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός μοχλός, αφού θα βοηθήσει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας, στη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων και στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές».
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Υπουργείου με τους 13 Περιφερειάρχες για τη διαχείριση του ΠΑΑ 2014 - 2020 και αποκτά μείζονα σημασία, αφού είναι η πρώτη φορά που οι Περιφέρειες θα είναι οι φορείς διαχείρισης του 36% του συνολικού προγράμματος, εκτός των επιδοτήσεων.
«Ήταν ένα πάγιο αίτημα των αιρετών Περιφερειών, το οποίο διεκδικούσαν από όλες τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες των Υπουργείων, όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον γίνεται πράξη. Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, θα υπάρχει διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντικών πόρων για τον αγροτικό τομέα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κατσιφάρας είναι οι στόχοι του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως «θα υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με στόχο να έχουμε βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να στηριχτεί ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος. Και σε αυτό εδώ χρειαζόμαστε τη συνεργασία, όλων των φορέων του Υπουργείου, του Πανεπιστημίου, των Αγροτικών Ενώσεων και Συλλόγων κ.α».
Ακολούθως ο Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για το ζήτημα των ισχυρών δομών διαχείρισης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν αρκεί να μεταφέρουμε μόνο πόρους, αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προκειμένου να ξεκινήσει σωστά το πρόγραμμα και να περάσουμε στη ορθή διαχείριση του.
Ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη να προχωρήσει: «Έχουμε εμπειρία, έχουμε κάνει και την κατάλληλη προετοιμασία ως Περιφέρεια, όμως άμεσα θα πρέπει να έχουμε και το προσωπικό, αφού τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά και μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουμε υλοποιήσει το 50% της δαπάνης».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ρευστότητα των τραπεζών και στην ενεργή στήριξη που είναι αναγκαία να υπάρχει, για να στηριχθούν με την κατάλληλη χρηματοδότηση οι πρωτοβουλίες αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης, ενώ όσον αφορά τις πληρωμές, τόνισε πως «οι πληρωμές πρέπει να γίνονται από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι ένας δυσκίνητος και γραφειοκρατικός μηχανισμός».
Το τελευταίο ζήτημα, για το οποίο τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας είναι τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία χρειάζονται άμεσης στήριξης, αφού είναι υπό κατάρρευση.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τις δύο Περιφερειακές Ενότητες με τα μεγαλύτερα δίκτυα, τα οποία όμως είναι σε παρακμή και πλέον θα πρέπει να στηριχθούν με χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν σωστά. Το δίκτυο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει επέκτασή του» σημείωσε.
Για αυτό το θέμα, μάλιστα, ζητήθηκε από όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, ξεχωριστή συνάντηση από το Υπουργείο ώστε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις.
Η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 στην Αθήνα, και σε αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νικόλαος Στουπης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι των 13 Περιφερειών της χώρας.
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβε μέρος, επίσης, εκτός του Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, καθώς και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.