Κυρ, 26 Ιουν 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Μπαλάφας: Οι δήμοι δεν θα καταρρεύσουν

10/12/2015
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα έχουμε καταρρεύσεις και κλείσιμο δήμων έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η χρηματοδότηση των δήμων αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό τρόπο εκ μέρους του υπουργείου.

Ο κ. Μπαλάφας σε συνέντευξή του στο Mega ανέφερε πως οι αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έχουν γίνει κανονικά και ότι η τελευταία δόση θα δοθεί πριν τις γιορτές, ενώ προχωρά η ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος όπως και η εξόφληση των παρακρατηθέντων.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι η επιχορήγηση στους δήμους για το 2016 δεν θα ακολουθήσει την καθοδική πορεία των προηγούμενων χρόνων, υπάρχει σταθεροποίηση και μια μικρή αύξηση. Σημείωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να συνοδεύονται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση και εξαιτίας αυτού δημιουργούνται καθυστερήσεις.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι η «διοικητική μηχανή δεν λειτουργεί με σύγχρονους όρους», καθώς υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Μέσα στο 2016 θα γίνει αναθεώρηση και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη που αφορά αρμοδιότητες, πολυνομία στην κατεύθυνση ενίσχυση της αυτοτέλειας των δήμων και χτύπημα της γραφειοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των αποτεφρωτηρίων, δήλωσε ότι υπάρχει «δυστοκία», καθώς ο σχετικός νόμος υπάρχει ήδη από το 2006 και δεν εφαρμόζεται. Υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που είναι σεβαστές, εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο θα ρυθμίζει εκκρεμότητες που χρονίζουν από διάφορα υπουργεία, θα ρυθμίζεται και το θέμα αυτό.

localit.gr