Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Βαρουφάκης- Μάνος: Να διακοπεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό

16/2/2015
Εναν αναπάντεχο σύμμαχο-υποστηρικτή βρήκε ο υπουργός Οικονομικών,Γιάννης Βαρουφάκης, στην πρόταση του να διακοπεί η χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό και τα έσοδα τους να προέρχονται αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι δημότες.

Υπερ της άποψης αυτής τάχθηκε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter ααφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», σημείωσε ο κ. Μάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας».

«Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω» απάντησε μέσω twitter ο κ. Βαρουφάκης.