Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

18/11/2013
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου South East Neighbourhood SafeRoutes (SENSOR), συντονιστής του οποίου είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Make Roads Safe Hellas, ξεκίνησε στην Ελλάδα η επιθεώρηση και αξιολόγηση 3.600 km του Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου σε 10 Περιφέρειες της χώρας. Η αξιολόγηση γίνεται με την εφαρμογή της διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας RAP, η οποία έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως για την ανάλυση πλέον των 650.000 Km οδών.

Κατά την επιθεώρηση η Μake Roads Safe Hellas με ειδικά εξοπλισμένο όχημα συλλέγει πληροφορίες από το οδικό δίκτυο σε αποστάσεις βήματος 100 μέτρων. Οι πληροφορίες αυτές θα αναλυθούν στη συνέχεια σε εργαστήριο και με βάση ένα πολύ-παραγοντικό σύστημα θα διαπιστωθεί η επικινδυνότητα του δρόμου και θα απονεμηθούν Αστέρια Επίδοσης (Star Rating). Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η αντικειμενική σύγκριση της επικινδυνότητας των οδών, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια οι Εταίροι του έργου SENSOR θα καταστρώσουν τα πλέον αποδοτικά σχέδια επενδύσεων τα οποία θα παρουσιάσουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τράπεζες Επενδύσεων) προκειμένου να προωθηθούν χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας που θα μεγιστοποιούν το όφελος σε σχέση δαπανώμενο κόστος.

Στις 18/11/2013, η Ομάδα και το όχημα του SENSOR διερχόμενοι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας βρέθηκαν στην πόλη της Κομοτηνής, όπου συναντήθηκαν με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης Κων/νο Κατσιμίγα και τον Συνεργάτη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΠΑΜΘ Γιώργο Κουκουράβα, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκστρατεία και εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια προώθησης λύσεων για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Ο Δρ. Ευάγγελος Μπέλλος, Project Coordinator, δήλωσε σχετικά: «Με τη σημαντική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της 10ετίας για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών. Ο συντονισμός του έργου SENSOR αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για εμάς. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη εμπεριστατωμένων σχεδίων και η προώθηση στοχευμένων και υλοποιήσιμων δράσεων για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών από τροχαία ατυχήματα. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης που με το κύρος και την ευαισθησία της μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».

Το έργο South East Neighbourhood SafeRoutes (SENSOR) έχει ως στόχο τη συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού φορέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικών με την οδική ασφάλεια (λέσχες αυτοκινήτου, πανεπιστήμια και δημόσιες αρχές) για τη μέτρηση και αποτύπωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη» - SEE Programme) και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στην κατηγορία του. Το ευρύτερο σχήμα συνεργασίας περιλαμβάνει 14 χώρες και θα επιθεωρήσει μέχρι 15.000 km οδών υψηλής προτεραιότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Το έργο, υλοποιείται από 8 εταίρους, καθοδηγούμενους από το Συντονιστή Εταίρο, Make Roads Hellas και 16 ακόμα φορείς υποστήριξης (π.χ. FIA Foundation, iRAP, Υπουργεία χωρών της Ν.Α. Ευρώπης κ.τ.λ.) που συνεισφέρουν για τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου οφέλους.