Πεμ, 06 Μαϊ 2021
Αρχική  > Δήμοι

Δ. Αθηναίων: Αντιδράσεις στο σχέδιο της δημοτικής αρχής για τις νέες αίθουσες προκάτ των νηπιαγωγείων

20/4/2021

“Μειώνεται η διαθεσιμότητα των αιθουσών από 84 σε 57 και αυτές αναμένεται να αξιοποιηθούν για την δίχρονη προσχολική αγωγή στο Δήμο Αθηναίων την ερχόμενη σχολική χρόνια”. Αυτό παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρο Τσιατσιάμη, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι «ως δημοτική αρχή εξαντλήσαμε όλες τις επιλογές».  

 Με βάση τα παραπάνω θα αξιοποιηθούν κάποιες περιορισμένες αίθουσες σε σχολικές μονάδες. Οι περισσότερες αίθουσες θα είναι προκάτ και κοντέινερ που θα τοποθετηθούν είτε σε αύλειους χώρους είτε σε αδόμητα οικόπεδα του δήμου Αθηναίων, που προορίζονται για τη σχολική στέγη. Οι προσωρινές εγκαταστάσεις με βάση τη νομοθεσία μπορούν να παραμείνουν για 4 συν 2 χρόνια. Όμως, ο γ.γ. Δήμου Αθηναίων διαβεβαίωσε ότι «οι προσωρινές δομές θα είναι με τις καλύτερες προδιαγραφές», καθώς η τοποθέτηση των οικίσκων θα συνοδευτεί με παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο με τοποθέτηση ελαστικού τάπητα και οργάνων παιδικής χαράς. 

Σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών περιορίζεται ο αύλειος χώρος με την τοποθέτηση των οικίσκων και ταυτόχρονα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα προαυλίζονται μαζί με εφήβους.  

Λόγω του περιορισμένου, όμως, χώρου στους αύλειους χώρους, δεν θα υπάρχει δυνατότητα στις αίθουσες να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15 άτομα, που απαιτείται λόγω της πανδημίας του κορονοΐου. Ο υπολογισμός που έχει κάνει η δημοτική αρχή Μπακογιάννη είναι σε κάθε αίθουσα να μπαίνουν 23 παιδιά στην ίδια τάξη.  

 «Εάν υπάρξουν πρόσθετοι χώροι θα ενημερώσουμε το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο γ.γ. Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης εξηγώντας ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία εύρεσης χώρων. «Οι δυο διαγωνισμοί για την εύρεση ελεύθερων οικοπέδων δεν απέφεραν αποτελέσματα», σημείωσε. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «δεν θα έχουμε τη δυνατότητα τα επόμενα δυο χρόνια να κάνουμε απαλλοτριώσει και να βρεθούν οικόπεδα για ανέγερση νηπιαγωγείων».  

Έντονη η αντίδραση από την αντιπολίτευση, που επέκρινε την δημοτική αρχή για προχειρότητα στην παρουσίαση της πρότασης. Ενώ εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλοι επέκριναν την δημοτική αρχή για άγνοια των διαθέσιμων χώρων, όπου θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι γιατί σε πολλές περιπτώσεις περιορίζεται έως και στο μισό ο αύλειος χώρος, καθώς αγνοήθηκαν οι μίνιμουμ προδιαγραφές. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν τα νήπια να συγχρωτίζονται με εφήβους. 

 Πηγή: https://kedenews.gr