Παρ, 07 Αυγ 2020
Αρχική  > Δαίμων...

Βοτανικός και Ελαιώνας: Η τριτοκοσμική πίσω αυλή της Αθήνας

2/7/2020

 

Διαχρονικές καταστροφικές πολιτικές κατάντησαν τον ιστορικό Ελαιώνα, από «καμάρι» της Αθήνας σε πραγματική χαβούζα.

Παράγκες, εγκαταλειμμένα εργοστάσια, μάντρες, μπάζα, σκουπίδια, παζάρια, αμαξοστάσια, εγκληματικότητα, συμμορίες Ελλήνων και Ρομά και μαζί με αυτά, η λογική του τσιμέντου.

Εκεί το τζαμί, εκεί το αποτεφρωτήριο, εκεί ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών. Λες και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποκεντρωμένα σε όλη την Αττική όπως έχω επανειλημμένα προτείνει.

Λες και ο Δήμος Αθηναίων, η ρημαγμένη Περιφέρεια της Α’ Αθήνας, οι Αθηναίοι, έχουν γίνει οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» για όσα θέλει η Πολιτεία να κρύψει κάτω από το χαλί...

Αντίθετα, θετικές παρεμβάσεις όπως η δημιουργία του νέου πάρκου, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η φυσική ανάπλαση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ, η ανακαίνιση των μικρών ιστορικών εκκλησιών της περιοχής, η ανάδειξη του Βοτανικού Κήπου και της Ελιάς του Πλάτωνα, η ένταξη της Ιεράς οδού στο «Μεγάλο Περίπατο», η δημιουργία ποδηλατόδρομου, η επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου στο «Πέτρινο», η ασφαλής και φωτισμένη πρόσβαση στο σταθμό του τραίνου, έχουν αφεθεί στα συρτάρια Δημάρχων και Κυβερνήσεων.

Μόνη ελπίδα για την περιοχή είναι η υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος ΠΑΣΟΚ του 1995 που προέβλεπε 44% πράσινο και 19% κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Δηλαδή η δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου!

Ωστόσο, αυτό έχει ήδη «πετσοκοφτεί» στη λογική του τσιμέντου που προαναφέραμε. Στην Ελλάδα κάποιοι δεν θέλουν πάρκα και άλση.

Σε μία χώρα που η «πολιτική βούληση» και οι Κυβερνώντες δεν εφαρμόζουν ούτε νόμους, ούτε Προεδρικά Διατάγματα, εάν δεν απαλλαγούμε από τη σαθρή αυτή νοοτροπία και τις λογικές της «τσιμεντοανάπτυξης» δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, της Προοδευτικής Ένωσης Κατοίκων Βοτανικού-Ρουφ και τις παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ήδη από το 2010.

Καλώς ήλθατε στην πίσω αυλή της... ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Βοτανικός και Ελαιώνας... Αθήνα 2020...

  Γιώργος Π. Αποστολόπουλος-Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Στην παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται η "ελιά του Πλάτωνα" χωρίς καμία σήμανση ,παρατημένη στη λήθη της ιστορίας.