Πεμ, 02 Φεβ 2023
Αρχική  > Περιφέρειες

Αυτοτελές μαθημα στα σχολεία η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια

23/3/2021

Η καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας είναι υψίστη προτεραιότητα στην προσπάθεια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης και συμπεριφοράς διαμορφώνεται, πρωτίστως, από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση.

Ως Περιφερειακή Αρχή, θεωρούμε πώς πρέπει επιτέλους η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια να διδάσκεται, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Είναι πρόταση μονόδρομος που αποτυπώνεται διαχρονικά στις εκθέσεις της ειδικής μόνιμης επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Για να έχει πρακτική αξία το υποχρεωτικό αυτό μάθημα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα ο θεσμός των σχολικών βεβαιώσεων οδικής ασφάλειας και να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης.

Ταυτόχρονα, ζητάμε το εγχειρίδιο θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών να είναι χρήσιμο αλφαβητάρι και όχι διπλωματική εργασία. Να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, να είναι διατυπωμένο σε απλή γλώσσα με κατανοητές ορολογίες. 

Τις ρηξικέλευθες αυτές προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο στρατηγικό μας σχέδιο, καταθέσαμε εκ νέου με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Μεταφορών και Παιδείας.


Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε ξεκινήσει, πριν τον κορωνοϊό, τις επαφές και συζητήσεις ώστε να καταστεί η Αττική πρότυπο ασφαλούς κυκλοφορίας. Με την αρμόδια τότε υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, και, τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.