* Ο Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές είναι Δήμαρχος Λοκρών
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο αποτελεί μία ακόμα σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη των σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Πολλές απόψεις και αιτήματα θα διατυπωθούν και το ζητούμενο παραμένει κατά πόσο αυτά θα βρουν τη λύση που απαιτείται.
Οι ανάγκες διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο, αλλά κατά τη γνώμη μου ως Δημάρχου ενός μικρομεσαίου επαρχιακού Δήμου, όπως είναι ο Δήμος Λοκρών με έδρα την Αταλάντη Φθιώτιδας, οι μεγάλες προκλήσεις αφορούν στα ακόλουθα θέματα:
1. Στελέχωση σε κρίσιμες θέσεις: Οι Δήμοι χρειάζονται επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, ιδιαίτερα στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Προτείνεται η ενίσχυση της εντοπιότητας στις προσλήψεις και ο περιορισμός των μετακινήσεων εργαζομένων από υποστελεχωμένους Δήμους.
2. Μείωση ενεργειακού κόστους: Το αυξημένο ενεργειακό κόστος είναι σοβαρό βάρος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόσβαση των Δήμων σε φθηνή ενέργεια, μέσω ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), αποτελεί προτεραιότητα.
3. Ενεργειακή αυτονομία και βιώσιμες πρακτικές: Οι Δήμοι χρειάζονται περισσότερες έγκρισεις όρων σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια και οικόπεδα, κατά προτεραιότητα.
4. Διαχείριση υδάτων για ύδρευση και άρδευση: Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την επανεξέταση των υδάτινων πόρων, με αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
5. Ενίσχυση πολιτικής προστασίας: Η ευθύνη της πολιτικής προστασίας στους Δήμους απαιτεί επαρκές προσωπικό και μέσα, τα οποία σήμερα είναι περιορισμένα, ώστε οι Δήμοι να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε κρίσεις.
6. Αντισεισμική πολιτική και δημόσια κτίρια: Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ειδικά στα σχολεία, με στατικές μελέτες και ενίσχυση των δομών, είναι ζωτικής σημασίας.
7. Αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση ρεμάτων: Το κόστος της πρόληψης είναι μικρότερο από αυτό της αποκατάστασης. Η αρμοδιότητα διαχείρισης ρεμάτων με συνοδευτική χρηματοδότηση πρέπει να επιστραφεί από τις Περιφέρειες στους Δήμους.
8. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων: Η ενίσχυση της αποκέντρωσης θα επιτρέψει στους Δήμους να διαχειρίζονται δομές υγείας και ασφαλείας. Προτείνεται αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τους Δήμους, ώστε η αυτοδιοίκηση να μην λειτουργεί ως «φτωχός συγγενής».
9. Ρυθμίσεις για τα αδέσποτα ζώα: Η διαχείριση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων απαιτεί νέα νομοθεσία, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία- ασφάλεια και να περιοριστούν οι νομικές συνέπειες για τους αιρετούς.
10. Ψηφιοποίηση υπηρεσιών: Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης εξυπηρετεί τους πολίτες και μειώνει τη γραφειοκρατία.
11. Αναπροσαρμογή αμοιβών: Οι χαμηλές αμοιβές των αιρετών, των ειδικών συνεργατών και των δημοτικών υπαλλήλων, παραμένουν στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου. Είναι αναγκαία η αύξησή τους ώστε να δοθούν κίνητρα σε καταρτισμένους επαγγελματίες να στελεχώσουν τους Δήμους.
12. Βελτίωση εκλογικού συστήματος: Απαιτείται μείωση του απαιτούμενου αριθμού υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων και νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκλείονται προεκλογικά οι υποψήφιοι με οφειλές προς τον Δήμο και όχι μετεκλογικά, όπως συμβαίνει σήμερα.
13. Επαναφορά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας: Η επαναφορά και χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων είναι αναγκαία για την τοπική κοινωνία (όπως το πρόγραμμα των μακροχρόνια ανέργων 55 ετών και άνω της ΔΥΠΑ). Πρέπει να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.
14. Σύγχρονες υποδομές ΤΠΕ: Ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι αναγκαίος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και τη διαχείριση δεδομένων.
15. Εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών: Η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση είναι καίρια για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων.