Δευ, 11 Δεκ 2023
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Αρναουτάκης: «Στις προτεραιότητες μας η διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης»

29/8/2022

Η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τον πιλοτικό θεσμό του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Γη, Τροφή, Υγεία», ο οποίος έχει ως κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που έγινε στην Επισκοπή Ηρακλείου παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, εκθετών και πολιτών, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την κρητική διατροφή, την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, τον πολιτισμού της υπαίθρου, ως ένα ενιαίο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, συγκροτώντας παράλληλά ένα δίκτυο υλικών και άυλων πολιτισμικών εκφάνσεων και μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένα στο χρόνο.Ο κΑρναουτάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα, την ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το τρίπτυχο που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική σύμπραξη,προσθέτοντας, πως: “οι πολιτικές παρέμβασης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την Κρητική Διατροφή και τη διασύνδεσή της με τους υπόλοιπους παραγωγικούς πυλώνες, την αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.”

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, όπως επίσης συνεχάρη και χαιρέτησε τη συνεργασία με τον «Πλοηγό» και τους Δήμους της Κρήτης, αλλά και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Ένωση των πιο Όμορφων χωριών της Τοσκάνης και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. Ο κ. Αρναουτάκης είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη των αντιπροσωπειών και την επικεφαλής Ιταλίδα Δήμαρχο. Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε, ότι “μέσα από αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία, θα αναδειχθεί το γεγονός ότι ο διατροφικός πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης λαών και κοινωνιών, ένας Πολιτισμός με υπερτοπικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά.”

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του πιλοτικού θεσμού, παράλληλα με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος καθώς υπήρξαν και τοποθετήσεις του προέδρου της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρη Ροδιτάκη για το περιεχόμενο και τους στόχους του θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» και του αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Νικολακάκη με θέμα «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Με ονειροπόλο βλέμμα». Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η υπογραφή συνεργασιών μεταξύ της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και φορέων της Ιταλίας, την «Ένωση των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Γιώργος Μπαγουράκης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο π. Δήμαρχος Μανολης Λαδομένος, άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι, εκθέτες προϊόντων και πολίτες.