Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Δήμοι

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νέο π.δ. για τις Εκλογές ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

28/8/2019

Σημαντικές μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) πρόκειται να επιφέρει άμεσα η Κυβέρνηση

 

Αποκλειστικά ο AIRETOS φέρνει πρώτος στο φως το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη αποστείλει τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στις ΠΕΔ, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη επί του περιεχομένου του.

 

Όπως μπορείτε να δείτε, το νέο π.δ. περιλαμβάνει πέντε άρθρα με τα οποία τροποποιείται το ισχύον π.δ. 75/2011, που μέχρι σήμερα ορίζει το πως εκλέγονται οι Διοικήσεις των ανώτατων θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 

Συγκεκριμένα, τροποποιείται ο αριθμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ και, επιπλέον, αλλάζουν σημεία της εκλογικής διαδικασίας, ιδίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εδρών,

α) για την εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων στις ΠΕΔ,

β) για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ,

γ) για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

 

Επισημαίνεται η ρύθμιση πως η εκλογή από κάθε νέο Δημοτικό Συμβούλιο των εκπροσώπων του στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ πρέπει να διεξαχθεί «μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2019» (ενώ σήμερα ισχύει ότι η εκλογή πρέπει να γίνει στην ίδια συνεδρίαση με την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, αμέσως μετά την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

 

Μπορείτε να δείτε το σχέδιο του π.δ. ΕΔΩ