Σαβ, 01 Απρ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Αντίθετη στο Ν/Σ για τα αδέσποτα η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος

2/3/2021

Σκληρή κριτική στο Νομοσχέδιο  της Κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα  ασκεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ευάγγελος Παλαιοδήμος.

Στηλιτεύει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα αδέσποτα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» και επισημαίνοντας ότι «δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου επίσημου - ανοιχτού και με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το ζήτημα». Εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι «έχουν ως στόχο τη διάλυση του πλαισίου προστασίας των ζώων».

(Υπενθυμίζουμε ότι στον AIRETO  , από την 1η στιγμή που ανακοινώθηκε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό Ν/Σ θα παρουσίαζε ο Στ. Πέτσας, τονίσαμε τη σημασία της απόδοσης της αρμοδιότητας σε Υπουργείο που δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό και εμπειρία σε θέματα ζώων. Μπορεί να ακούγεται ζήτημα τεχνικό / γραφειοκρατικό, αλλά αποτελεί κομβική παράμετρο ουσίας.)

 

Ακολουθεί η κριτική του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης  στην «ΠτΚ».

« Τι σημαίνει η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα αδέσποτα στο υπουργείο Εσωτερικών;

Η επιχειρούμενη προσπάθεια να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς αλλά και της ψηφιακής βάσης καταγραφής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εσωτερικών, αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία και δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου επίσημου - ανοιχτού και με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το ζήτημα. Θεωρούμε ότι έχουν ως στόχο τη διάλυση του πλαισίου προστασίας των ζώων, την παράδοση της διαχείρισης των αδέσποτων σε ΜΚΟ και σωματεία και τη διευκόλυνση της διακίνησης σε χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την εμπορία τους.

Όταν λοιπόν όλα αυτά έχουν απαντηθεί από το 2011, και μάλιστα στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, όταν Φορείς και κόμματα, στο φως, υπεύθυνα και επίσημα, είναι αντίθετοι στην μεταφορά αρμοδιοτήτων, όταν σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, όπου η αρμοδιότητα είναι στα αντίστοιχα υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται και οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το σαφές ερώτημα που έρχεται στην επιφάνεια είναι εάν εξωθεσμικές και μη ανακοινώσιμες παρεμβάσεις καθορίζουν και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα συντάσσεται σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς από το Υπ. Εσωτερικών, το οποίο όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό δεν διαθέτει κτηνίατρους, τα εργαλεία και τεχνογνωσία, αλλά ούτε και την αρμοδιότητα.

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν όλα αυτά συνάδουν με εικόνα ευνομούμενου κράτους ή ορθολογικής νομοθέτησης. Αναμένουμε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. »