Παρ, 19 Απρ 2024

Αντίθετη και η ΕΝΠΕ στη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς – Ορατός κίνδυνος για χιλιάδες παραγωγούς

1/11/2018

Πλήρης σύμπνοια ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ διαπιστώνεται για το ζήτημα της νέας κατάταξης των “περιοχών με φυσικούς περιορισμούς” (πρώην “μειονεκτικές”), βάσει της οποίας θα καταβάλλονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις από το 2019 μέχρι και το 2027. 

Πρόκειται για θέμα που ο AIRETOSέχει αναλυτικά αναδείξει , δεδομένης της ζωτικής σημασίας του για τους Δήμους της ελληνικής περιφέρειας.

 

Το σχέδιο νέας κατάταξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απασχόλησε το πρόσφατο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με τους Αιρετούς του Β’ βαθμού Τ.Α. να εκφράζουν τη διαφωνία τους και να επισημαίνουν τους κινδύνους, όπως είχαν πράξει και οι Αιρετοί του Α’ βαθμού στην από 17/10 Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΝΠΕ ασκήθηκε κριτική στο Υπουργείο για το πως προχώρησε στον προσδιορισμό περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, “το Υπουργείο χρησιμοποίησε μόνο το βιοφυσικό κριτήριο της ξηρασίας κι όχι τα οκτώ  βιοφυσικά κριτήρια που προβλέπει ο Κανονισμός 1305/2013,ενώ η οικονομική δραστηριότητα εκτιμήθηκε με υπολογισμό της τυπικής απόδοσης ανά Περιφερειακή Ενότητα κι όχι Δημοτική Ενότητα, το οποίο είναι πιο ρεαλιστικό, δεδομένου των υπαρχουσών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων”.

 

Επιπλέον, επαναβεβαιώθηκε η κεντρική θέση της ΕΝΠΕ για την αναγκαιότητα ορθής οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς αφού, όπως επισημάνθηκε, “μια λανθασμένη οριοθέτηση καθιστά αβέβαιο το μέλλον των περιοχών που απαχαρακτηρίζονται από μειονεκτικές, καθώς δημιουργούνται αποτρεπτικές συνθήκες για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας, με άμεση επίπτωση στην οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχήτους“.

Παράλληλα, επηρεάζει και βασικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα την απώλεια επιδοτήσεωνγια τους αγρότες και κτηνοτρόφους των συγκεκριμένων περιοχών.

 

Δεδομένων των ανωτέρω, η ΕΝΠΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να μην στερηθούν την εξισωτική αποζημίωση χιλιάδες παραγωγοί.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, για να του επισημάνει την αναγκαιότητα επανεξέτασης της οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Περιφέρειες ετοιμάζουν εισηγήσεις προς το Υπουργείο τεκμηριώνοντας ποιες περιοχές τους πρέπει να παραμείνουν/ενταχθούν στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

 

Υπενθυμίζουμε την υφιστάμενη δημοσιονομική διάσταση που είχε τονιστεί από την ΚΕΔΕ, ως άμεσα συνδεόμενη με την απόπειρα της Κυβέρνησης να αποκλείσει χιλιάδες δικαιούχους.  Είχε επισημανθεί ότι, εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών, τα χρήματα για την εξισωτική της τρέχουσας περιόδου που έχουν απομείνει,δεν επαρκούν μέχρι το 2020, δεδομένου ότι υπάρχουν στο Ταμείο 162 εκατ. €, ενώ χρειάζονται 237 εκατ. κάθε έτος.