Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Aναδρομικά: Πότε θα λάβουν οι συνταξιούχοι έως 50.000 ευρώ

8/4/2024
Οι δικαιούχοι των πρόσφατων αναδρομικών (περίπου 7.500 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής και του ΗΣΑΠ), εδώ και 5 χρόνια περίμεναν την καταβολή των ποσών. Ομως, πριν πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, η εφορία ψαλίδισε το 1/3 των χρημάτων τους.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζόπουλο, πρόεδρο του Ενιαίου δικτύου Συνταξιούχων, οι κρατήσεις της εφορίας είναι της τάξης του 20 με 26%. Το ενιαίο δίκτυο ζητά οι φόροι που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, με όρους δικαιοσύνης.

Οι εν λόγω συντάξεις προέρχονται από τα πρώην ταμεία του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν το αυξημένο η και διπλό σε ορισμένες περιπτώσεις ασφάλιστρο, το οποίο θα τους εξασφαλίσει αφενός αύξηση στη σύνταξη και αφετέρου αναδρομικά ακόμα και 54 μηνών.

Ήδη έχουν πληρωθεί 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά 12.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Πριν από λίγες ημέρες πληρώθηκαν 6.465 συνταξιούχοι της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας ποσά, συνολικού ύψους 29.889.555,15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν σε αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων. Συνεπώς, έκαστος από τους ανωτέρω συνταξιούχους έλαβε περίπου 4.600 € κατά μέσο όρο.

Tέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι. Τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις θα φθάνουν και τα 50.000 ευρώ.

Το βέβαιο είναι πως περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.


Πηγή: newmoney.gr