Σαβ, 02 Ιουλ 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ambert Alert για τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης – Θα θεσπιζόταν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021

5/11/2021

Συνεδρίασε την 4η Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, το «Ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης».

Στην επίσημη Ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε έναν Κώδικα που κατατίθεται σήμερα 5 Νοεμβρίου (αφορά την πολιτιστική κληρονομιά), σε δύο κωδικοποιητικά Π.Δ. που «βρίσκονται σε τελικό στάδιο» (ένα του Υπ. Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και ένα του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την Αστυνομία), καθώς επίσης και σε «δύο διοικητικές κωδικοποιήσεις: της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και της τουριστικής νομοθεσίας».

Επιπλέον, γίνεται αναφορά «σχεδίων κωδίκων που εκπονούνται και η ολοκλήρωση των οποίων θα ακολουθήσει έως το τέλος του 2022» (δηλαδή του επόμενου έτους...) στα ενδεικτικά παραδείγματα των οποίων δεν κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί ρητώς το Υπ. Εσωτερικών.

 

Ούτε λέξη για τον πολυδιαφημισμένο «Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης», ο οποίος υποτίθεται πως θα θεσπιζόταν το 2ο εξάμηνο του 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν Μάρτιος 2021 όταν η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα «Ετήσια Σχέδια Δράσης» των Υπουργείων για το 2021, τα οποία παραμένουν αναρτημένα και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Στο «Ετήσιο Σχέδιο Δράσης» του Υπουργείου Εσωτερικών,    στο «Στόχο 1: Ισχυρή Σύγχρονη Αυτοδιοίκηση: Πυλώνας Ανάπτυξης & Κοινωνικής Συνοχής», ρητώς περιλαμβανόταν ο «Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης», με «Θεσμοθέτηση: 2ο εξάμηνο 2021» και επεξήγηση «Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση αποκτούν ένα ξεκάθαρο, στέρεο νομοθετικό πλαίσιο με την σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης και την συγκέντρωση και κωδικοποίηση παλιότερων διατάξεων».

( Υπογραμμίζουμε ότι ο «Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης» ήταν διακριτό «βασικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα 2021» από την «ψήφιση του νόμου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», που είχε επίσης  «Θεσμοθέτηση: 2ο εξάμηνο 2021» και περιγραφή «το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής Διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού». )

Η Αυτοδιοίκηση θυμάται καλά κυβερνητικά στελέχη για χρόνια να εξαγγέλλουν ξανά και ξανά, από τις προγραμματικές δηλώσεις το 2019, τον Κώδικα και τον Κώδικα συνεχώς.

Βρισκόμαστε στην 5η Νοεμβρίου 2021, το «2ο εξάμηνο 2021» οδεύει στη λήξη του.

Ο Κώδικας Αυτοδιοίκησης δεν ανακοινώθηκε στους Κώδικες που «βρίσκονται σε τελικό στάδιο».

Ουσιαστικά επισφραγίσθηκε λοιπόν στο ανώτατο επίπεδο (του Υπουργικού Συμβουλίου) η αναφορά του Μάκη Βορίδη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου είχε παραπέμψει τον Κώδικα γενικόλογα και αόριστα για του χρόνου, λέγοντας προς τους Αιρετούς « Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελεί μία από τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε. Αυτό θα είναι βέβαια καταρχήν μία διοικητική κωδικοποίηση και μετά πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε συνολικότερα αυτό το οποίο λέμε ο Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα το τρέξουμε στην επόμενη χρονιά. »

 

Ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα από την Ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

« 5. Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το  Ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης.

Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές συνιστά κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου για το επιτελικό κράτος. Αποσκοπεί εν τέλει στη συστηματοποίηση του συνόλου της νομοθετικής ύλης σε κώδικες ανά Υπουργείο και Γενική Γραμματεία, στους οποίους θα εντάσσονται και οι μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Προάγεται, έτσι, αποφασιστικά η ασφάλεια δικαίου και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας διεθνώς.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ), υπό την προεδρία του Γεωργίου Σταυρόπουλου, επίτιμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην Υπουργού και με τη συμμετοχή επιτίμων δικαστικών λειτουργών, καθηγητών, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δικηγόρων, έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Το πρόγραμμα κωδικοποίησης έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και επικαιροποιείται σε ετήσια βάση, ενώ η κωδικοποίηση στηρίζεται στο Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Κωδικοποίησης που έχει συντάξει η ΚΕΚ. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η κωδικοποίηση της νομοθετικής ύλης δεκαπέντε υπουργείων, στην οποία συμπράττουν, υπό τον συντονισμό της ΚΕΚ και της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, εξειδικευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Αναλόγως με τις ανάγκες κάθε περίπτωσης, το αποτέλεσμα της κωδικοποίησης λαμβάνει τη μορφή είτε σχεδίου κώδικα που κυρώνεται από τη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 76 παρ. 6 και 7 του Συντάγματος, είτε κωδικοποιητικού Προεδρικού Διατάγματος. Συνιστά είτε νομοθετική είτε διοικητική κωδικοποίηση, αναλόγως του αν συνεπάγεται ή όχι κατάργηση των κωδικοποιούμενων διατάξεων.

Ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, με τη διαδικασία των κωδίκων, ο κώδικας νομοθεσίας για τη νησιωτική πολιτική, και αύριο Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου κατατίθεται ο κώδικας για την πολιτιστική κληρονομιά. Περαιτέρω, βρίσκονται σε τελικό στάδιο δύο κωδικοποιητικά Προεδρικά Διατάγματα: του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διοικητικές διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο διοικητικές κωδικοποιήσεις: της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και της τουριστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το Ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης που έχει εκπονήσει η ΚΕΚ, μεταξύ των σχεδίων κωδίκων που εκπονούνται και η ολοκλήρωση των οποίων θα ακολουθήσει έως το τέλος του 2022 συγκαταλέγονται κωδικοποιήσεις σε αντικείμενα αρμοδιότητας, μεταξύ άλλων, των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας. »