Σαβ, 25 Μαϊ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Αλ.Τσίπρας: σε 300 Δήμους υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία τα 4χρονα. Καταγγελία για 600 νηπιαγωγεία σε λυόμενα.

20/12/2018

Ιδιαίτερης αυτοδιοικητικής σημασίας αποδείχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επιβεβαιώθηκε η επιμονή της Κυβέρνησης –και του Πρωθυπουργού προσωπικά- να γενικεύσει, ήδη από το επόμενο σχολικό έτος, σε 300 Δήμους τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, σε αντίθετη κατεύθυνση προς τις αποφάσεις και προειδοποιήσεις επιπτώσεων της ΚΕΔΕ.

Την ίδια στιγμή, το “Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” καταγγέλλει ότι δρομολογείται η στέγαση εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά (200 αρχικά και 400 επιπλέον) σε λυόμενες αίθουσες από το επόμενο σχολικό έτος.

Ο AIRETOS σας παρουσιάζει τις εξελίξεις:

 

Κατ’ αρχάς, στο δημοσίευμα http://amna.gr/home/article/319490/15000-proslipseis-monimon-ekpaideutikon---Nea-desmi-thetikon-metron-ton-Ianouario   του ΑΠΕ-ΜΠΕ για όσα έλαβαν χώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της 19ης/12, περιλαμβάνεται το εξής απόσπασμα:

« (...) Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, Ο  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, κατά την εισήγησή του στάθηκε σε δύο σημεία ακόμα, σε σχέση με την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ θα υλοποιηθεί η ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ΣΕ  300  ΔΗΜΟΥΣ.

Υπενθυμίζεται ότι έχει θεσμοθετηθεί η πρόσβαση όλων των παιδιών 4 έως 6 ετών στο νηπιαγωγείο (...) ».

 

Δεν έγινε γνωστό εάν και ποιοι 25 Δήμοι θα εξαιρεθούν ή εάν οι “κυβερνητικές πηγές” δεν γνωρίζουν ότι οι Δήμοι στην Ελλάδα είναι (μέχρι στιγμής) 325.

 

Υπενθυμίζεται πως :

 

- Το αρ.33 ν.4521/2018 προβλέπει την υλοποίηση της υποχρεωτικής φοίτησης των 4χρονων στα νηπιαγωγεία “σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός 3ετίας, κατά δήμους”.

Η χθεσινή εξέλιξη αποδεικνύει κυβερνητική βιασύνη ολοκλήρωσης της εφαρμογής του, όχι εντός 3ετίας, αλλά πριν τις εκλογές.

 

- Το 1ο έτος εφαρμογής του, δηλ. το τρέχον 2018-2019, εφαρμόζεται, βάσει ΚΥΑ, σε 184 Δήμους  .

 

- Ο AIRETOS σας είχε ενημερώσει για το γεγονός ότι (τουλάχιστον) σε 20 Δήμους οι 69 νέες αίθουσες διδασκαλίας για τα νήπια είναι λυόμενες .

 

Παράλληλα, λοιπόν, ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας Ανακοίνωση του “Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”, αποσπάσματα από όσα καταγγέλλει μπορείτε να δείτε κατωτέρω :

 

« H Διοίκηση της Κτ.Υπ. μας ενημέρωσε με εσωτερικό μήνυμα ότι, μετά από συνεννόηση με τα υπουργεία Υποδομών και Παιδείας και την κυβέρνηση, ανέλαβε τη διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης και στη συνέχεια την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά σε ΛΥΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ που θα τοποθετηθούν μέσα σε υπάρχοντα σχολεία και σε ελεύθερα δημόσια και δημοτικά οικόπεδα.

 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον.

 

Η νομοθετική ρύθμιση θα παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος προσχολικής αγωγής.

 

Μάλιστα για να ανταποκριθεί η Κτ.Υπ. τόσο στη διαμόρφωση της νομοθετικής ρύθμισης όσο και στην αδειοδότηση των χώρων, την κατασκευή των βάσεων και την προμήθεια και τοποθέτηση των λυόμενων, "επιστρατεύτηκαν" οι εργαζόμενοι μέσα στις γιορτές!

 

(...)  Τώρα έρχονται και επικαλούνται μία κατάσταση που οι ίδιοι έφεραν στο "μη παρέκει", για να γεμίζουν τη χώρα με λυόμενα στα οποία θα πάνε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μικρά παιδιά!!

 

Παράλληλα δε, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία, ιδιαίτερα στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα, που θα επιλεγούν για να τοποθετήσουν λυόμενα νηπιαγωγεία.  

 

Βέβαια λένε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για μία 5ετία αυστηρά, αλλά σε αυτήν τη χώρα όλοι γνωρίζουμε ότι …"ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" (...) ».