Δευ, 18 Νοε 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Αίτημα έκτακτης Χρηματοδότησης του Δήμου Χαϊδαρίου στο ΥΠΕΣ

23/8/2019

 Με αίτημά του ο Δήμαρχος ΧαΪδαρίου Μιχάλης Σελέκος ζητάει έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον πρόσφατο σεισμό στις 19 Ιουλίου.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κύριο Λιβάνιο.

Σοβαρό και κατεπείγον πρόβλημα, έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Χαϊδαρίου, έπειτα από τον πρόσφατο σεισμό της 19/07/2019.

Ειδικότερα, πέραν των ζημιών που υπέστησαν εκατοντάδες σπίτια, επλήγησαν δημοτικά  κτίρια, καθώς και σχολικά συγκροτήματα και μάλιστα, αρκετά από αυτά με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

              Συγκεκριμένα, από τα 42 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έπειτα από σχετικές επιστολές Διευθυντών από τα 19 από αυτά, ο Δήμος Χαϊδαρίου ζήτησε τη διενέργεια αυτοψιών από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. (Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.) ,ώστε να διαπιστωθεί, από εξειδικευμένους μηχανικούς, το μέγεθος και η διάσταση του προβλήματος κατά περίπτωση.

                 Μετά τη διενέργεια των πρώτων αυτοψιών στα 10 σχολεία, μας εδόθησαν τα αντίστοιχα Δελτία πρωτοβάθμιων Αυτοψιών, από όπου προκύπτει ότι τα 6 κρίνονται ως ακατάλληλα προς χρήση, αν δεν υλοποιηθούν παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών.

Μάλιστα, ενόψει της υποβολής των Δελτίων των υπολοίπων σχολείων, που έγιναν και σε αυτά αυτοψίες, εκτιμάται ότι και πάλι θα υπάρξουν αντίστοιχες διαπιστώσεις.

               Όπως είναι προφανές, καθίσταται πρακτικά αδύνατο το ενδεχόμενο να μπορούν να λειτουργήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου σχολεία του Δήμου μας τα οποία επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό και για τα οποία υπάρχει χαρακτηρισμός Γ ή Δ (δηλαδή ακατάλληλα προς χρήση) στα δελτία αυτοψιών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Παράλληλα, πέραν των κτιρίων που έχουν κριθεί ως ακατάλληλα, παρεμβάσεις θα πρέπει να υπάρξουν και σε σχολεία με χαρακτηρισμό Α ή Β, δεδομένου ότι και σε αυτά θα υπάρχουν ζημιές ήσσονος σημασίας, αλλά που θα πρέπει να αποκατασταθούν.

               Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν θα λειτουργούν τα σχολεία που θα επισκευάζονται, ήδη από τις υπηρεσίες του Δήμου εκπονείται η σχετική μελέτη , ώστε μετά την ολοκλήρωσή της, να είναι εφικτή η ανάθεση του έργου και η άμεση έναρξη εργασιών αποκατάστασης των ζημιών.

      Για την έγκαιρη πραγμάτωση των προαναφερθέντων και λόγω του μεταβατικού σταδίου για την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής και την ύπαρξη νέας Οικονομικής Επιτροπής (για την οποία απαιτείται έγκριση της Απόφασης Εκλογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες ανάθεσης να γίνουν από την παρούσα Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή εντός των επόμενων ημερών.

Κατόπιν αυτών και δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης του Δήμου, παρακαλούμε θερμά για τις ενέργειες σας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Δήμος με το ποσό των 360.000,00 € , για να καταστεί εφικτή η ανάθεση του έργου αποκατάστασης λειτουργίας των σχολείων, χωρίς την περαιτέρω καθυστέρηση.

.

 

 

 

                                                                                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  

 

                                                                                                   ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ