Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Δήμοι

Άγιος Δημήτριος: Μια πόλη βιώσιμη, συμπεριληπτική και αλληλέγγυα

18/9/2023

*Στη φωτογραφία η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου

 

Η πόλη του Αγίου Δημητρίου αλλάζει μέρα με την ημέρα. Μια πόλη πυκνοδομημένη, εξαιρετικά αστικοποιημένη, πλέον έχει πάρει πορεία ανάπτυξης και γίνεται βιώσιμη, ανθρώπινη και αλληλέγγυα.

Πάντα σε αυτό το πλαίσιο και με πλήρη γνώση και συναίσθηση των συνθηκών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, η κίνηση «ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ» εδώ και 12 χρόνια από όταν ανέλαβε καθήκοντα διοίκησης του Δήμου Αγ. Δημητρίου τόλμησε και τολμά μεγάλα έργα.

 

Η Ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου

Η προηγούμενη εικόνα της λ. Αγίου Δημητρίου ήταν μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν, ούτε αισθητικά ούτε λειτουργικά, στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης. Με το έργο της ανάπλασης, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρώνεται εντός του έτους, η πόλη αλλάζει καθώς δημιουργούνται:

2.804 τ.μ. νέων προσβάσιμων από όλους πεζοδρομίων, 161 ράμπες ΑμεΑ, 66 νέες διαβάσεις πεζών, 3.340 μέτρα όδευσης για τυφλούς, 511 νέα δέντρα και πλήθος θάμνων, 321 νέα φωτιστικά Led, φιλικά προς το περιβάλλον, 186 θέσεις στάθμευσης καθώς και δίκτυο ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία.

Η λ. Αγίου Δημητρίου μετατρέπεται σε ένα δρόμο κόσμημα για την πόλη μας, σύγχρονο και συμπεριληπτικό τόσο σε αισθητικό επίπεδο όσο και σε λειτουργικό.

 

Η Ανάπλαση της περιοχής πέριξ σταθμού Μετρό

Η περιοχή πέριξ σταθμού Μετρό χαρακτηρίζεται από υψηλή επισκεψιμότητα πέραν της πυκνής δόμησης και κατοίκησης που προαναφέραμε. Ως εκ τούτου, το αντικείμενο της ανάπλασής της περιλαμβάνει αναλυτικά: Τη διαμόρφωση της εισόδου της πόλης με ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου της λ. Βουλιαγμένης και της οδού Πριάμου  αλλά και διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων τόσο στη συμβολή των οδών Πριάμου και Αμαλίας καθώς και Καφαντάρη, Μεταξά, Αϊδινίου. Αναγκαίες και οι ανακατασκευές με αναπλάσεις πεζοδρομίων καθώς και παράλληλες κατασκευές αγωγών ομβρίων υδάτων. Στη συγκεκριμένη ανάπλαση περιλαμβάνεται και ο περιβάλλων χώρος του 11ου Δημοτικού σχολείου με ασφαλή πεζοδρόμια και άλλα χαρακτηριστικά αλλά και η εγκατάσταση φωτισμού Led. Και βέβαια, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης μόνο για κατοίκους, με κάρτα, ένα εξαιρετικά αναγκαίο έργο που θέσαμε μόλις πριν λίγο καιρό σε εφαρμογή.

 

Η Ανάπλαση της περιοχής Μεσονησίου

Με το έργο της ανάπλασης, το Μεσονήσι απέκτησε τα χαρακτηριστικά μιας πρότυπης αισθητικά αναβαθμισμένης και ασφαλούς περιοχής αμιγούς κατοικίας. Η ολοκληρωμένη διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων, η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων με ενίσχυση της φύτευσης αλλά και η εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού τεχνολογίας Led έχουν δώσει μια τελείως διαφορετική ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Κι επειδή η καθημερινότητα των κατοίκων είναι η γειτονιά τους, ΖΟΥΜΕ τη γειτονιά μας αναδεικνύοντας το δημόσιο χώρο.

 

Τα εκτεταμένα προγράμματα ασφαλτοστρώσεων εκτελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των 3 τετραετιών που η κίνηση «ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ» βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Αγίου Δημητρίου, σε όλη την έκταση της πόλης. Στο τελευταίο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση 1,5 εκατομ. ευρώ, έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί 120.000 τ.μ. δρόμου, ενώ για την ολοκλήρωσή του υπολείπονται άλλα 35.000 τ.μ.

 

Ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, συνολικής επιφάνειας 2.405 τ.μ., με φυτά και δέντρα που φυτευτεί και προέρχονται από 5 βασικές θεματικές ενότητες φυτών: Οπωροφόρα δέντρα, ανθώνες, εσπεριδοειδή δέντρα, ξυλώδης χλωρίδα Αττικής, φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά. Ακόμη, δυο μεγάλα καθιστικά με το «ηλιοστάσιο» και το «βαγόνι» του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Βασιλείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενός χώρου εκπαίδευσης και αναψυχής.

 

Το Πάρκο Οικογένειας είναι ένα νέο πάρκο που δημιουργήθηκε εντός δενδροφυτεμένου χώρου, συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., περιλαμβάνει πιστοποιημένη παιδική χαρά με όργανα για νήπια και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ΑμεΑ, όργανα γυμναστικής για άσκηση ενηλίκων, υπαίθριο πινγκ πονγκ, καθιστικά για ξεκούραση και χαλάρωση, δυο σιντριβάνια, φύτευση καλλωπιστικών φυτών και μια κλειστή περιμετρική διαδρομή για ασφαλείς ποδηλατάδες.

 

Με το Πάρκο Χαράς, τη σύγχρονη παιδική χαρά, εξοπλισμένη με πρωτότυπα όργανα και όργανα ΑμεΑ, έναν μοναδικό χώρο χαράς, συμπερίληψης και δημιουργικού παιχνιδιού για όλη την οικογένεια αλλά και τα Πάρκα Τσέπης, τα μικρά στέκια γειτονιάς για συνάντηση και αναψυχή που δημιουργήθηκαν σε αναξιοποίητους χώρους όπου κυριαρχούσαν πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές και παράνομη στάθμευση οχημάτων, συνεχίΖΟΥΜΕ να δίνουμε έμφαση στον μικρό μας συμπολίτη, τον πολίτη του αύριο αλλά και στην οικογένεια του.  

 

Η αναβάθμιση της ποιότητας στην καθημερινότητα των πολιτών του Αγίου Δημητρίου… Αυτός ήταν και είναι ο στόχος μας. Απλά, ουσιαστικά και απαρέγκλιτα.