Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

92 εκατομ. σε 84 Δήμους για ληξιπρόθεσμα – Έρχεται νομοθετική παρέμβαση

29/6/2020

Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκου, και του Υφυπουργού Οικονομικών, Θ.Σκυλακάκη, επιχορηγούνται σε πρώτη φάση 84 Δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους Δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Μπορείτε να δείτε τη  Λίστα με το ποσό που λαμβάνει κάθε ένας εκ των 84 Δήμων ΕΔΩ

 

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, εισάγονται νέες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ στο μέλλον.

Ειδικότερα:

- Το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλουν προς το Υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους.

- Με εξαίρεση τα εντάλματα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο ΟΤΑ θα μεταφέρει σε Ειδικό Λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ(και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ).

- Κάθε τρίμηνο θα ανακοινώνεται δημόσια το ποσό των ληξιπρόθεσμων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και των τυχών παρακρατηθέντων ποσών από τους Κ.Α.Π. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων επισφραγίστηκαν σε συνάντηση που είχαν στις 26.6.20 ο Υπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θ.Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ.Σκυλακάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ.Κάρναβος, ενώ μέσω skype συμμετείχε στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ.Παπαστεργίου.