Παρ, 02 Οκτ 2020
Αρχική  > Περιφέρειες

7.225 μετατάξεις-αποσπάσεις και στο βάθος προσλήψεις - Όλο το κυβερνητικό σχέδιο

25/11/2019

Αριθμός* ρεκόρ αναμένεται να αποτυπωθεί στον «χάρτη» με τις ανοιχτές θέσεις του Δημοσίου, ο οποίος θα αποκαλυφθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, όταν θα ανοίξει και επισήμως ο κύκλος των μετατάξεων και των αποσπάσεων. Το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί την τακτική «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις» και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι σύντομα θα πάρουν το «πράσινο φως» για τη διεκδίκηση περίπου 7.225 θέσεων (η συντριπτική πλειονότητα θα αφορά μετατάξεις).

Τα Υπουργεία, οι ΟΤΑ, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και άλλοι δημόσιοι Φορείς ζητούν άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό - από εφοριακούς, νοσηλευτές και προσωπικό Η/Υ μέχρι χειριστές μηχανημάτων, διοικητικούς υπαλλήλους, οδηγούς κ.ά. -, όπως μαρτυρά η αποστολή συνολικά 8.009 αιτημάτων. Όλα δείχνουν πως θα είναι η μαζικότερη μέχρι στιγμής διαδικασία, δεδομένου ότι την τελευταία φορά (εντός του 2018 δηλαδή) είχαν εγκριθεί 5.440 θέσεις προς κάλυψη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας (με εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, του ΝΣΚ, των ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) ολοκλήρωσε την επεξεργασία των αιτημάτων από τουλάχιστον 350 Φορείς σε δύο εντατικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον είναι έτοιμη για τις ανακοινώσεις - πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Αν και η αποστολή των αιτημάτων από τους δημόσιους Οργανισμούς είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, η διαδικασία της κινητικότητας είχε παγώσει λόγω των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών, που απαγόρευσαν οποιεσδήποτε υπηρεσιακές μεταβολές ιδίως στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις χιλιάδες αιτήσεις, είναι οι ΟΤΑ αυτοί που δηλώνουν τις περισσότερες κενές θέσεις και ακολουθούν, κατά τις πληροφορίες, τα Υπουργεία Παιδείας, Άμυνας και Οικονομικών, καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Βάρος στην Κινητικότητα.

Από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνουν μεγάλο βάρος στην κινητικότητα για τη στελέχωση του Δημοσίου, διαμηνύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αξιοποιηθεί «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και κυρίως θα γίνει πράξη η κεντρική κυβερνητική γραμμή «στοχευμένες προσλήψεις εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη». Αυτό σημαίνει πως η Κυβέρνηση επιδιώκει σε πρώτη φάση να καλύπτει μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων τα κρίσιμα κενά στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και εφόσον μένουν άδειες θέσεις να προχωρά σε Προκήρυξη Διαγωνισμών για προσλήψεις.

Στόχος είναι τα κεφάλαια «μετακινήσεις» και «προσλήψεις» να βρίσκονται σε ευθεία σύνδεση, ενώ ήδη με Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικώνhttps://www.airetos.gr/poies-metaboles-fernei-ns-stin-kinitikotita-ypallilwn-se-ota-dimosio.aspxπροωθείται σειρά αλλαγών στο σύστημα Κινητικότητα στο Δημόσιο.Οι διατάξεις θα βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή (θα ενσωματωθούν σε άλλο Νομοσχέδιο για την τροποποίηση των εκλογικών διαδικασιών) μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Με τις προτεινόμενες διατάξεις, μεταξύ άλλων, μειώνονται οι ετήσιοι κύκλοι Κινητικότητα από 3 σε 2 και συνολικά επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

 

Ιδιώτες μηχανικοί

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει όμως το γεγονός ότι θα επιστρατεύονται και ιδιώτες μηχανικοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μην «κολλάνε» τα έργα στους Δήμους λόγω αδυναμίας σύνταξης τεχνικών μελετών.  Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών μιλούν για «μια τεράστια δυσλειτουργία με σοβαρές επιπτώσεις», παρατηρώντας ότι η έλλειψη μηχανικών οδηγεί τελικά σε μη απορρόφηση κονδυλίων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.  Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων «οριζόντιας συνεργασίας» με εξωτερικούς Φορείς, όπως είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αναπτυξιακή πολιτική, γι’ αυτό θα πρέπει να έχει τα εργαλεία ώστε να κινείται με διαφάνεια αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ

7.225

6.752

473

ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού

3.686

3.606

80

Υπ. Παιδείας

1.689

1.672

17

Υπ. Άμυνας

405

392

13

ΑΑΔΕ

287

287

-

Υπ. Οικονομικών

204

159

45

Υπ. Ναυτιλίας

159

43

116

Υπ. Περιβάλλοντος

152

58

94

Υπ. Προστασίας του Πολίτη

117

117

-

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

103

103

-

Υπ. Εργασίας

95

95

-

Υπ. Υγείας

81

16

65

Υπ. Πολιτισμού

77

50

27

Υπ. Μεταφορών & Υποδομών

72

62

10

Υπ. Δικαιοσύνης

47

47

-

Υπ. Εσωτερικών

28

25

3

Υπ. Τουρισμού

13

13

-

ΑΣΕΠ

3

-

3

Συνήγορος του Πολίτη

2

2

-

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

2

2

-

Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων

2

2

-

Υπ. Ανάπτυξης

1

1

-

 

* Πηγή: Τα Νέα, Έντυπη Έκδοση, σελ.10, 25/11/2019