Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

21 Δράσεις από τον Δήμο Σερρών για το 2021

26/2/2021

21 δράσεις από τον Δήμο Σερρών για το ‘21

Το λογότυπο-έμβλημα και τις 21δράσειςκαι εκδηλώσειςτου Δήμου Σερρώνγια  το επετειακό έτος 2021 παρουσίασε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφηςσε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στον Πύργο του Ορέστη, στην Ακρόπολη των Σερρών.

«Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό γεγονός του εθνικού μας βίου που λαμβάνει διαστάσεις κομβικής σημασίας»,  υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών και πρόσθεσε:

«Καλούμαστε να αναστοχαστούμε, να αναλύσουμε και εμπνευστούμε από όλα τα γεγονότα τόσο της Επανάστασης που οδήγησε στη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους, όσο και από όλα αυτά που συντάραξαν τον Εθνικό μας βίο σε αυτή την περίοδο των διακοσίων ετών.

Παράλληλα πρέπει να αντιληφθούμε την επέτειο αυτή ως το εφαλτήριο που θα μας οδηγήσει ως κοινωνία και ως Έθνος σε ένα πιο λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον.

Σε όλο αυτό τον λαμπρό εορτασμό της επετείου πρέπει ταυτόχρονα να τοποθετήσουμε τις Σέρρες και τους Σερραίους, που άφησαν ισχυρό το στίγμα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, στη θέση που τους αρμόζει».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ.Χρυσάφης, «ο Δήμος Σερρών επέλεξε να δημιουργήσει λογότυπο–έμβλημα για την επετειακή χρονιά του 2021,που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις δράσειςαυτό το έτος και θα προσδίδει ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενο στους εορτασμούς.Το έμβλημα αυτόσυνδυάζει την Ελληνικότητα της 200ης επετείου από την Επανάσταση με τον τόπο μας. Απεικονίζει δηλαδή την φράση “Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021”». 

Ανακοινώνοντας τις 21 δράσεις του Δήμου Σερρών για το 2021 ο Δήμαρχος Σερρών διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήδη υποβάλλονται προτάσεις για όλες αυτές τις δράσεις σε τρεις προσκλήσεις προγραμμάτων:

ΣτιςΠροσκλήσεις«Μουσεία Νεότερου Πολιτισμού» και «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Δήμου Σερρών για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21 περιλαμβάνει τις εξής 21 δράσεις:

1. Δημιουργίαθεματικού πάρκου στο Πάρκο Ηρώων, στο οποίο με σύγχρονο τρόπο θα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή των Σερρών και της περιοχής μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Για τον λόγο αυτό υποβάλλεται ολοκληρωμένη ώριμη πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 14 του Αντώνης Τρίτσης για τη ανάπλαση του Πάρκου Ηρώων των Σερρών.

2. Εικαστική παρέμβασησε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνηΕύρυτο, ο οποίος θα φιλοτεχνήσει ήρωες της Επανάστασης καθώς και γεγονότα και ήρωες της τοπικής μας ιστορίας, αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση του μηνύματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων.

3. Καθιέρωση της 8ης Μαΐου, ημέρα σωτηρίας της πόλης από τους Οθωμανούς ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας.

Παράλληλα, για τον φετινό εορτασμό θα γίνει ανάπλαση της πλατείας του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ώστε ο Δήμος να συμβάλλει στονλαμπρό εορτασμόπου προγραμματίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

4. Πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 29 Ιουνίου 2021 για την απελευθέρωση των Σερρών. Για τον σκοπό αυτό έχει απευθυνθεί πρόσκληση στηνΠρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να παραστεί στις προγραμματιζόμενες, ενώ έχει κληθείνα παρελάσει την ημέρα εκείνη και άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

5. Μεγάλη εορταστική συναυλία στις 29 Ιουνίου με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου με γενικό τίτλο «Μνήμες Σερρών - Το τέλος της παιδικής ηλικίας».

Κατά την εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση “Ο Ύμνος των Σερρών”, ένα τραγούδι που θα συνθέσει ο ίδιος μουσικοσυνθέτης ειδικά για την περίσταση αυτή.

6. Τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Σερρών συγκαλεί ευρεία σύσκεψη των φορέων του νομού, ώστε να εκδοθείψήφισμα,με το οποίο θα προτείνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά. Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη.

Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμ. Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.

7. Ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά. Για αυτόν τον λόγο, εντός του Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα αποφασίσει για τον καθορισμό του χώρου ανέγερσης του μνημείουστον ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την κατοικία του Εμμανουήλ Παπάκαι βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί ο χώρος αυτός ναπεριέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.

8. Ανάρτηση στην Πλατεία Ελευθερίας σε επίσημη τελετή του αντίγραφου της Επαναστατικής Σημαίας του Εμμανουήλ Παπά στις μάχες της Κασσάνδρας.

 

9. Διοργάνωσηεπίσημης τελετής αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδραςτην Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο του εορταστικών εκδηλώσεων απελευθέρωσης των Σερρών.

10. Σε συνεργασία και υπό την Αιγίδα της οργανωτικής επιτροπής Ελλάδα 2021 το διήμερο 20 – 21 Ιουνίου 2021θα πραγματοποιηθούνεκδηλώσεις και στην πόλη των Σερρών, όπως θα γίνει και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.

11. Δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα: «Η πόλη των Σερρώναπό τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα».

12. Διοργάνωση Έκθεσης με επίκεντρο την Επανάσταση του ‘21 με πρωτότυπο αρχειακό υλικό σε σχέση με την Επανάσταση αλλά και την ιστορική διαδρομή των Σερρών τα τελευταία 200 χρόνια.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 ώστε να έχουν την δυνατότητα οι μαθητές της πόλης μας να την επισκεφθούν.

13. Δημιουργία ντοκιμαντέρμε γενικό τίτλο «Στη σκιά των ηρώων», το οποίο θα παρουσιάζει την δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης και μνημειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών και της Ελλάδας.

14. Διοργάνωση έκθεσης σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Σερρών) υπό τον γενικό τίτλο «Η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή στις Σέρρες τα τελευταία 200 χρόνια»στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια τον Νοέμβριο του 2021.

15. Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης λόγου, μουσικής και δρώμενων με τίτλο «Από την Άλωση της πόλης στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς».

16. Διοργάνωση θεματικής έκθεσης με αυθεντικό οπλισμό και στολές της Επανάστασης σε συνεργασία  με τον Αναβιωτικό Φορέα «Ελληνομνήμονες». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 30 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτής της δράσης μέλη του φορέα θα παρελάσουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέροντας στολές και οπλισμό της εποχής του 1821.

17. Οργάνωση δράσης «Μικροί Ιστορικοί Ερευνητές», που απευθύνεται  στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πρόκειται για μία δράση Τοπικής Ιστορίας, με στόχο να κινητοποιήσει τους μαθητές να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

18. Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού για την Επανάσταση.

19. Διοργάνωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, την Περιφερειακή ενότητα και τοπικούς φορείς των ΣερρώνΕπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα τον Εμμανουήλ Παπά στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2021.

20. Δημιουργία ιστοσελίδαςΕλλάδα 2021 – Σέρρες 2021για την προβολή των δράσεων του Δήμου  Σερρών.

21. Κυκλοφορία σειράς αναμνηστικών από τον Δήμο Σερρών,που θα θυμίζουν στους Σερραίους την φετινή επέτειο και θα προβάλλουν τον Δήμο.