Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

«Prometheus» – Ξεκινάει το πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα

13/4/2021

Ξεκινάει σήμερα (Τρίτη 13/4) το πρόγραμμα «Prometheus» («Προμηθέας») από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science For You-SciFY, σε συνεργασία με τον διεθνούς κύρους αμερικανικό ερευνητικό φορέα SRI International, τον «Δημόκριτο», το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το πρόγραμμα έχει στόχο να εκπαιδεύσει Έλληνες ερευνητές στη μεταφορά τεχνολογίας.

Από τις 13 έως τις 21 Απριλίου, ερευνητές από όλη τη χώρα θα δουν στην πράξη πώς μπορούν να μετατρέψουν το ερευνητικό έργο ή την ιδέα τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θα ενημερωθούν για το πώς να αξιοποιούν την τεχνίτη νοημοσύνη στη δουλειά τους.

Όπως επισημαίνεται από τον οργανισμό Sci-FΥ, μολονότι το 2% των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ελλάδα είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, τα περισσότερα ελληνικά διδακτορικά δεν συνδέονται με την καινοτομία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διδάκτορες, στην πλειοψηφία τους, ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα ενώ οι εταιρείες δεν ασχολούνται με διδακτορικά προγράμματα.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ της SciFY, Βασίλης Γιαννακόπουλος, «διαμάντια κρύβονται μέσα σε συρτάρια ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας και μένουν ανεκμετάλλευτα. Έρευνες που τα αποτελέσματά τους ποτέ δεν έφτασαν στη ζωή μας. Που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή μας πολύ, πολύ καλύτερη».

«Μέσα σε αυτά μπορεί να βρίσκονται νέα διαγνωστικά τεστ ή θεραπείες για ασθένειες, νέα υλικά με εκπληκτικές δυνατότητες, ό,τι μπορούμε να φανταστούμε και ό,τι δεν μπορούμε… Και αυτό γιατί οι ερευνητές δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να κάνουν την ιδέα τους πράξη, πώς να δημιουργούν προϊόντα, υπηρεσίες, εταιρείες. Πώς να συνεργάζονται, για να μας προσφέρουν πραγματικές καινοτομίες».

»Ακούμε συχνά πως στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά. Με το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να απελευθερώσουμε τη δημιουργική ικανότητα ανθρώπων που θέλουν να προχωρήσουν από την έρευνα στην αγορά: Ερευνητών που θέλουν να δημιουργήσουν λύσεις για την κοινωνία, λύσεις που μας προχωρούν όλους ένα βήμα μπροστά. Ερευνητές από τον Δημόκριτο, το ΙΤΕ και άλλους ερευνητικούς φορείς, αλλά και στελέχη νέων spin-offs εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και ελπίζουμε να μας εκπλήξουν», λέει ο κύριος Γιαννακόπουλος.

Με το πρόγραμμα «Prometheus», ερευνητές από όλη τη χώρα θα μάθουν πώς να προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με σοβαρές προοπτικές αξιοποίησης. Ακόμη θα πληροφορηθούν για το πώς να επικοινωνούν την έρευνά τους στο κοινό και σε πιθανούς επενδυτές με τρόπο κατανοητό. Τέλος θα μάθουν πώς να αξιοποιούν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εργαστήρια (workshops) μεταφοράς τεχνολογίας, σεμινάρια τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον προσφέρεται online εκπαιδευτικό υλικό και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρους μέντορες, καταξιωμένους διεθνώς.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ scify.gr

Φωτογραφία: scify.gr