Δευ, 18 Νοε 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

“Μη νόμιμο” έγγραφο του ΥΠΕΣ προς Δήμο!Χρειάστηκε παρέμβαση της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας

30/11/2018

 Πρωτοφανείς καταγγελίες έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας για το ΥΠΕΣ και ειδικά όσον αφορά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του επί των Ληξιαρχείων - Δημοτολογίων των Δήμων της Χώρας. 

Πριν δύο μήνες, Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε ότι το ΥΠΕΣ με Εγκύκλιο ουσιαστικά ζητούσε από τους δημοτικούς υπαλλήλους να επανελέγξουν και να καταχωρήσουν όλες τις ληξιαρχικές πράξεις από το 1933 έως το 2013, δηλαδή να πληρώσουν την ανεπάρκεια της ένωσης εταιρειών για το Μητρώο Πολιτών,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κηρύσσοντας πανελλαδική αποχή.

 

Ακολούθησε στις 13/11 άλλη Καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ,που κατακεραύνωνε την Υφυπουργό Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη, για “διασπαστική” συνάντησή της με μεμονωμένους εργαζομένους Ληξιαρχείων.  Στηλίτευε“τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι παρακάμπτοντας και απαξιώνοντας τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων και έχοντας κατά νου την αποδυνάμωση και αποσυσπείρωση των εργατικών αγώνων, καλεί σε συναντήσεις ομάδες εργαζομένων προκειμένου μέσω «εξυπηρετήσεων» και εκδούλευσης να δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις”.

 

Χθες 28/11 κατεγράφη η (ιστορικά πρωτόγνωρη για το πρώτο τη τάξει Υπουργείο της Κυβέρνησης) είδηση, να εκδοθεί Ανακοίνωση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και του ΔΣΑ, που κάνει λόγο για “ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ κατά περιεχόμενο έγγραφο”υπαλλήλου του ΥΠΕΣ προς Δήμο (συγκεκριμένα της Διευθύντριας Αστικής & Δημοτικής Κατάστασης προς το Δήμο Πατρέων).

Ανακοίνωση συνοδευόμενη από τα πλήρη έγγραφα της υπόθεσης, που γενικότερα προκαλούν εντονότατο αυτοδιοικητικό προβληματισμό για την κατάσταση λειτουργίας του αρμόδιου επί των ΟΤΑ Υπουργείου.

 

Δημοσιεύθηκαν, λοιπόν, Επιστολή του Προέδρου προς την Υφυπουργό Εσωτερικών, με την οποία ζήτησε τις άμεσες ενέργειές της “προς ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ”, καταγγέλλοντας ότι η θέση που απέστειλε στο Δήμο η Διευθύντρια“είναι ΕΥΘΕΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ”. 

Ο κ. Δ. Βερβεσός, σε υψηλούς τόνους, σημείωνε επί του θέματος που αφορούσε το έγγραφο πως “η διαιώνιση μιας έκνομης κατάστασης σε βάρος των δικηγόρων και των πολιτών εκτός από τις σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες που γεννώνται, προκαλεί ρήγμα στην ασφάλεια δικαίου και τραυματίζει την εικόνα της δημόσιας διοίκησης έναντι των πολιτών”.

Επιπλέον, δημοσιεύθηκε Επιστολή της Υφυπουργού προς τη Διευθύντρια, με την οποία την καλεί σε “άμεση συμμόρφωση”, ήτοι στην αποστολή άμεσης έγγραφης διευκρίνισης σε όλα τα Ληξιαρχεία των Δήμων.Εξέλιξη που ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει θετική, καθώς “κάμφθηκε και η τελευταία ΝΗΣΙΔΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗΣ και ανεπέρει στης ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ της δημόσιας διοίκησης”.

 

Είναι εντυπωσιακό πάντως πως το ΥΠΕΣ καταφέρνει ξανά να πρωταγωνιστεί με είδηση ειδικά για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές του, με τη σιωπή του Αλέξη Χαρίτση να είναι σταθερά εκκωφαντική ενώ έχει οριστεί συναρμόδιος  στα θέματα αστικής και δημοτικής κατάστασης με υπογραφή Πρωθυπουργού.

 

Ο AIRETOSπαρουσιάζει κατωτέρω την πλήρη Ανακοίνωση για την τελικώς αίσια έκβαση αφού χρειάστηκε να προηγηθεί παρέμβαση του Προέδρου της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων:

 

Παρά την έκδοση της υπ’ αριθ. πρωτ.: ΔΙΔΔΑ/ΤΔΙ/Φ.Ι5/ 29103, 29097/14.9.2018 του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που είχαμε γνωστοποιήσει προ ημερών και με την οποία αποσαφηνίζει ότι οι δικηγόροι δεν θεωρούνται «τρίτοι» έναντι των εντολέων τους, και ως εκ τούτου δεν απαιτείται για την κατάθεση αιτήσεων και παραλαβή διοικητικών εγγράφων η προσκόμιση έγγραφης εξουσιοδότησης με βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ετέθη υπ’ όψιν μας νεότερο, μη νόμιμο κατά περιεχόμενο, έγγραφο υπ’ αριθ. 60587/30.10.2018 της Διευθύντριας Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης Ουρανίας Σταυροπούλου προς τον Δήμο Πατρέων με το οποίο καλεί τα ληξιαρχεία να ζητούν από δικηγόρους εξουσιοδότηση των εντολέων τους με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής.

Κατόπιν αυτού εστάλη η υπ’ αριθ. 22/21.11.2018 επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Ολομέλειας  των Προέδρων  των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημητρίου Βερβεσού, προς την Υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διευκόλυνση της άσκησης των καθηκόντων των δικηγόρων προς το σκοπό  καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς η θέση της Διευθύντριας Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης, «όχι μόνον είναι ευθέως παράνομη, αλλά προσέτι απάδει στον οφειλόμενο κατά το άρθρο 34 Κωδ Δικ «σεβασμό και τιμή στο λειτούργημα του Δικηγόρου από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης» και  προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους διοικουμένους».

Η Υφυπουργός, επελήφθη αμέσως του θέματος και με το από 27.11.2018 έγγραφό της που απευθύνεται στην ως άνω Διευθύντρια Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης την καλεί όπως παράσχει άμεση διευκρίνιση με σχετικό της έγγραφο προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας, αναφορικά με το ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση οιασδήποτε έγγραφης εξουσιοδότησης από δικηγόρο, όταν εκπροσωπεί εντολέα ενώπιον των υπηρεσιών Ληξιαρχείων και Δημοτολογίων, με την αυστηρή υπόμνηση«όπως υπάρξει άμεση συμμόρφωση».

 

Στο έγγραφό της η Υφυπουργός επισυνάπτει και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση του Δικηγόρου, Νομικού Συμβούλου της Υφυπουργού, Γεωργίου Κροκίδα, με εκτενή τεκμηρίωση επί του θέματος.

Μετά την ως άνω εξέλιξη θεωρούμε ότι κάμφθηκε και η τελευταία νησίδα μη νόμιμης και ανεπέρειστης αντίδρασης της δημόσιας διοίκησης, στο νόμιμο και απολύτως εύλογο αίτημα του δικηγορικού σώματος να μη θεωρείται ο πληρεξούσιος δικηγόρος «τρίτος» έναντι του εντολέως του και να μην επιβαρύνεται με την υποχρέωση λήψεως και επιδείξεως εξουσιοδοτήσεων του εντολέως του ενώπιον των διοικητικών αρχών.

Ο αγώνας για την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και την αναγνώριση του εκ νόμου οφειλόμενου «σεβασμού και τιμής στο λειτούργημα του Δικηγόρου από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης»είναι διαρκής και αποδίδει όμως καρπούς.