Παρ, 24 Μαϊ 2019
Αρχική  > Δαίμων...

ΥΠΕΣ: Ποιος επιτέλους νομοθετεί σε αυτό το Υπουργείο; ...

4/3/2019

 

Την Παρασκευή 1/3/2019 ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε για τη διάσπαση των πέντε Δήμων σε συνέντευξη στο news 24.7:  « τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή η σχετική Τροπολογία και την Τρίτη πιστεύω ότι θα ψηφιστεί ».

Η “Εφημερίδα των Συντακτών”σήμερα αναφέρει: «η Τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο (αρχικά υπολογιζόταν να κατατεθεί σήμερα) με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη».  Ομοίως, στην Εφημερίδα “Έθνος” διαβάζουμε: « η Τροπολογία πρόκειται τελικώς να κατατεθεί αύριο Τρίτη, προκειμένου να ψηφιστεί την Τετάρτη».

Η δήλωση, δηλαδή,του Αλέξη Χαρίτση για το θέμα αρμοδιότητάς του που απασχολεί όσο κανένα άλλο την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

 

Και δεν ήταν η μόνη, αφού στην ίδια συνέντευξη (στο 1:08:18 λεπτό της εκπομπής, όπως έχετε ήδη διαβάσει στον AIRETO) ο Υπουργόςδήλωσε για το δικό του νομοσχέδιο περί ιθαγένειας:

« (...) στο Ν/Σ το οποίο ΗΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ και θα συζητηθεί ελπίζω να μπει στις Επιτροπές την επόμενη εβδομάδα (...) ».

Το νομοσχέδιο, όμως, στη Βουλή δεν είχε (ούτε έχει) κατατεθεί.

 

Στις 17/2/2019, ο Αλέξης Χαρίτσης έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook:« (…) Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 100 δόσεις και με σημαντική απομείωση σύμφωνα με νέα ρύθμιση που ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ αυτές τις μέρες ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ(…) ».

Η ρύθμιση δεν είχε (ούτε έχει) κατατεθεί στη Βουλή.

 

Στις 16/2/2019, έγραψε επίσης στο Facebook:« (…) ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ πριν από λίγες ημέρες, νομοσχέδιο που ολοκληρώνει τη θεσμική μεταρρύθμιση για την ιθαγένεια στην Ελλάδα (…) »

Το νομοσχέδιο ούτε τότε ούτε μέχρι σήμερα έχει κατατεθεί, στη Βουλή τουλάχιστον.

 

Στις 11/2/2019, ανήρτησε στο FacebookΠρόσφατα θεσμοθετήσαμε ποσόστωση φύλου 40% στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με νομοσχέδιο που ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ προωθούμε αντίστοιχη ρύθμιση για τις βουλευτικές εκλογές ».

Κανένα νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ δεν κατατέθηκε στις 11/2 στη Βουλή, ούτε έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα.

 

Στις 3/2/2019, στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα Documento, δήλωσε περιγράφοντας τις διατάξεις περί ισότητας των φύλων:« (...) αυτές τις μέρες ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της ποσόστωσης των φύλων (…) »

Το νομοσχέδιο δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή.

 

Είναι οφθαλμοφανής η πλήρης απόσταση από την πραγματικότητα των (επί λέξει) επίσημων δηλώσεων και δημόσιων αναρτήσεων του πρώτου τη τάξει Υπουργού της Κυβέρνησης,  ειδικά σε ό,τι αφορά ζητήματα νομοθέτησης για τα θέματα αρμοδιότητάς του.( Η κατάθεση στη Βουλή, στη νομοθετική εξουσία, είναι συγκεκριμένη ενέργεια, που διαφέρει από την αποστολή σε κάποιο κομματικό ή κυβερνητικό όργανο/επιτροπή, προϋποθέτει δε ολοκλήρωση συγκεκριμένων ενεργειών).

Δεν θα εισέλθουμε στη φημολογία για την αιτία των ανωτέρω, που συζητείται έντονα όλες τις τελευταίες εβδομάδες στους αυτοδιοικητικούς κύκλους, δεδομένου ότι ο AIRETOSγια κανένα θέμα δεν καταγράφει φήμες παρά μόνο επίσημες δηλώσεις και έγγραφα.Θα διατυπώσουμε μόνο ένα ερώτημα, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση:

Ποιος επιτέλους ασκεί τη νομοθετική πρωτοβουλία σε αυτό το Υπουργείο; ...