Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Υπάλληλοι ΟΤΑ: Νέα ΚΥΑ για ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, γάλα και μέσα ατομικής προστασίας

11/6/2019

Στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου παροχής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) στους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε η Κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β’ 2208/8.6.2019, αντικαθιστώντας προηγούμενη του 2006.

Όπως υπογράφουν οι Υπουργοί, το περιεχόμενό της προκαλεί δαπάνη“σε βάρος των προϋπολογισμών των OTA Α΄ και Β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών, η οποία δεν μπορεί να προϋπολογιστεί, καθόσον δεν δύναται να προβλεφθεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων ανά ειδικότητα”.

 

Στους εκτενείς Πίνακες της ΚΥΑορίζονται - ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, το χώρο και το αντικείμενο εργασίας - τα ΜΑΠ και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί, που αφορούν τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου, καθώς και τους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA Α΄ και Β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών.

Για παράδειγμα, προσδιορίζονται τα ΜΑΠ διακριτά για τους οδοκαθαριστές που παρέχουν τις βασικές εργασίες (δρόμοι, πάρκα, νησίδες, υπόγειες διαβάσεις), για όσους απασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου τους θερινούς μήνες, στην ύπαιθρο υπό βροχή και σε υγρούς χώρους, καθώς και σε χώρους με θόρυβο.  Επιπλέον, για τους εργαζόμενους συνοδούς απορριμματοφόρων, τους επόπτες καθαριότητας, τους οδηγούς απορριμματοφόρων, τους χειριστές μηχανημάτων, οδηγούς φορτηγών, ηλεκτρολόγους εγκαταστάσεων–δημοτικού φωτισμού, εργάτες μηχανουργείων, μηχανικούς οχημάτων–μηχανημάτων, κηπουρούς, υδραυλικούς,γεωπόνους, δασολόγους, σχολικούς φύλακες, ξυλουργούς, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, παρκαδόρους, ιχθυολόγους, αποθηκάριους, κλητήρες, χρήστες Η/Υκ.ο.κ.

 

Από την ΚΥΑ σταχυολογούμε τα εξής σημεία:

 

Ι)Η παροχή των οριζόμενωνΜΑΠ στους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη.Δεν επιτρέπεται η αποτίμησή τους σε χρήμα.

Ο εργαζόμενος υποχρεωτικά φέρει τα ΜΑΠ κατά το χρόνο της εργασίας του, προς διαφύλαξη τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας.

 

ΙΙ)Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ΜΑΠ εναρμονίζονται με τα ισχύοντα κάθε φορά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκύπτουν από τη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που εκπονεί ο τεχνικός ασφαλείας και ο ιατρός εργασίας με τη συμβολή της Επιτροπής υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του αρ.4 του ν.3850/2010.

Από 1η Νοεμβρίου 2019η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου αναρτάται υποχρεωτικάστο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και επικαιροποιείταιαπό τον υπεύθυνο στους OTAΑ΄ και Β΄ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, κατά τις διατάξεις του ν.3850/2010.

Εάν από τη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου διαγνωστούν κίνδυνοι που είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με τη χρήση και άλλων μέσων ατομικής προστασίας, επιβάλλεται η χορήγησή τους.

 

ΙΙΙ) Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται, διακρίνονται σε αυτές που πρέπει να διενεργούνται μία φορά το χρόνο, σε εκείνες ανά τριετία, καθώς και σε ειδικές εξετάσεις κατά την κρίση του ιατρού εργασίας.  Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα προσκομίζονται στην υπηρεσία, τηρουμένων πάντοτε του ιατρικού απορρήτου και της προστασίας των ατομικών δεδομένων των εργαζομένων.

Πέραν των αναλυτικά οριζόμενων εξετάσεων, οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε εμβολιασμό, σύμφωνα με Πίνακα της ΚΥΑ που περιγράφει τα εμβόλια ανά κλάδους-χώρους, ειδικότητες και εργασίες.

 

IV)Στους εργαζόμενους στους οποίους παρέχονται ΜΑΠ, παρέχεται επίσης ένα λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας χορήγησής του, κατά τον ανωτέρω χρόνο, χορηγείται ίση ποσότητα γάλακτος μακράς διαρκείας ή τύπου εβαπορέ με ειδική σήμανση επί του κιτίου, ώστε να μην είναι εφικτή η περαιτέρω διάθεση. Η διανομή του γάλακτος γίνεται στους χώρους εργασίας. Δεν επιτρέπεται η αποτίμησή του σε χρήμα.

 

V) Υπογραμμίζεται πως όπου στην κείμενη νομοθεσία ρυθμίζονται κατά διάφορο τρόπο όμοια θέματα, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο ρύθμιση.

 

Επιπροσθέτως, στο νέοθεσμικό πλαίσιο έχουν προσαρτηθεί:

i)οδηγός γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για κάθε θέση εργασίας, χώρο, αντικείμενο εργασίας και για κάθε ειδικότητα/κλάδο, ως ελάχιστο περιεχόμενο της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου που πρέπει να πραγματοποιούν οι OTAΑ΄ και Β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών,

ii)υπόδειγμα γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, με ελάχιστο περιεχόμενο και καταγραφή για τη θέση του συνοδού απορριμματοφόρου και

iii)πρότυπο συγκριτικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Μπορείτε να δείτε την ΚΥΑ, όπου αποτυπώνονται λεπτομερώς τα υποχρεωτικά μέσα ατομικής προστασίας, οι ιατρικές εξετάσεις κλπ, ΕΔΩ