e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Τάσος Μαυρίδης, Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης

6/10/2016
Mε ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, χωρίς ψέματα και λαϊκισμούς, φτιάχνουμε μια όμορφη πόλη

Ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία διοίκησης του εδώ και περίπου 2,5 χρόνια. Η δουλειά που έχει γίνει είναι μεγάλη και ουσιαστική και αφορά το μέλλον του δήμου μας και των παιδιών μας.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης συνεχίζει να προσφέρει στους δημότες του ενδιαφέρουσες δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Τάσος Μαυρίδης ξεκίνησε με δυο σημαντικά ζητήματα, που έδωσαν νέα πνοή στην μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του οικονομικού προβλήματος του Δήμου μας. Το πρώτο αφορά στην Δανειακή αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (Τ.Π.&Δ) και το δεύτερο την ανάληψη από την Περιφέρεια του υπόλοιπου 30% για την ολοκλήρωση του Ο.Τ.9. Ακόμη, συνεχίζεται το νοικοκύρεμα του δήμου αφού ο ισολογισμός του 2015 εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 1.500.000€.

Το πρώτο ζήτημα έδωσε μια σημαντική «οικονομική ανάσα» στο δήμο, με όφελος περίπου 500.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο πρόκειται για ένα έργο ουσίας με προστιθέμενη αξία υπέρ των δημοτών αλλά και του ίδιου του δήμου όπου διαμορφώνονται χώροι πρασίνου, αναψυχής, δυο κολυμβητικών δεξαμενών, αναψυκτηρίου, αλλά και υπόγειας στάθμευσης. Για το έργο στο Ο.Τ.9, η Περιφέρεια ανέλαβε το 100% της χρηματοδότησης του έργου και με αυτό ο δήμος απαλλάσσεται από ένα οικονομικό βάρος περίπου 1.200.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο, μιλάμε για το κεντρικότερο ακίνητο στη Λυκόβρυση, έκτασης 7 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελέσει την «καρδιά» της δημοτικής ενότητας της Λυκόβρυσης. Το έργο στο Ο.Τ.9, αποτελεί ουσιαστικά ένα όραμα πολλών ετών το οποίο θα κορυφωθεί σύντομα με την υλοποίηση του.

Σύντομα, πρόκειται ακόμα να ολοκληρωθούν η ανακατασκευή και ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και η δημοπράτηση έργων κατασκευής σχολικών κτιρίων.
Ήδη προ ημερών, υπεγράφη από την Περιφέρεια απόφαση ένταξης της Πράξης «3ο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης, 1ο 1/θέσιο και 2ο 1/θέσιο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης, στο Ηλιακό Χωριό, Ο.Τ. 17, στη Λυκόβρυση, με τη μέθοδο της προκατασκευής», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη – Αναβάθμιση Στοχευμένων Υποδομών Εκπαίδευσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020». Το έργο αφορά στην κατασκευή 2 κτιρίων, που θα περιλαμβάνουν 8 αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μία βιβλιοθήκη, καθώς και δύο αίθουσες εργαστηρίων.

Οι συμπολίτες μας, έδωσαν στον δήμαρχο, την καθαρή εντολή για να τους εκπροσωπήσει με ρεαλισμό και καθαρή συνείδηση στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης για όσο εκείνοι τον κρίνουν ως αποτελεσματικό Δήμαρχο για την πόλη τους. Από την μεριά του, εκείνος προσπαθεί με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, χωρίς ψέματα και λαϊκισμούς, να παλέψει μας για να φτιάξουμε μια όμορφη πόλη. Ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος, αλλά πάντα στο τέλος της διαδρομής, όταν βλέπεις γύρω σου χαρούμενους ανθρώπους πιστεύεις ότι τελικά η προσπάθεια άξιζε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, αρκετές φορές.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης ακολουθεί δυναμικά την πορεία της εξέλιξης του, συνεχίζει το νοικοκύρεμα των οικονομικών του και παρεμβαίνει με νέες προτάσεις και καινούργια έργα. Προ ημερών ο δήμος βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ θετική εξέλιξη που αφορά στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Μπαλάφα, ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 850.000€ για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Ο Δήμος και οι οικονομικές του υπηρεσίες, πληρούσαν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, τις οποίες είχαν δρομολογήσει, εδώ και καιρό. Όπως για παράδειγμα, τηρείται λειτουργικό μητρώο και γνωστοποιούνται μέσω του e-portal στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του μητρώου, ενώ παρακολουθείται από τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων και την αρμόδια ΓΔΟΥ, σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Όπως αποδεικνύεται, ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του δήμου και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, συνεργάζονται άψογα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια, πληρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε ευεργετική ρύθμιση του δημοσίου προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

Πέρα από τα ζητήματα που αναφέρθηκαν πριν, έχουν γίνει σημαντικά έργα και δράσεις. Το έργο της λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης, προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), θα εκτελεσθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής και αφορά τον εξωραϊσμό του γηπέδου. Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο και αυτό θα αποδοθεί στους πολίτες και τα αθλητικά σωματεία.
Αλλά και το κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης, ένα έργο προϋπολογισμού 335.000 ευρώ, έχει δημοπρατηθεί μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και θα αναβαθμίσει εξ’ ολοκλήρου τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης.

Ακόμη, τους προηγούμενους μήνες, ολοκληρώθηκαν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκης, στο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου/Δημοτικού σχολείου Κωφών και Βαρηκόων, στο ΚΑΠΗ Πεύκης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης και στο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης ενώ αναμένονται ακόμα ενέργειες και για άλλα σχολικά κτίρια και οι Τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν σχετική μελέτη ώστε να υποβληθεί νέα πρόταση για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και να συμπεριληφθούν και νέες σχολικές μονάδες και άλλα δημοτικά κτίρια. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης, ολοκληρώθηκαν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, όπου περιλάμβανε αλλαγή κουφωμάτων και εξωτερική θερμομόνωση, εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής και αντικαταστάσεις φωτιστικών με LED, όπου αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 25%, ακόμη, στο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων, ως πρώτο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ακόμη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες βελτίωσης του υπάρχοντα εξοπλισμού των παιδικών χαρών και ο δήμος έχει προμηθευτεί νέο πιστοποιημένο και κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας που αφορά στην οργάνωση και στη λειτουργία αυτών. Με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών και σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς ελέγχου αλλά και με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση στις απαιτήσεις ασφάλειας, η ασφάλεια των παιδιών του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης είναι πάντα το πρώτο ζητούμενο.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κ. Μαυρίδης έχει επίσης συναντηθεί με συναδέλφους Δημάρχους όμορων δήμων για τη διερεύνηση τυχόν διαδημοτικών συνεργασιών για θέματα ανακύκλωσης, διαχείρισης πράσινων απορριμμάτων, κομποστοποίησης και «πράσινων σημείων» τα οποία σχετίζονται πάντα με τη συζήτηση για τα τοπικά σχέδια δράσης απορριμμάτων, από τους Δήμους της Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, βάση του Οδηγού Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ. Σκοπός είναι, να συμφωνηθεί με άλλους όμορους δήμους μια από κοινού διαδικασία για την εκπόνηση και εφαρμογή τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους Δήμους, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου που θα μπορεί να δεχθεί πράσινα απορρίμματα, ανακυκλώσιμα υλικά και τα «πράσινα σημεία», είναι ζητήματα που χρήζουν σοβαρής και όχι επιδερμικής αντιμετώπισης χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικές κορώνες.
Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης οι κοινωνικές υπηρεσίες του παρέχουν ουσιαστικό έργο για τους Δημότες μας. Για το νέο εκπαιδευτικό έτος 2016-2017 ο δήμος κατάφερε να καλύψει την πλειοψηφία των νέων εγγραφών και των επανεγγραφών παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, βοηθώντας έτσι όλους τους εργαζόμενους γονείς. Συνολικά, ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης και το ΚΟΙΠΑΠ δέχτηκε 316 αιτήσεις και απορροφήθηκαν οι 297. Οι υπόλοιπες αιτήσεις που απερρίφθησαν αφορούσαν νήπια που δεν πληρούσαν την ηλικία σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Συγκεντρωτικά, ο δήμος απορρόφησε το 100% των αιτήσεων που πληρούν τα κριτήρια αλλά και της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών που διαθέτει. Με γνώμονα το κοινωνικό προφίλ που χαρακτηρίζει τον δήμο, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων, (παιδιά και άτομα με αναπηρία) προσέφερε διέξοδο σε εργαζόμενες μητέρες ή μονογονεϊκές οικογένειες για την ποιοτική φροντίδα των παιδιών τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι, αναμένουμε άμεσα την διαδικασία απόκτησης ενός σχολικού λεωφορείου για την μετακίνηση των παιδιών των παιδικών σταθμών. Ακόμη, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έχει πραγματοποιηθεί, για δεύτερη εκπαιδευτική περίοδο, η πρόσληψη 16 ατόμων για τη στελέχωση τω παιδικών σταθμών αλλά και των κοινωνικών δομών όπως τα ΚΑΠΗ. Μέσα σε αυτές τις προσλήψεις συμπεριλαμβάνονται και γιατροί.
Μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τις κοινωνικές δομές του προχώρησε στην υποβολή προτάσεων προς την Περιφέρεια Αττικής για την επιχορήγηση έργου πράξης με την ονομασία: «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης». Στόχος της δημιουργίας αυτού του κέντρου είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και τις Υπηρεσίες που υλοποιούνται στον δήμο με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα κέντρα κοινότητας ήρθαν σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασης έργου που είχε ψηφιστεί πάλι στο δημοτικό συμβούλιο με την ονομασία: «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο». Όσον αφορά στο το δήμο μας, πρόκειται να ενισχυθεί, η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου που έτσι και αλλιώς προϋπάρχει. Το Παντοπωλείο διαθέτει, σε όσους δημότες το έχουν ανάγκη, σε σταθερή και τακτική βάση τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd, κ.λπ.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας, βρίσκονται πάντα κοντά στους συνανθρώπους μας. Άξιο συγχαρητηρίων είναι φυσικά πέρα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, και η Δημοτική Ιματιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης η οποία συνεχίζει τις δράσεις αλληλεγγύης της, με τη βοήθεια φυσικά των εθελοντών, οι οποίοι αξίζουν τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια, συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες τους. H δουλειά που γίνεται στο Δήμο, όσον αφορά την Κοινωνική Πρόνοια, είναι ουσιαστική και πολύτιμη για όλους. Και φυσικά αφορά σε όλες τις Κοινωνικές δομές που στηρίζουν τους συμπολίτες μας όπως τα Πολυϊατρεία του δήμου μας, με τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που παρέχονται, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προσφέρονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη και τα Προνοιακά βιβλιάρια για τους ανασφάλιστους, την Τράπεζα αίματος, ο χώρος της δημοτικής βιβλιοθήκης, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του Δήμου, τα σεμινάρια που διεξάγονται από εξειδικευμένους επιστήμονες για θέματα ψυχικής υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο σε μαθητές, η Σχολή Γονέων και πολλά ακόμη.
Ήδη, έχει υποβληθεί προς την Περιφέρεια πίνακας με έργα προς χρηματοδότηση και υλοποίηση, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο ΠΕΒΤΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Ενδεικτικά αυτά αφορούν, την ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και ανάπλασης της υπερκείμενης κεντρικής πλατείας Πεύκης, ασφαλτοστρώσεις οδών εντός των ορίων του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης, επέκταση και ανακατασκευή δικτύου αγωγών ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων στο Ηλιακό χωριό, την ολοκλήρωση κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Λυκόβρυσης, την κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού, κατασκευή κέντρου υγείας αστικού τύπου στη Λυκόβρυση. αλλά και την κατασκευή ΚΑΠΗ στην κάτω Πεύκη.
Τα θέματα που πρέπει να διαχειριστούμε, είναι πολλά και σίγουρα χρειαζόμαστε να κινηθούμε πάνω σε σταθερές στρατηγικές και πάνω σε στέρεο έδαφος. Η επιτυχημένη όμως πορεία μας συνεχίζεται δυναμικά και μαζί με τους ομάδα των αντιδημάρχων, των προέδρων των ΝΠΠΔ, όλων των εργαζομένων στο δήμο αλλά και των εθελοντών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου, μπορούν και θα γίνουν πράξη ακόμα πολλά.
Υπάρχει όρεξη, θέληση και ανιδιοτελής αγάπη για την πόλη μας, αυτό είναι δεδομένο και σίγουρα μπορούν και θα γίνουν πράξη ακόμα πολλά.

 

Το βήμα του Αιρετού

Η θεσμική αποσύνθεση των πόλεων στο βωμό μικροπολιτικών τυχοδιωκτισμών
Ο νέος υποψήφιος και οι «αυλικοί» του

Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss