e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Τα πρώτα παιδιά προσφύγων υποδέχτηκε στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης

11/10/2016
Τα πρώτα παιδιά προσφύγων από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Δερβενίου, που θα φοιτήσουν σε τάξεις του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλης Χρυσίδου, και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώς Γούλα, του Εντεταλμένου δημοτικού Σύμβουλου για δράσεις παιδείας, Ανέστη Τελίδη, της δημοτικής Συμβούλου Μαίρης Ακριτίδου, της Προέδρου της 2ης δημοτικής Κοινότητας, Μαρίας Λαζαρίδου και της Προέδρου της 1ης δημοτικής Κοινότητας και αναπληρώτριας καθηγήτριας Φιλοσοφικής, Ελένης Χοντολίδου που είναι μέλος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση των παιδιών των Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας.
Τα παιδιά των προσφύγων υποδέχτηκαν και τα παιδιά της πρωινής βάρδιας του 67ου Δημοτικού Σχολείου, με τη συνοδεία των δασκάλων τους. Με τη φράση «καλώς ορίσατε στο σχολείο μας» στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα παιδιά του 67ου Δημοτικού πρόσφεραν από μια ζωγραφιά τους στα παιδιά των προσφύγων που κατέφτασαν στο σχολείο.
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η υποδοχή αυτή ήταν μια συμβολική πράξη, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη ενσωμάτωσης των παιδιών των προσφύγων στην τοπική σχολική κοινότητα. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει για τα παιδιά αυτά ό,τι ακριβώς κάνει και για τα παιδιά του ελληνικού σχολείου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι «οι αντιδράσεις βασίζονται σε μύθους και σε διάφορες αντιλήψεις που δεν έχουν βάση. Τα παιδιά των προσφύγων που θα ξεκινήσουν το σχολείο στις τάξεις υποδοχής είναι όλα εμβολιασμένα. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Αυτό που πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε είναι ότι οι πρόσφυγες έχουν χάσει τα πάντα, οι περισσότεροι θρηνούν αγαπημένους που χάθηκαν, και άρα να σκεφτούμε πώς θα ήμασταν εμείς αν είχαμε τα δικά μας παιδιά σε τέτοια κατάσταση». Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε ότι τα κέντρα φιλοξενίας, όπου ακόμη μέχρι σήμερα διαβιούν οι πρόσφυγες, είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά τώρα που άρχισαν οι βροχές, και ότι πρέπει πλέον οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε διαμερίσματα και σταδιακά να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία.
Λίγο αργότερα, ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος προς τα παιδιά της πρωινής βάρδιας, είπε: «Από σήμερα έρχονται στο σχολείο σας αυτά τα παιδιά από τη Συρία και από άλλες μακρινές χώρες. Έχετε ακούσει γι’ αυτά τα παιδιά, που έφυγαν από τον πόλεμο, από την κόλαση και, αφού καταστράφηκαν τα σπίτια τους, βρέθηκαν στη χώρα μας. Όπως είσαστε εσείς παιδιά, είναι και αυτά. Θα μάθουν ελληνικά και σε λίγο καιρό θα παίζετε μαζί. Θέλω να τα αγκαλιάσετε και να γίνετε μια παρέα μαζί τους».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου, δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει σήμερα. Το 67ο Δημοτικό σχολείο, ένα σχολείο που έτσι κι αλλιώς έμπρακτα έχει δείξει ότι είναι ανοιχτό στην κοινωνία, θα φιλοξενήσει το πρώτο εκπαιδευτικό τμήμα, το οποίο εντάσσεσαι στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων. Εύχομαι το πρόγραμμα να πάει καλά, και εδώ και σε άλλα σχολεία, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό που θέλει και η πόλη και ο Δήμος, όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση γι’ αυτά τα παιδιά. Μόνο στη γνώση μπορούμε να ελπίζουμε ώστε να μην υπάρχει φόβος και ν’ αποφύγουμε φοβικά φαινόμενα».
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, από την πλευρά της επισήμανε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα για τους πρόσφυγες που διαβιούν στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα σημαντική η υποδοχή που επιφύλαξαν οι μαθητές του 67ου Δημοτικού σχολείο, στα προσφυγόπουλα, χωρίς διακρίσεις και φοβίες. Η σταδιακή εγκατάσταση προσφύγων που αιτούνται άσυλο σε διαμερίσματα, μέσω του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, θα διευκολύνει περεταίρω την ομαλή μετάβαση αυτών των παιδιών».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, που είναι μέλος της Επιτροπής για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεκινάει η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων από αυτό το σχολείο, του οποίου η διεύθυνση είναι θετικά διακείμενη προς τα προσφυγόπουλα. Ελπίζω πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος για όλους τους καταυλισμούς».

 

Το βήμα του Αιρετού

Η θεσμική αποσύνθεση των πόλεων στο βωμό μικροπολιτικών τυχοδιωκτισμών
Ο νέος υποψήφιος και οι «αυλικοί» του

Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss