Τρι, 26 Μαρ 2019
Αρχική  > Δήμοι

Στο έλεος των τσιμεντάδικων και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων το Πέραμα και η Δραπετσώνα για 20 χρόνια ακόμα με άρθρο στο Πολυνομοσχέδιο-Κλείνουν σήμερα οι 2 Δήμοι

14/6/2018
Ένα Άρθρο που η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο Ν/Σ εκτέλεσης προαπαιτούμενων του επικαιροποιημένου Μνημονίου, έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στο Δήμο Κερατσινίου–Δραπετσώνας και στο Δήμο Περάματος.

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις του Αρ.70, που οδήγησε τους δύο Δημάρχους, Χρ. Βρεττάκο και Ι. Λαγουδάκη αντιστοίχως, να κλείσουν τους Δήμους τους σήμερα 14/6, ημέρα ψήφισης του κυβερνητικού Ν/Σ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στις Ανακοινώσεις τους, πρόκειται για διάταξη που ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ (από 12 σε 20 χρόνια) ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ εγκαταστάσεων στην περιοχή τους. Δίνει το δικαίωμα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ στην περιοχή για τα επόμενα 20 χρόνια και ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ εντός του χώρου τους.

Η ρύθμιση αυτή υπονομεύει κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, και παράλληλα απαξιώνει κάθε έννοια ισονομίας και σεβασμού στους κατοίκους της πόλης μας. Με τη ρύθμιση αυτή καλείται το σύνολο του Περαμαϊκού λαού να ζήσει για 20 και πλέον χρόνια με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και άλλες περιβαλλοντικά επιζήμιες δραστηριότητες”, επισημαίνει ο Δήμαρχος Περάματος. Επιπλέον, σημειώνει: “Είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε ελαστικοποίηση των διαδικασιών, καθώς και στην επ’ αόριστον παραμονή βαριών και οχληρών χρήσεων και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή μας στην διαφαινόμενη πρόθεση τροποποίησης του γενικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί σε βάρος των πολιτών, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος”.

Τι περιμέναμε: Μέσα από μία νομοθετική πρωτοβουλία, ο χρόνος μετεγκατάστασης να μειωθεί. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε τώρα να επεκτείνεται”, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Κερατσινίου–Δραπετσώνας, τονίζοντας: “Τι μας λένε λοιπόν: ότι η πόλη πρέπει να ζει για τα επόμενα 20 χρόνια με την Oil One και το Τσιμεντάδικο, μέσα στις αυλές των σπιτιών μας, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των παιδιών μας και το περιβάλλον.”

Οι Δήμοι διεκδικούν ΑΠΟΣΥΡΣΗ των σχετικών διατάξεων της Κυβέρνησης και παράλληλα ΣΑΦΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 12.00, θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου των δύο Δημάρχων, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γ. Γαβρίλη.

O AIRETOS σας παρουσιάζει κατωτέρω το ακριβές περιεχόμενο της κυβερνητικής διάταξη (όπως κατετέθη στη Βουλή) :