Τετ, 24 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Σιωπή Χαρίτση για την ψήφο πολιτών τρίτων χωρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

7/1/2019

Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ξανά τη συμμετοχή και των πολιτών τρίτων χωρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές,υπεβλήθη στον Υπουργό Εσωτερικών.  Αρνήθηκε, όμως, να δώσει οιαδήποτε απάντηση, σιωπώντας/αδιαφορώντας για το θέμα, γεγονός που προκαλεί αίσθηση καθώς άλλα είχε εξαγγείλει πριν λίγες μέρες στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

 

Την Ερώτηση υπέβαλε το Κίνημα Αλλαγής και συγκεκριμένα οι κοινοβουλευτικώς αρμόδιοι Βουλευτές Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Υπάρχει πολιτική βούληση για εκ νέου θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου κάποιων πολιτών τρίτων χωρών στις τοπικές εκλογές;” ήταν το διακριτό 4ο ερώτημα στο πλαίσιο της αριθμ.3831/28.11.2018 Ερώτησής τους προς τον Αλέξη Χαρίτση.

Ένα μήνα μετά, ο Υπουργός απέστειλε το αριθμ.77055/21.12.2018 Έγγραφό του, στο οποίο όχι μόνο δεν δίνει σαφή απάντηση, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα!  Σαν να μην ρωτήθηκε καν γι’ αυτό!

 

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Χαρίτσης απέφυγε να υπογράψει και να δεσμευτεί εγγράφως, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προφορική εξαγγελία του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Στην πρόταση που θα καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και αφορά στα άρθρα του Συντάγματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:  (...) Αναγνωρίζονται πολιτικά δικαιώματα και σε αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές“,είχε εξαγγείλει.

Γιατί άραγε όσα προφορικά έταξε την 3η Δεκεμβρίου, τα “ξέχασε” στην έγγραφη απάντησή του την 21η Δεκεμβρίου;

Να σημειωθεί ότι σε εκείνη την ομιλία είχε παρουσιάσει σειρά άλλων προτάσεων για το Σύνταγμα, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν(απείχαν πλήρως)στην επίσημη πρότασηπου το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταθέσει στη Βουλή,με την οφθαλμοφανή αναντιστοιχία να προκαλεί τότε έκπληξη και απορίες στους Αιρετούς που τον παρακολουθούσαν.

 

Υπενθυμίζεται πως τα πολιτικά δικαιώματα στις δημοτικές εκλογές για τους υπηκόους τρίτων χωρών νομοθετήθηκαν το 2010από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή τους να συναντά συνταγματικό εμπόδιο κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας.  Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος παρέμεινε διαχρονικά συνεπής.Η Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δεν παρέλειψε να το τονίσει ξανά στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών προτάσεων συνταγματικής αναθεώρησης που παρουσίασε στους Αιρετούς στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας: « Προασπίζουμε το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών τρίτων χωρών στην πολιτική ζωή των πόλεων. Η κατοχύρωση στο Σύνταγμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη Χώρα, αποτελεί για την Παράταξή μας -ήδη από το 2010-σταθερή επιλογή».