Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Σε λειτουργία το Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για χρήστες ουσιών στην Περιφέρεια Αττικής

1/12/2017
Συνέντευξη Τύπου για το Πρόγραμμα με τίτλο «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για χρήστες ουσιών» δόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών), τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

 Συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΕρμίνα Κυπριανίδου, η Αντιδήμαρχος, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, ο Δρ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ και ο Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ, με συντονισμό της δημοσιογράφου Ειρήνης Γιανναρά.

Το Πρόγραμμα έχει στόχο την προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας στη βάση της προσέγγισης της μείωσης της βλάβης (harm reduction) καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των τοξικοεξαρτημένων ατόμων μέσω της οριζόντιας, λειτουργικής διασύνδεσης των συμβαλλόμενων μερών. Το έργο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, με 800.000 ευρώ και η διάρκειά του είναι δυο (2) χρόνια.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση των άμεσων αναγκών του πληθυσμού των χρηστών, στην πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων (ηπατίτιδες, AIDS κλπ), καθώς και στην κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσής τους μέσα από τη διασύνδεσή τους με κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι Ομάδες Παρέμβασης στο Δρόμο (streetwork). Με συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών και αποφοίτων θεραπευτικών προγραμμάτων, οι ομάδες streetwork προσεγγίζουν την ομάδα-στόχο, με παρεμβάσεις στο δρόμο, στο πλαίσιο μιας πρώτης επικοινωνίας αποσκοπώντας στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας, έτσι, την παραπομπή και διασύνδεσή τους στις σχετικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των εξατομικευμένων αναγκών τους.

Η δράση στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών πρόσβασης των εξαρτημένων ατόμων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στις Υπηρεσίες Πρόνοιας, μέσω της λειτουργικής διασύνδεσης των επιμέρους υπηρεσιών προς όφελός τους, αλλά και της παροχής συνοδευτικών υπηρεσιών.

Με την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών να κατέχει επιτελικό ρόλο, όλοι οι φορείς της Προγραμματικής Σύμβασης συμπράττουν με σκοπό των περιορισμό των κινδύνων -που συνδέονται με τη χρήση- τόσο για τους χρήστες όσο και για την κοινωνία. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα την – κατά το δυνατόν – αποφόρτιση των περιοχών όπου θα γίνονται οι παρεμβάσεις και την αναβάθμισή τους (Πεδίο Άρεως, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων, Προπύλαια, άλλα σημεία που πιθανόν να προκύψουν στα όρια του Δήμου Αθηναίων).

Η κα Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, τόνισε πως η δημόσια πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα δεν μπορεί να εξαντλείται σε δράσεις καταστολής. Μόνο μια παρέμβαση που να εστιάζει στα προβλήματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και όχι στους ίδιους ως πρόβλημα, μπορεί να ανακουφίσει επί της ουσίας τους ίδιους και να αποφορτίσει τις περιοχές που επιβαρύνονται. Ως Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών απευθυνθήκαμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς δημόσιου χαρακτήρα και μαζί τους συνδιαμορφώσαμε αυτό το φιλόδοξο, καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα 800.000 € που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρεια. Ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σοβαρά, με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και επιστημονική υποστήριξη.

Η κα Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας Δήμου Αθηναίων, δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο δήμος Αθηναίων με το Πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίξει έγκαιρα, αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα τα εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται στο δρόμο. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια στη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής υποστήριξης του δήμου Αθηναίων όπως και των άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης. Θέλουμε να συνοδεύσουμε τα εξαρτημένα άτομα στις κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη».

Ο Δρ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε «Η συντονισμένη δράση των φορέων αντιμετώπισης της εξάρτησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρακτική που εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το πρώτο βήμα προς την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Η υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονται στο δρόμο και η σύνδεσή τους με υποστηρικτικές υπηρεσίες δεν αποσκοπεί μόνο στην αποφόρτιση και αναβάθμιση περιοχών του κέντρου της Αθήνας, αλλά αποσκοπεί πρωτίστως στη βελτίωση της υγείας και της γενικής κατάστασης των χρηστών στο δρόμο, με θετικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Ο Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά
«Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από την αρχή της κρίσης ο αριθμός των άστεγων χρηστών έχει διπλασιαστεί, η σωματική και ψυχική τους υγεία έχει χειροτερεύσει και ο κοινωνικός τους αποκλεισμός έχει γίνει εντονότερος. Η σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες και η συστηματική τους υποστήριξη θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για τους ίδιους και για την κοινωνία».