Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Πως τοποθετήθηκαν οι Παρατάξεις των Αιρετών στο κλείσιμο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

6/12/2018

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κατά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ενόψει λήψης Απόφασης για το Ψήφισμα.

Το κλίμα δεν θύμιζε σε τίποτα τα σκηνικά διαδικαστικών ενστάσεων (περί απαρτίας, καταμέτρησης ψήφων κ.ο.κ.), αντεγκλήσεων και αποχωρήσεων που είχαμε καταγράψει σε ψηφοφορίες προηγούμενων Συνεδρίων, με τις Παρατάξεις χθες να εκφράζει η κάθε μία τις θέσεις της χωρίς εντάσεις.

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ξεκινώντας από τη μείζων αντιπολίτευση, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα έθεσε σειρά επισημάνσεων επί του σχεδίου ψηφίσματος.  Δεδομένου ότι όλες οι παρατηρήσεις του έγιναν πλήρως αποδεκτές, προφανώς στη συνέχεια ψήφισε το Ψήφισμα.

 

Ειδικότερα, ο Επικεφαλής του, Απ. Κοιμήσης, προέβη στις εξής επισημάνσεις:

 

-  Πρότεινε την προσθήκη ειδικής μνείας στη νέα οριοθέτηση  “προβληματικών περιοχών” από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποκλείει τους παραγωγούς σε εκτεταμένες περιοχές της Χώρας από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για την επόμενη δεκαετία.  “Είναι μείζον θέμα που αφορά την περιφερειακή οικονομία και η περιφερειακή οικονομία και πρωτογενής παραγωγή αφορούν τη Χώρα”, τόνισε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας.

 

- Ειδικά για το αίτημα περί Φορολογικής Αποκέντρωσης, επεσήμανε πως σωστά πρέπει να μεταφερθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας στην Τ.Α., όπως στις υπόλοιπες Χώρες, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να είναι υποκατάστατο των χρημάτων που παίρνει η Τ.Α. μέσω των ΚΑΠ

 

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας στην Τ.Α., (α)με δυνατότητα αλλαγής των φορολογικών συντελεστών, (β)με δυνατότητα να ληφθεί υπόψη η φοροδοτική ικανότητα του τοπικού πληθυσμού που θα το εξετάζει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά και (γ)με την ύπαρξη μηχανισμού αναδιανομής που θα μπορεί να αίρει τις ανισότητες από περιοχή σε περιοχή, ανισότητες γενικότερα για το καλάθι των πόρων που θα πρέπει να προσδιοριστεί στη συζήτηση μαζί με τις αρμοδιότητες, τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι “η σχετική συζήτηση πάει πακέτο”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

- Διατύπωσε επιφύλαξη για το αίτημα μετεξέλιξης του Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.  Δεν είναι πλέον επίκαιρο αίτημα αυτό, το επίκαιρο αίτημα είναι η Τ.Α. να μπορεί να συμμετέχει στην αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι η δημιουργία μιας ακόμη Τράπεζας, δεδομένης και της υφιστάμενης κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα της Χώρας, διευκρίνισε.

- Σημείωσε ότι αναφορά για τα χρήματα που λαμβάνει η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ από το ΥΠΕΣ, δεν χρειαζόταν εντός Ψηφίσματος

 

“Αυτή τη φορά είδα ανθρώπους με μια ωριμότητα όσον αφορά τη δική τους καταστατική και πολιτική θέση για να μπορούν να είναι χρήσιμοι στον τόπο τους. Και αυτό είναι μια μεγάλη επένδυση και μια ελπίδα για τη Χώρα, που πρέπει να την αξιοποιήσουμε”, δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

 

Από την ίδια Παράταξη, το λόγο είχε λάβει και ο Σίμος Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος ης Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ε.Δ.Ε., επισημαίνοντας ότι στο σχέδιο Ψηφίσματος δεν υπήρχε “ούτε μία λέξη ούτε μία σειρά για τον τεράστιο κοινωνικοπρονοιακό τομέα που είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Τ.Α.”.  

“Παρακαλώ και απαιτώ να μπει το ίδιο κομμάτι του Συνεδρίου των Ιωαννίνων, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν βελτιώθηκε τίποτε. Δεν μπορεί να υπάρχει Ψήφισμα Συνεδρίου ΚΕΔΕ χωρίς τα κοινωνικά!”, τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Νεάπολης–Συκεών.

 

Όπως προαναφέραμε, όλες οι επισημάνσεις του Αυτοδιοικητικού Κινήματος έγιναν αποδεκτές.

 

ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Επικεφαλής της Παράταξης, Γ. Ιωακειμίδης, δήλωσε ότι ψηφίζουν “παρών”.

 

- Ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι προτάσεις που είχε κάνει στην τοποθέτησή του δεν εμπεριέχονταν, ενώ για τις προτάσεις του Ψηφίσματος θα προτιμούσε να μην ήταν έτσι γραμμένες, σημειώνοντας “θα προτιμούσα να μείνει ανοικτό αυτό το θέμα, μια και έχουμε ορίσει καινούριο θεματικό συνέδριο”.

 

- Επανέλαβε την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση “να συμπεριληφθεί το αναλογικό της ψήφου με την εκπροσώπηση”, συμπληρώνοντας “οφείλουμε πια το εκλογικό μας σύστημα να μπει σε μια λογική, που θα είναι μες στο Σύνταγμα, η αλλαγή να μην συμβαίνει από όποια Κυβέρνηση όταν θέλει”.

 

- Για τον Κλεισθένη, ανέφερε “συμφωνώ σε πολλά από αυτά, διαφωνώ σε άλλα, υπάρχει μια ισοπεδωτική αντιμετώπιση του νόμου στη λογική του εκλογικού συστήματος, αλλά ο νόμος δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα, υπάρχουν πολλά άλλα”,

 

- Για τα Οικονομικά δήλωσε “στο μεγαλύτερο βαθμό συμφωνώ, σχεδόν στο σύνολο”, σημειώνοντας ότι συμφωνεί με την επισήμανση του Απόστολου Κοιμήση περί μη αντικατάστασης των ΚΑΠ από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.  “Δεν θέλουμε να έρθει ο ΕΝΦΙΑ σε εμάς αφαιρώντας τους ΚΑΠ, διατηρώντας τους ΚΑΠ αζητητί”, είπε συγκεκριμένα.

 

- “Στα υπόλοιπα θέματα, και στην καταστατική θέση των Αιρετών και στις υπόλοιπες διεκδικήσεις θα έλεγα ότι συμφωνούμε. Εξαιτίας των διαφωνιών μας εμείς θα ψηφίσουμε παρών, δεν θα τεθούμε ούτε κατά ούτε υπέρ θεωρώντας ότι εμπεριέχει πολλά θετικά πράγματα”, κατέληξε ο Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ο Επικεφαλής, Δ. Μπίρμπας, δήλωσε ότι έχουν διαφωνήσει σε μια σειρά ζητήματα και γι’ αυτό κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος με τις δικές τους θέσεις.

Υπάρχουν “πάρα πολλές θέσεις που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, όπως για την καταστατική θέση των Αιρετών, για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη”, συμπλήρωσε.

Ως προς τα σημεία διαφωνίας ανέφερε “τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζητήματα του Κλεισθένη”, τη “μαξιμαλιστική αντίληψη για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση” και ότι δεν είναι σαφές τι είναι το “Συμβούλιο Αυτοδιοίκησης” που συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις

Στις ελλείψεις του Ψηφίσματος συμπεριέλαβε πως δεν τοποθετείται στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης “για τον κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις” και “για την αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ”.

“Ελάχιστα ασχολήθηκε το Σώμα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και είχαμε ένα αναμάσημα καταστάσεων και αντιθέσεων επί του Κλεισθένη”, διαπίστωσε ο Δήμαρχος Αιγάλεω.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Ο Εκπρόσωπος της Παράταξης, Τάσος Κανταράς, ξεκίνησε λέγοντας “αν είχαμε 3 όχι, το ένα όχι θα το βάζαμε στο κεντρικό ψήφισμα και τα δύο όχι θα τα βάζαμε στο κυβερνητικό ψήφισμα. Γιατί πράγματι ξεπερνάει και τον ίδιο τον Υπουργό, δεν είπε ο Υπουργός τίποτα για έξοδο από σκληρή Επιτροπεία, το αντίθετο έβαλε και κάποια διαβάθμιση”.  “Δημήτρη δεν είναι προσωπικό το θέμα, πολιτική ασκούμε”, είπε στο Δ.Μπίρμπα που παρενέβη.

Όσον αφορά το Ψήφισμα της ΚΕΔΕ, εξήγησε ότι υπάρχουν σημεία που συμφωνούν και άλλα που διαφωνούν.

Στην 1η κατηγορία, συμπεριέλαβε τις διεκδικήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης, το αίτημα μη κατάργησης του προληπτικού ελέγχου, τα άδικα θέματα καταστατικής θέσης των Αιρετών που πρέπει να τα παλέψουν.

Ως σημεία διαφωνίας τους, κατέγραψε τη φορολογική αποκέντρωση

Για τον Κλεισθένη, σημείωσε ότι  κύριο για αυτούς είναι “το θεσμικό πλαίσιο και όχι το εκλογικό σύστημα και τον απορρίψαμε για αυτό”

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εκτίμησε ότι είναι τελικά πυροτέχνημα και δεν θα υλοποιηθεί, ενώ η σχετική κουβέντα εξυπηρετεί εκλογικούς στόχους της Κυβέρνησης.

“Γι’ αυτούς τους λόγους, πολιτικά δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμβάλλουμε σε επιμέρους θέσεις όταν θα συζητιούνται τα ζητήματα και όταν θα πρέπει να πάμε να τα παλέψουμε απέναντι στους αρμόδιους”, επεσήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου.

 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση, στοιχειοθετήσαμε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι για το σύνολο αυτών των ζητημάτων και καταθέσαμε μία δική μας πρόταση σε σχέση με τις προτάσεις που θέλουμε να παλέψουμε για να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα και δεν το ψηφίζουμε”, εξήγησε η Εκπρόσωπος της Παράταξης, Ελπίδα Παντελάκη.

Όσον αφορά την πρόταση που είχε προηγηθεί στη Συνεδρίαση περί μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ανέφερε ότι συμφωνούν και προς τούτο πρότεινε να ψηφιζόταν ξεχωριστά από το υπόλοιπο Ψήφισμα αφού υπάρχει ομοφωνία στο συγκεκριμένο.

Για το προσφυγικό, κατήγγειλε την Κυβέρνηση, ζητώντας “να καταργηθεί η κατάπτυστη συμφωνία της Κυβέρνησης για το προσφυγικό, που αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των ανθρώπων. Να καταργηθεί το Δουβλίνο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και ο κόσμος να πάει ελεύθερα στον προορισμό του.”.

Η Παράταξη κατέθεσε ξεχωριστό, δικό της κείμενο θέσεων.