Πεμ, 02 Μαϊ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Πως πρέπει να υποβάλλονται Ερωτήματα προς το ΓΛΚ - Εγκύκλιος Χουλιαράκη

6/3/2019

Στην αποστολή Εγκυκλίου για τα άρθρα 98 και 99 του πρόσφατου νόμου 4583/2018 προχώρησε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία που οι Φορείς πρέπει να ακολουθούν εάν έχουν απορίες για δημοσιονομικά ζητήματα.

Όπως έχετε διαβάσει αναλυτικά στον AIRETO  , με την παρ.4 του αρ.99 του εν λόγω νόμου, επήλθε από την Πρωτοχρονιά σημαντική αλλαγή στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Φορέων Γενικών Κυβέρνησης (χωρίς να εξαιρούνται οι ΟΤΑ), καθώς προστέθηκε καινούριο άρθρο, ένα πρόσθετο άρθρο 69Ζ, στο νόμο του δημόσιου λογιστικού.

Με αυτό ορίστηκε συγκεκριμένος αριθμός ημερών για κάθε στάδιο των διαδικασιών πληρωμής δαπανών, με ρητή πρόβλεψη ότι “η μη τήρηση των επιμέρους προθεσμιών συνεπάγεται την πειθαρχική ευθύνη των αρμόδιων οργάνων”.

Η Εγκύκλιος του Γ. Χουλιαράκη κατ’ αρχάς ενημερώνει για το ποια άρθρα της ισχύουσας νομοθεσίας τροποποιήθηκαν με τα αρ.98 και 99 του ν.4583/2018. Μεταξύ άλλων, κάνει μνεία και στο αρ.69Ζ, αναφέροντας ότι « αφορά στις προθεσμίες αποστολής δικαιολογητικών, έκδοσης τίτλου πληρωμής και εξόφλησης δαπανών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ».

Στη συνέχεια περιλαμβάνει δύο διευκρινίσεις, εκ των οποίων εστιάζουμε στη δεύτερη, όπου ξεκαθαρίζει το πως πρέπει να υποβάλλονται τα ερωτήματα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αναφέρει, λοιπόν, ο Αν. Υπ. Οικονομικών:
« Oι Οικονομικές Υπηρεσίες των λοιπών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στις οποίες αποστέλλεται η παρούσα Εγκύκλιος, παρακαλούνται να απευθύνουν ερωτήματα αναφορικά με τις διατάξεις αυτές, αλλά και εν γένει την ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων, πρωτίστως στις ΓΔΟΥ των Υπουργείων που τους εποπτεύουν.

Οι οικείες ΓΔΟΥ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνες για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πέραν του Υπουργείου τους, και των εποπτευόμενων από αυτό Φορέων και κατά συνέπεια οφείλουν να μεριμνούν για την ομοιόμορφη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων εκ μέρους τους.

Συνακόλουθα, η υποβολή από τις Οικονομικές Υπηρεσίες λοιπών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ερωτημάτων προς την Υπηρεσία μας, απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, να συνοδεύεται από την τεκμηριωμένη άποψη της οικείας ΓΔΟΥ, εκθέτοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και από πλήρη φάκελο αντιγράφων των δικαιολογητικών.


Η τήρηση των ανωτέρω οδηγιών είναι απαραίτητη προκειμένου η Υπηρεσία μας να σχηματίσει σφαιρική άποψη επί των υποβληθέντων ερωτημάτων, έχοντας προηγουμένως αποκτήσει πλήρη γνώση του ιστορικού και των εφαρμοστέων κανόνων δικαίου, με σκοπό αυτά να τύχουν άμεσης απάντησής τους. »

Η Εγκύκλιος δημοσιεύθηκε την 5η Μαρτίου και είναι διαθέσιμη ΕΔΩ .

Συναφώς υπενθυμίζουμε την έκρυθμη κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων, ιδίως εξαιτίας του αρ.204 του Κλεισθένη και της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Χθες μάλιστα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε  την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης, στις 14 Μαρτίου, των υπευθύνων όλων των Οικονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, αλλά και των Μελών των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας “προκλητική αδιαφορία” για το νέο τοπίο στις Οικονομικές Υπηρεσίες που μετατρέπει τους εργαζομένους σε “εξιλαστήρια θύματα”.