e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Προσφυγικό: Επιστολές απόγνωσης από δημάρχους των νησιών

13/10/2017
Με επιστολές απόγνωσης δήμαρχοι και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) προσπαθούν να κινητοποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρώπη για τους κινδύνους λόγω της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων στα hotspots (ή αλλιώς Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης - ΚΥΤ) στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ΚΥΤ αναδεικνύουν καθημερινά με αναφορές και ανακοινώσεις οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τονίζοντας τις τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των αιτούντων άσυλο. Μόλις χθες, ένας άνθρωπος στη ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ της Χίου όπου παραμένουν 1.964 άτομα ενώ οι υποδομές επαρκούν για μόλις 800, δοκίμασε να βάλει τέλος στη ζωή του, ύστερα από μήνες αναμονής.

Οι προσφυγικές ροές παρουσιάζουν σταθερή αύξηση και καθημερινά φτάνουν πάνω από 100 άτομα στα νησιά. Χαρακτηριστικά, χθες το πρωί στα νησιά έφτασαν ακόμα 245 άτομα. Από τις αρχές του μήνα έως και χθες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.535μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζητεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ενωσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι δήμαρχοι των νησιών, με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη, με επιστολή που δημοσιοποίησε χθες.

Ο κ. Πατούλης εκφράζει την ανησυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καθυστερήσεις μετεγκατάστασης και τις ελάχιστες επαναπροωθήσεις, διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτούν σε ορισμένες μειοψηφίες φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φανατισμού».

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει για τον ίδιο λόγο συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κάνει λόγο για μέρες ανάλογες του καλοκαιριού του 2015 στο νησί, ζητώντας να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τοπροσφυγικό, με τη συμμετοχή και των πέντε δημάρχων των νησιών που υποδέχονται τις ροές. Στη Λέσβο χθες βρίσκονταν 6.693 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων πάνω από 5.000 στο ΚΥΤ στη Μόρια που έχει σχεδιαστεί για τη διαμονή 2.300 ατόμων το μέγιστο και για μικρό χρονικό διάστημα.

newpost.gr
 

Το βήμα του Αιρετού

Νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη για χατήρι μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών
Ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς αστερίσκους και άνω τελείες!
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss