Τρι, 16 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Προγραμματική Συμφωνία ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση της αποδοτικότητας

17/1/2018
Υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, Προγραμματική Συμφωνία για τη Δράση «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού – Πιλοτική λειτουργία». Στην υπογραφή παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της αποδοτικότητας και απλούστευση των διοικητικών πράξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα, του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας.

Μέσω της πλατφόρμας ο κάθε συναλλασσόμενος με τους ΟΤΑ (πχ για λειτουργία καταστήματος), θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα έγγραφα που θα χρειαστεί και τις υπηρεσίες στις οποίες θα απευθυνθεί, ενώ ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση.

Προβλέπεται επίσης, η απλούστευση και η προτυποποίηση των διαδικασιών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες απαιτούμενες υπογραφές, λιγότερα χαρτιά, μικρότερο χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων, άρα και λιγότερη ταλαιπωρία.

Σε σύντομες δηλώσεις, που προηγήθηκαν της υπογραφής, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εμβληματικό» το έργο, καθώς, όπως ανέφερε, «θα συντελέσει στο να αλλάξει την πραγματικότητα στις σχέσεις της αυτοδιοίκησης με τους πολίτες».

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε, ότι το 2018 «θα σφραγιστεί από τα αυτοδιοικητικά γεγονότα», όχι μόνο με την επικείμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη, αλλά και με τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και αφορούν την κατασκευή έργων στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αποκατάστασης των χωματερών, την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε, ότι «η σημερινή πρωτοβουλία είναι ένας σταθμός στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ΟΤΑ για σχεδιασμό και υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και θεσμικών παρεμβάσεων που ενδυναμώνουν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά τους, οι κ. Αγοραστός και Πατούλης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για το γεγονός ότι «επιτέλους ξεκινάει αυτό που περίμενε η αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια», ενώ υπογράμμισαν ότι η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας «δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση από πλευράς κυβέρνησης για μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η αναδιοργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται στο «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, αφορά τη Δράση 1 (από τις συνολικά τρεις Δράσεις του Προγράμματος), με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 24 μήνες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί σε περίπου ένα έτος.

Γ. Πατούλης: Σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα, αλλά δεν αρκούν τα άλματα στην ψηφιακή εποχή, αν δεν συνοδεύονται και υποστηρίζονται από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών του Κράτους



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

Η ΚΕΔΕ εκφράζει καταρχήν την ικανοποίησή της για την υπογραφή σήμερα της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΣ, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Μια υπογραφή που σηματοδοτεί μετά από μακρά καθυστέρηση, την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης της πράξης «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού – απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού».

Σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

Και είναι σημαντικό, γιατί η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί έργο-σημαία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-20.

Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει εξαρχής συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις,

αφενός για τη μεθοδολογία υλοποίησης
και αφετέρου για τη στοχοθεσία και τα παραδοτέα του έργου.
Είναι σαφές ότι τα παραδοτέα του έργου σχετικά με την προτυποποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών σε συγκεκριμένες λειτουργικές περιοχές, αλλά και την εκπόνηση κοινών προδιαγραφών των πληροφοριακών συστημάτων, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ένταξη των ΤΠΕ στη λειτουργία των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών.

Στοιχείο που θα συνεισφέρει ουσιαστικά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και θα στηρίξουμε την ΕΕΤΑΑ ως φορέα υλοποίησης της δράσης, η οποία πιο ώριμη από ποτέ, είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει το έργο τάχιστα και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Θα πρέπει όμως να συντελεστεί η ίδια πρακτική και στη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης προκειμένου να επιτευχθεί η ομογενοποίηση των σχετικών διαδικασιών μέσω κοινών προτύπων λειτουργίας για την αποφυγή τυχόν ασυμβατοτήτων, δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.

Σε κάθε περίπτωση κοινός στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ανάγκες που φαίνεται να εξυπηρετούνται ουσιαστικά με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και την έναρξη εφαρμογής του σημαντικού αυτού έργου.

Ασφαλώς από μόνη της η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν αρκεί.

Βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία, που θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην ίδια τη λειτουργία του Κράτους.

Δεν αρκούν τα άλματα στην ψηφιακή εποχή, αν δεν συνοδεύονται και υποστηρίζονται από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών του Κράτους.

Όση τεχνολογία κι αν ενσωματώσουμε, δεν θα πετύχουμε τίποτε, όσο επιμένουμε στο μοντέλο του κεντρικού σχεδιασμού κι όχι σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, που θα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση.

Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει στο Υπουργείο Εσωτερικών η πολιτική ηγεσία εκείνη που θα τολμήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών και ενσωματώνοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, κι όχι μόνον τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης θα ήθελα να ευλογήσω και λίγο τα γένια της ΚΕΔΕ και των στελεχών της, που δίνουν το δικό τους αγώνα, για να πετύχουμε την ​είσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή.

Ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου επιχειρησιακού κόμβου υπηρεσιών.

Πρόκειται για τον κόμβο «Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδας» με το διακριτικό όνομα «govHUB».

Η ενεργοποίηση του ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 και υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΕΤΑ Α.Ε.

Το επόμενο διάστημα θα μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσω του δίαυλου «govHUB» της ΚΕΔΕ προς όλους τους δήμους.

Θέλω να επισημάνω ότι μέσω του κόμβου θα επιτρέπεται η άμεση και ασφαλής πρόσβαση στελεχών των Δήμων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρουν πληροφοριακά στοιχεία από τα μητρώα του κεντρικού κράτους.

Πρόκειται ένα τεχνολογικό εργαλείο, αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με συστηματικό τρόπο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, αφενός στην καλύτερη και αμεσότερη λειτουργία των δήμων και αφετέρου στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε μια νέα εποχή, που η γραφειοκρατία θα αποτελεί παρελθόν.

Η ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΣ συνεργαζόμαστε με βασικό στόχο μας την μετάβαση σ’ αυτή τη νέα εποχή.

Κι όπου υπάρχει καλή συνεργασία, υπάρχουν καλά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό των Δήμων μας, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων τίποτε δεν θα μπορούσε να περάσει από το επίπεδο του σχεδιασμού, στο επίπεδο της εφαρμογής και λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι μας δίνουν περιεχόμενο και οι πολίτες που θα εξυπηρετηθούν νόημα, σε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.