Κυρ, 20 Ιαν 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση- Βουλή

Πουλάκης: Κάποια στιγμή θα ανοίξει και το θέμα της ψήφου των αποδήμων

16/5/2018
Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνησης για το «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών και του πρώην Υπολοίπου Αττικής αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

«Έχει πάρει το υπουργείο μια πρωτοβουλία να συζητήσουμε για το σπάσιμο δυο υπερμεγεθών περιφερειών, της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής, κάτι το οποίο συζητείται δημόσια 20 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπήρχαν δύο κυβερνήσεις , είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ που καμία δεν το πραγματοποίησε , απλά ήταν ένας διάλογος ο οποίος κάπου σταματούσε γιατί κάποιοι τον εμπόδιζαν να υλοποιηθεί», είπε ο κ. Πουλάκης.

«Και ενώ τώρα το ανοίγει η κυβέρνησή μας και με τρόπο πολύ θεσμικό και δημοκρατικό – έχουμε αυτή την άποψη, ελάτε να την συζητήσουμε πριν πάει στη Βουλή - η απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί 20 χρόνια έλεγε ότι είναι σωστό, είναι ότι υπάρχει ένα άλλο θέμα πολύ πιο σοβαρό και αφού δεν συζητάμε το άλλο θέμα, δηλαδή την ψήφο των αποδήμων, δεν ξέρουμε αν θα πάμε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καλεί τα κόμματα σε διάλογο για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Η πρόταση που προκρίνουμε ως η καλύτερη είναι να χωριστεί η Β’ Αθηνών σε τρία κομμάτια- βόρειο, δυτικό και νότιο τομέα, είπε ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν πολλά σενάρια.

Για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι έχει κατοχυρωθεί από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001. «Μέχρι το 2015 που ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχουν 14 χρόνια που δεν ενεργοποιήθηκε. Επίσης, η ψήφος των αποδήμων έχει πολλές συνταγματικές νομοθετικές και τεχνικές ιδιαιτερότητες. Και σε αυτό, αν θέλετε, το υπουργείο Εσωτερικών κάποια στιγμή θα ανοίξει και αυτό το θέμα» σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βήμα της Κυριακής.

«Διάβασα μια πρότασή του για την ψήφο των αποδήμων, η οποία και συνταγματικά και νομικά και πολιτικά έχει πάρα πολύ μεγάλες αδυναμίες. Έχει συνταγματικά προβλήματα».

«Όλοι οι Έλληνες πολίτες γράφονται στα δημοτολόγια, άρα έχουν τη ιδιότητα του εκλογέα. Είτε μένει στα Πατήσια, είτε μένει στη Λάρισα, είτε έχει φύγει και έχει πάει στη Γερμανία ή στην Αμερική γιατί είναι απόδημος μετανάστης. Όλοι έχουν το δικαίωμα. Η συζήτηση που γίνεται είναι η διευκόλυνση της ψήφου» διευκρίνισε ο κ. Πουλάκης και κατέληξε:

«Υπάρχουν πολλά θέματα όμως που καλό είναι να τα συζητήσουμε αλλά όχι με την έννοια ότι πάτε να σπάσετε τη Β’Αθηνών το οποίο το λέγαμε, αλλά να δούμε και το άλλο, και μόνο αν δούμε το άλλο, ερχόμαστε και συζητάμε. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».