Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Παιδιά ενός γονέα: Ο Κλεισθένης1, ο ΣτΠ και οι ανυπέρβλητες αγκυλώσεις της Κυβέρνησης

25/9/2018

Ενώπιον κυβερνητικού τείχους, που συντηρεί άλυτα πρακτικά εμπόδια, εγκλωβίζονται παιδιά που υιοθετούνται από έναν μόνο γονέα, καθώς και παιδιά που αποκτούνται μέσω παρένθετης μητρότητας από έναν γονέα, όσον αφορά τη ληξιαρχική και δημοτολογική τους καταχώρηση στους Δήμους της Χώρας.

Εμπόδια μέχρι στιγμής ανυπέρβλητα, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση, στην παρ.8 του νέου αρ.249 του Κλεισθένη1, όχι μόνο ασχολήθηκε με το μισό θέμα (μόνο με την υιοθεσία) - αδιαφορώντας και αφήνοντας αρρύθμιστη την άλλη περίπτωση παιδιών– αλλά, επιπλέον, παρέπεμψε την έναρξη ισχύος της νέας (λειψής έστω) διάταξης στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

 

Τα ανωτέρω προκύπτουν από Ανακοίνωση https://www.synigoros.gr/resources/docs/20180924-synopsi.pdfπου έδωσε στη δημοσιότηταο Συνήγορος του Πολίτη(ΣτΠ)χθες 24/9/2018, αναφορικά με Διαμεσολάβηση που διεξήγαγε κατόπιν καταγγελιώνγια το ζήτημα.

 

Σύμφωνα με όσα παραθέτει η συνταγματικώς κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στην περίπτωση ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ από έναν γονέα, η ελληνική δημόσια διοίκηση (μια Διεύθυνση του ΥΠΕΣ) απαιτούσε την αναγραφή και των στοιχείων του φυσικού γονέα(!)του αντίθετου φύλου από αυτό του θετού, σε εφαρμογή σχετικής Γνωμοδότησης ΝΣΚ, αλλά κατά παράβαση των διατάξεων περί μυστικότητας της υιοθεσίας.

Επιπροσθέτως, στην περίπτωση απόκτησης τέκνου μέσω της διαδικασίας της ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ από πατέρα μόνο, το ΥΠΕΣ απαιτούσε την αναγραφή των στοιχείων της παρένθετης μητέρας, ως κατά νόμο μητέρας(!) του τέκνου,επίσης σε εφαρμογή σχετικής Γνωμοδότησης, αλλά κατά παράβαση της βασικής αρχής της διαδικασίας αυτής, σύμφωνα µε την οποία η παρένθετη καθίσταται μητέρα του τέκνου, μόνο αν αυτό προήλθε από το γενετικό της υλικό παρά την αντίθετη πρόβλεψη του νόμου (και μετά από έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης).

 

Το αρμόδιο για τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Υπουργείο, με βάση τα παραπάνω, αρνούνταν να δεχθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά διαθέτουν έναν µόνο γονέα σύμφωνα με το νόμο, του οποίου αποκλειστικά τα στοιχεία πρέπει να καταχωρηθούν στα έγγραφα αστικής κατάστασής τους.

 

Ενώπιον του αδιεξόδου, ειδικά για την εγγραφή τέκνου που αποκτήθηκε μέσω παρένθετης μητρότητας, ο ΣτΠ ζήτησε τη συνδρομή της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποίαέχοντας την ίδια άποψη με τον ΣτΠ, εισηγήθηκε προς τον Υπουργό Εσωτερικών τη νομοθετική τακτοποίηση του θέματος.

Επίσης, διαβίβασε Εκθέσεις προς την αρμόδια“Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα” για την προστασία τωνπροσωπικών δεδομένων των παιδιών και των δύο περιπτώσεων, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

 

Τελικά, ο ΣτΠ απευθύνθηκε στο Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών και ζήτησε για τα εν λόγω παιδιά την κατοχύρωση της αρχικής καταγραφής των στοιχείων του ενός µόνο γονέα στα έγγραφα αστικοδημοτικής κατάστασης και τη νομοθέτηση της δυνατότητας λήψης -εφόσον το επιθυμούν- ονόματος και επωνύμου γονέα του άλλου φύλου από αυτό του υπάρχοντα γονέα, κατά τις διαδικασίες των Ν∆2573/1953 και ΥΑ 91400/2961/2001, τις οποίες το ΥΠΕΣ δεν εφάρμοζε μέχρι τότε αναλογικά σε αυτές τις υποθέσεις.

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών των επίμονων προσπαθειών του ΣτΠ, είναι η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην παρ.8 του αρ.249 του Κλεισθένη1 (ν.4555/2018), αποδεχόμενη την πρότασή του, ΜΟΝΟ κατά το μέρος του αφορά τα παιδιά που υιοθετούνται από έναν μόνο γονέα (γυναίκα ή άνδρα). 

Το άρθρο, όμως, παραπέμπει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασηςγια την έναρξη ισχύος του.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει δύο μήνες από τη δημοσίευση του Κλεισθένη1.

 

Όσο αφορά, τέλος, την περίπτωση των παιδιών που αποκτώνται μέσω παρένθετης μητρότητας από μόνο πατέρα,η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει ότι το θέμα ΕΚΚΡΕΜΕΙ μέχρι σήμερα.

 

Αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες και η πλήρης νομική τεκμηρίωση του θέματος, περιλαμβάνονται στο έγγραφο-παρέμβαση, που είχε αποστείλει ο ΣτΠ στον Υπουργό  Εσωτερικών.