Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

OTA: Τέλος οι Προγραμματικές Συμβάσεις με τα ΝΠΙΔ γενικώς – Τι ψηφίστηκε

22/3/2019

Μία από τις πολλές αλλαγές που επέφερε το πολυνομοσχέδιο στον Κλεισθένη είναι και αυτή του αρ.96, που άλλαξε τους Φορείς με τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνάπτει Προγραμματικές Συμβάσεις.

 

Το δημοφιλές στην αυτοδιοικητική πράξη άρθρο 100 του Καλλικράτη περιγράφει, ως γνωστόν, το θεσμικό πλαίσιο σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων, δηλαδή με ποιους μπορούν να συνάπτουν Προγραμματικές οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι Σύνδεσμοι Δήμων, τα Δίκτυα Δήμων-Περιφερειών, οι ΠΕΔ, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, τα ΝΠΔΔ τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι Φορείς, τα ΝΠΙΔ στα οποία συμμετέχουν ή συνιστούν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, οι ΔΕΥΑ, η ΕΔΕΥΑ, οι Επιχειρήσεις των ΟΤΑ που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Ιδρύματα κλπ.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης με την παρ.1 του αρ.179 του Κλεισθένη (ν.4555/2018) τροποποίησε το αρ.100 του Καλλικράτη.  Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι οι ανωτέρω αυτοδιοικητικοί Φορείς μπορούν να  συνάπτουν Προγραμματικές και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.).

Ο Αλέξης Χαρίτσης τώρα διέγραψε την προσθήκη του Πάνου Σκουρλέτη.

 

Για να γίνει κατανοητό το “ράβε-ξήλωνε”μεταξύ των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ας δούμε την εξέλιξη του νόμου(περ.α’ παρ.1αρ.100 Καλλικράτη) :

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

« μπορούν να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με Φορείς του Δημόσιου Τομέα της παρ.6 του αρ.1 του ν.1256/1982, μεμονωμένα ή από κοινού. »

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ (ν.4555/2018)

« μπορούν να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο ή με την Εγνατία Οδό Α.Ε. ή με τη Μ.Ο.Δ. Α.Ε. ή με την Ε.Τ.Α.Δ. ή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή μεταξύ τους ή και με Νομικά Πρόσωπα ΙΔΙΩΤΙΚΟΥή Δημοσίου Δικαίου ή με τους Φορείς των παρ.1,2 3,4 και 5 του αρ.12 του ν.4412/2016, μεμονωμένα ή από κοινού. »

ΧΑΡΙΤΣΗΣ(αρ.96)

« Στην περ.α΄ της παρ.1 του αρ.100 τουν.3852/2010, όπως η περίπτωση αυτή αντικαταστάθηκεμε την παρ.1 του αρ.179 του ν.4555/2018, ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ οι λέξεις “ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ή”από τη φράση “ή και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου ή με τους Φορείς των παρ.1,2,3,4,και 5 του αρ.12 του ν.4412/2016, μεμονωμένα ή από κοινού”».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρ.179 του Κλεισθένη είχε ψηφίσει θετικά και η αξιωματική αντιπολίτευση.   Συγκεκριμένα, ΝΑΙ είχαν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η ΔΗ.ΣΥ., οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι.

 

Τώρα, στο αρ.96 του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν ΝΑΙ μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗ.ΣΥ., ενώ ΟΧΙ η Ν.Δ., το Κ.Κ.Ε. και η Ένωση Κεντρώων.

 

Ο νυν Υπουργός, πάντως, στην Αιτιολογική Έκθεση για να δικαιολογηθεί το συγκεκριμένο“ξήλωμα” του νόμου του Ιουλίου, αναφέρει ότι ήταν μια ...”παραδρομή”του τέως Υπουργού, η οποία έδωσε λάθος “εντύπωση”.

Διαβάζουμε συγκεκριμένα:

« ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ η ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗ που είχε εμφιλοχωρήσει στη διάταξη της παρ.1  του αρ.179 του ν.4555/2018, με την οποία δόθηκε η εντύπωση ότι Προγραμματικές Συμβάσεις ήταν δυνατόν να συνάπτονται ... και  με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, χωρίς κανένα περιορισμό ή εγγύτερο προσδιορισμό. Εντούτοις αυτή η ερμηνευτική προσέγγιση δεν έχει ούτε είχε ποτέ έρεισμα στην ελληνική έννομη τάξη και είναι τελείως ξένη προς τη φύση και τη λειτουργία των Προγραμματικών Συμβάσεων, όπως αυτές ερμηνεύονται παγίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο (...) Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη η συγκεκριμένη ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ δια της νομοθετικής οδού, προς άρση κάθε σχετικής αμφιβολίας. »