Δευ, 25 Μαρ 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση- Βουλή

Ολόκληρο το ΠΔΕ του ΥΠΕΣ – Ποια 2 νέα έργα Δήμων εμφανίστηκαν (ΕΓΓΡΑΦΟ)

10/8/2018
Την πρόταση κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2018 απέστειλε την Τρίτη 7/8/2018 ο Π. Σκουρλέτης στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, όπως πρώτος σας παρουσιάζει ο AIRETOS. Από το εκτενές περιεχόμενό του, που συμπυκνώνεται σε Πίνακες έκτασης 13 σελίδων, εντοπίζουμε ενδεικτικά τα εξής:

I] Αναφορικά με νέα έργα Δήμων, στους Πίνακες παρουσιάζονται νέα έργα ΜΟΝΟ για τους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Μύκης. Ο Υπουργός μάλιστα απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομίας και τα τεχνικά δελτία από τους συγκεκριμένους δύο Δήμους, ως συνοδευτικά του ΠΔΕ του Υπουργείου.

Τα δύο νέα έργα που θα πληρωθούν από Εθνικούς Πόρους είναι:
1) “Ωρίμανση μελετών έργου του Δήμου Μύκης”. Ο Π.Σκουρλέτης προτείνει π/υ 352.333,53 €, κατανέμοντας αυτά ισόποσα στο 2018 και 2019.
2) “Δίκτυα αποχέτευσης ακάθαρτων οικισμών Αμπελοφύτου και Κορυφασίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος”. Για το συγκεκριμένο, ο Υπουργός προτείνει 3.544.000,00 €, με τριετή κατανομή σε 2018, 2019 και 2020.

Σημειώνουμε πως στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται η τεκμηρίωση πως ο Υπουργός αποφάσισε να πληρώσει εκατομμύρια από εθνικούς όρους για τους συγκεκριμένους δύο Δήμους, δεδομένου ότι, όσο γνωρίζουμε, ΔΕΝ έχει δημοσιευτεί σχετική Πρόσκληση προς όλους τους Δήμους της Χώρας, ώστε να επιλεγούν οι 2 εκ των 325 Δήμων.

ΙI] Όσον αφορά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, ο Υπουργός ζήτησε αύξηση του ορίου πληρωμών, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα πληρωμών που έχουν κατατεθεί και αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση έργων του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, όπως ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, αλλά και λοιπών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

ΙΙΙ] Κατά τα λοιπά, (α)για τον Φιλόδημο ΙΙ (“Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων”) ο εγκεκριμένος π/υ είναι 300 εκατ. € και (β)για την προσαρμογή των λειτουργούντων δημοτικών παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές αδειοδότησης του π.δ. 99/2017 προβλέπονται 95 εκατ. €


Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ολόκληρο το Π.Δ.Ε. του ΥΠΕΣ, ΕΔΩ