e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για το πολυνομοσχέδιο

12/1/2018
Τη θέση ότι το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει διατάξεις που επιτείνουν την υφεσιακή πολιτική και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών της βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής & άλλες διατάξεις».

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέβαλε υπόμνημα προς τον πρόεδρο και τα μέλη των διαρκών επιτροπών με τις θέσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως απαιτείται μεταρρύθμιση στον υδροκεφαλισμό του Ελληνικού κεντρικού κράτους, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι επιβάρυνση των παθογενειών του.

Ειδικότερα υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι να βασιστεί σε ένα αποκεντρωμένο διοικητικό και οικονομικό σύστημα.

«Κυβερνητική πολιτική οι διατάξεις για τους Δήμους και όχι προαπαιτούμενα»

Ο κ. Πατούλης παρουσίασε τις θέσεις και τις ενστάσεις της ΚΕΔΕ επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως στην πλειοψηφία τους «δεν απασχολούν τους δανειστές μας, δεν μπορεί να ανήκουν στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και αποτελούν Κυβερνητική Πολιτική». Όπως ανέφερε πρόκειται για απόψεις που η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η ένταξή τους σε νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε μεταξύ άλλων πως κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», δεδομένου ότι στη διαδικασία της Κτηματογράφησης εμπλέκονται όλοι οι Δήμοι που διαχειρίζονται θέματα τοπικής ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα στο άρθρο που αναφέρεται στις «Αρμοδιότητες τομέα απασχόλησης Εμπορίου – Τουρισμού», η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να ανήκει στον οικείο Δήμο και αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών – Προμηθευτών και Καταναλωτών να είναι ο οικείος Δήμαρχος.

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία της ΚΕΔΕ με το άρθρο που αφορά τις Λαϊκές Αγορές, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της Ένωσης για μεταφορά του συνόλου της αρμοδιότητας των Λαϊκών Αγορών στους Δήμους.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η πρόβλεψη να προστεθούν και νέοι συγκεντρωτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί στην παραγωγή δημοσίων έργων θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία παραγωγής δημοσίων έργων. Σχετικά με τη διάταξη όπου πραγματοποιείται μεταφορά αρμοδιότητας από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορέα του Κεντρικού Κράτους, τον ΟΓΑ, η ΚΕΔΕ καταγγέλλει, επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της διάταξης και υπενθυμίζει την αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων από το Κεντρικό Κράτος.

Τέλος σε ότι αφορά το άρθρο που σχετίζεται με τη λειτουργία των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, ο κ. Πατούλης επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ «ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης ραδιοφωνικών συχνοτήτων οι ΟΤΑ, γιατί αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα που αφορούν τοπικές υποθέσεις» και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
 

Το βήμα του Αιρετού

Ερήμην των Τοπικών Αρχών εκχώρηση 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο
Αυτοδιοίκηση. Σύμμαχος ή εχθρός της εκάστοτε Κυβέρνησης;
Δεν ήταν όλοι ντόπιοι στην υποδοχή Τσίπρα

Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss