Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Οι κάλπες ξύπνησαν τις εξαγγελίες περί Πολιτικής Προστασίας και με εκτενείς αναφορές σε ΟΤΑ

3/5/2019

Εννέα ολόκληροι μήνες πέρασαν από την 9η Αυγούστου 2018, όταν ο Πρωθυπουργός, αφού μόλις είχε προηγηθεί ο φρικτός θάνατος δεκάδων συνανθρώπων μας, έσπευσε να εξαγγείλει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Χώρα μας.

Τόσους μήνες η εξαγγελία έμεινε στα λόγια. 

Ώσπου χθες, ελάχιστες ημέρες πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου, με τις σχετικές αρμοδιότητες να πρωταγωνιστούν στους προεκλογικούς διαξιφισμούς και ενώ πλέον ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος, η Κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση την αναδιοργάνωση.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση πλήθους Αποφάσεων και σε διάφορα εδάφιαπροθεσμίες μηνών. Π.χ. έκδοση Αποφάσεων Υπουργών-Περιφερειαρχών-Δημάρχων εντός τριών μηνών (παρ.4αρ.7), προθεσμία σύστασης, όπου δεν υπάρχει, Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Δήμο εντός τριών μηνών (παρ.1αρ.23), μεταβατικό στάδιο (παρ.1αρ.67) το πολύ έξι μηνών μέχρι την έκδοση των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων και τη στελέχωση του νέου φορέα. 

Με λίγα λόγια, άργησε τόσο η νομοθετική πρωτοβουλία, που έως την ψήφιση και πλήρη εφαρμογή της θα έχει τελειώσει και αυτή η αντιπυρική περίοδος.

 

Ιδίως, όμως, εντύπωση προκαλεί η αυτοδιοικητική στροφή του ανασχεδιασμού.

Όπως είναι ευρέως γνωστό δεδομένης της τότε δριμείας αντίδρασης της ΚΕΔΕ, τον Αύγουστο ο Πρωθυπουργός, στην αναλυτική εξαγγελία, ξέχασε πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενώ παρουσίαζε επί μισή ώρα το νέο σχήμα, δεν συμπεριέλαβε καμία αναφορά στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σαν να μην υπήρχαν στην Ελλάδα ΟΤΑ.

Τώρα, 20 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες, το σχήμα που δόθηκε σε διαβούλευση περιλαμβάνει εκτενέστατες αναφορές στους ΟΤΑ, τις αρμοδιότητές τους, τις οργανικές τους μονάδες κλπ.

 

Γενικότερα πάντως το 74 σελίδων και 79 άρθρων νομοσχέδιο, απέχει από όσα ο Πρωθυπουργός παρουσίασε πάνω στα αποκαΐδια της Αττικής.

Αρκεί ενδεικτικώς να αναφερθεί ο τρόπος επιλογής του Διοικητή του νέου Φορέα (“Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών” την ονόμασε τον Αύγουστο, “Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας” αναγράφουν στο Ν/Σ):

- Ο Αλέξης Τσίπραςδεσμεύτηκε δημοσίως ότι η επιλογή του προσώπου θα επικυρωνόταν από τη Βουλή, λέγοντας επί λέξει «Η επιλογή του Επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού (...) θα επικυρώνεται  από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ελληνικού Κοινοβουλίου»

- Στο νομοσχέδιο, στο αρ.41“Διαδικασία επιλογής και διορισμός Διοικητή” δεν αναφέρεται η Βουλή.

 

Τέλος, περιττόνα αναφερθεί ότι περιλαμβάνεται η σύσταση δεκάδων νέων θέσεων, ειδικά επιδόματα, ειδική μηνιαία αποζημίωση, κατά παρέκκλιση αποσπάσεις και μετατάξεις κ.ο.κ.

 

Μπορείτε αναλυτικότερα να δείτε το νομοσχέδιο, την Αιτιολογική του Έκθεση και συνοδευτικά κείμενα, ιδίως να υποβάλλετε τα σχόλιά σας έως την 16ηΜαΐου, ΕΔΩ