Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Ν/Σ δίνει στους Δήμους την αρμοδιότητα λειτουργίας-συντήρησης ελεύθερων χώρων στους οικισμούς“εργατικών κατοικιών”

27/6/2018

Κατετέθη χθες στη Βουλή διάταξη που αναθέτει στους Δήμους την αρμοδιότητα λειτουργίας και συντήρησης των ελεύθερων χώρων που είναι σε κοινή χρήση στους οικισμούς του τ.ΟΕΚ(Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, νυν ΟΑΕΔ).

 

Πρόκειται για τις, με απλά λόγια στην καθημερινότητα, αποκαλούμενες “εργατικές κατοικίες” στις πόλεις μας. 

Η Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2016 (παρ.1 αρ.54 ν.4430/2016) για την αρμοδιότητα των Δήμων επί των παιδικών χαρών στις περιοχές αυτές. 

Τώρα ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ το πεδίο εφαρμογής του νόμου του 2016, ορίζοντας ότι θα εφαρμόζεται όχι μόνο για τις παιδικές χαρές, αλλά ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ για όλους τους ελεύθερους χώρους κοινής χρήσης στους εν λόγω οικισμούς.

 

Όπως εξηγούν οι Υπουργοί στην κατατεθείσα Αιτιολογική Έκθεση, στους οικισμούς του τ.ΟΕΚ υπάρχουν ελεύθεροι χώροι εντός των οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ των πολυκατοικιών, που εκ σχεδιασμού από την κατασκευή τους και μέχρι σήμερα είναι σε κοινή χρήση.  Η πρόσβαση στους χώρους αυτούς είναι ακώλυτη και χρησιμοποιούνται κυρίως για διέλευση.  Στους περισσότερους έχουν διαμορφωθεί παιδικές χαρές, εσωτερικοί πεζόδρομοι, καθώς και χώροι πρασίνου, που χρήζουν συντήρησης και παρακολούθησης λειτουργίας. 

Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για χώρους, οι οποίοι κατά τη σύσταση των οριζόντιων ιδιοκτησιών του οικισμού συμπεριλήφθηκαν στο συνιδιόκτητο οικόπεδο, έχοντας προσμετρηθεί, σύμφωνα με τις εκάστοτε άδειες οικοδομής, για την εφαρμογή του συντελεστή δόμησης είτε του όλου οικισμού στους παλαιότερους οικισμούς είτε του αντίστοιχου οικοδομικού τετραγώνου στους νεότερους.

Πολλοί Δήμοι έχουν ήδη αναλάβει κατά περίπτωση τη διαμόρφωση, φροντίδα και συντήρησή τους, παρέχοντας δημοτικό φωτισμό, άρδευση, πράσινο, παγκάκια και συντηρώντας τους πεζοδρόμους. 

Σε άλλους οικισμούς, όμως, οι οποίοι εξαιτίας της παλαιότητάς τους χαρακτηρίζονται από σημαντική υποβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και ιδιαίτερα του κοινόχρηστου χώρου, οι ελεύθεροι χώροι κοινής χρήσης δεν επιτελούν πλέον τον σκοπό τους, καθώς είναι αρκούντως παραμελημένοι, με συνέπεια να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, να έχει υποβαθμιστεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να υφίσταται αυξημένος κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία, επιχειρείται η επίλυση μιας κατάστασης που προκαλεί χρόνια προβλήματα τόσο στους οικιστές όσο και στους οικείους Δήμους.Το γεγονός ότι η παρ.1 του αρ.54 του ν.4430/2016 εφαρμόζεται ήδη για τη συντήρηση και λειτουργία των παιδικών χαρών, που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων του τέως ΟΕΚ και γειτνιάζουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με τους λοιπούς ελεύθερους χώρους (πεζοδρόμους, χώρους πρασίνου κλπ), επιβάλλει την αναλογική εφαρμογή της.Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ενιαία ρύθμιση για την προστασία, ανάπλαση, διαμόρφωση και συντήρηση όλων ανεξαιρέτως των ελεύθερων χώρων εντός των οικοδομικών τετραγώνων του τ.ΟΕΚ που δεν μπορούν να παραχωρηθούν κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους.

Περαιτέρω παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους, αφενός να ασκήσουν την πολιτική τους προς όφελος των δημοτών τους, αναπλάθοντας τους ελεύθερους χώρους, που μπορούν να δώσουν πνοή σε υποβαθμισμένες εργατικές γειτονιές, και αφετέρου εφόσον το επιθυμούν, να διεκδικήσουν και να επιτύχουν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης συνδρομής και χρηματοδότησης  για την ανάπλασή τους, την ανάδειξη των συνοικιών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους.

 

Το Άρθρο, κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκαλεί ετήσια δαπάνη επί του π/υ των οικείων ΟΤΑ Α’ βαθμού από την ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης των προαναφερθέντων χώρων.

 

Ο AIRETOS σας παρουσιάζει τη διάταξη, όπως κατετέθη στη Βουλή: