Κυρ, 21 Απρ 2019
Αρχική  > Δαίμων...

Νέος “Καλλικράτης”: επεισόδια από τα αποδυτήρια …

5/4/2018
Πριν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας το περιβόητο ν/σ περί μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”, ανταλλαγή Ανακοινώσεων εκτυλίχθηκε χθες μεταξύ Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για να γίνει πλήρως κατανοητό το περιεχόμενό τους, ο AIRETOS σας υπενθυμίζει επιγραμματικά τι είχε προηγηθεί:

Στην τελευταία Συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. (28/3), ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης είχε αναφέρει:
“Σύμφωνα με ενημέρωση τελευταία που έχω πριν λίγο, το ν/σ γράφονται οι τελευταίες γραμμές και θα τεθεί υπόψη μας, σαν ΚΕΔΕ εννοώ, την Παρασκευή ή ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ τη Μ. Δευτέρα. Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο, τώρα.”
Βάσει των συγκεκριμένων ημερομηνιών, δρομολόγησε θεσμικές ενέργειες.
Σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για 17 Απριλίου. Στις προσκλήσεις που απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί “προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου και να αποφασισθεί η περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.”
Ταυτοχρόνως, επισπεύσθηκε το κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ που είχε αρχικώς προγραμματιστεί για Μάιο.

Τελικώς, “η ενημέρωση από το Υπουργείο” δεν επαληθεύτηκε στην πράξη, αποδεικνυόμενη παντελώς αναξιόπιστη (χωρίς βεβαίως να φέρει σχετική ευθύνη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που τη μετέφερε στους Συναδέλφους του).
Νομοσχέδιο δεν εμφανίστηκε “το αργότερο Μ. Δευτέρα”.
Και αφού οι ημέρες πέρασαν, ο κ.Πατούλης έβγαλε χθες Ανακοίνωση.
Σε αυτήν περιλαμβάνεται το εξής αξιοσημείωτο: ο Πρόεδρος του ανώτατου θεσμικού οργάνου όλων των Δημάρχων της Ελλάδας επέρριψε –εμμέσως πλην σαφώς- ευθύνες για τη δρομολόγηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε έναν Γενικό Γραμματέα.
Συγκεκριμένα, η Ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τους “πολιτικά υφισταμένους του κ. Σκουρλέτη”, αναφέροντας: “Είναι προφανές ότι ΚΑΠΟΙΟΙ, όχι απαραίτητα ο Υπουργός Εσωτερικών αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ, να επιθυμούν να προωθήσουν με διαδικασίες express και χωρίς επαρκή χρόνο διαβούλευσης, ένα νομοσχέδιο που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.”
Πολιτικά υφιστάμενος του κ. Σκουρλέτη επί των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων είναι ένας: ο Γραμματέας του Υπουργείου Κώστας Πουλάκης.

Το Υπουργείο απάντησε άμεσα, με Δ.Τ. που αναρτήθηκε στην εξής διαδρομή: ypes.gr -> Γρ.Τύπου -> Γραφείο Τύπου ΥΠΟΥΡΓΟΥ -> Δελτία Τύπου.
Από αυτό, ήδη μάλιστα από τον τίτλο του, η αυτοδιοικητική οικογένεια ενημερώθηκε κάτι εξαιρετικά χρήσιμο: “Οι απόψεις για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΧΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ”.

Δεδομένου ότι οι απόψεις ήδη συζητήθηκαν εξαντλητικά και καθώς – μέχρι στιγμής – δεν υπάρχει ν/σ να μελετηθεί, μπορείτε προς το παρόν να μελετήσετε μόνο τις σχετικές Ανακοινώσεις, ως εξής:
του Γ. Πατούλη εδώ
του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ