Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Με τα λεφτά των Δήμων της Αττική Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων (Νομοσχέδιο)

16/4/2019

Εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου, στη δημιουργία ενός επιπλέον καινούριου Φορέα προχωρά η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.Αυτή τη φορά ιδρύει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων”, που θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μηνιαία αφαίρεση χρημάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων της Αττικής, ξυπνώντας μνήμες του 2016, όταν η Κυβέρνηση με το ν.4414/2016θέσπισε ομοίως αφαίρεση από τους ΚΑΠ των Δήμων της Αττικήςγια έναν άλλο Φορέα που έφτιαξε επίσης για Πάρκο, το “Πάρκο Τρίτση”.
Το σκηνικό που τώρα επαναλαμβάνεται, είχε ξεσηκώσει το 2016 σφοδρότατες αντιδράσεις εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, με την ΚΕΔΕ να καταγγέλλει “οικονομική αφαίμαξη” και με ομόφωνη Απόφασή της να ασκεί το 2017 (όταν εκδόθηκεη εκτελεστική Υπουργική Απόφαση) Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εν προκειμένω, οι πόροι–έσοδα του νέου Φορέα θεσπίζονται στο αρ.11 του νομοσχεδίου.

Από αυτούς όλοι (εκτός από έναν) είναι
- είτε αβέβαιοι, π.χ. πρόσοδοι από την εκμετάλλευση των περιουσιακών του στοιχείων, δωρεές, κληρονομιές κλπ
- είτε δυνητικοί, όπως λ.χ. δυνητικές είναι οι επιχορηγήσεις από το ΠΔΕ των Υπουργείων («Επιχορηγήσεις που ΔΥΝΑΝΤΑΙ να δίδονται στον Φορέα από το Πράσινο Ταμείο, τα ΠΔΕ των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας και Εσωτερικών, καθώς και από τους τακτικούς π/υ ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού»).

Ο τακτικός μηνιαίος πόρος του νέου Ν.Π.Ι.Δ. είναι τα λεφτά των Δήμων της Αττικής και μάλιστα σε ποσοστό που δεν ορίζεται στο νόμο, αλλά θα το καθορίζουν οι Υπουργοί με Κ.Υ.Α.
Ειδικότερα, ορίζεται στην περ.α’ της παρ.1 του αρ.11(σε πιστή αντιγραφή του αρ.56 του ν.4414/2016):
« Μηνιαία πρόσοδος, το ύψος της οποίας καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, από την αναλογική κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που προορίζονται για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το αρ.259 παρ.3 και 4 του ν.3852/2010 όπως ισχύει, ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής, που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των Δήμων. Με την Κοινή Απόφαση του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης της μηνιαίας προσόδου στο Φορέα Διαχείρισης. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών το ύψος της μηνιαίας προσόδου δύναται να αναπροσαρμόζεται ανά τριετία, ανάλογα με τη σταθεροποίηση των λειτουργικών δαπανών του Φορέα Διαχείρισης και το βαθμό επίτευξης οικονομικής αυτοτέλειας από τις δραστηριότητές του και την αξιοποίηση της παραχωρηθείσας σε αυτόν δημόσιας περιουσίας. »

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθούν ορισμένα χαρακτηριστικά του νέου Φορέα.
Το 11μελές Διοικητικό του Συμβούλιο θα συγκροτείται κατά παρέκκλιση της παρ.2 του αρ.8 του ν.4369/2016, δηλαδή κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που αυτή η Κυβέρνηση θέσπισε για να επιλέγονται οι Διοικήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης κλπ.
Οι Υπουργοί θα επιλέγουν τα 4 μέλη, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Πέντε μέλη θα υποδεικνύει η Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από ένα η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου, Χολαργού-Παπάγου και Καισαριανής.Το 10ο θα υποδεικνύεται από κοινού από τρία Πανεπιστήμια και το 11ο θα εκπροσωπεί περιβαλλοντική Μ.Κ.Ο. από τους ανωτέρω Δήμους.
Τα μέλη του Δ.Σ. μπορεί να λαμβάνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα οριστεί με Κ.Υ.Α.

Όπως είναι αναμενόμενο, η δημιουργία νέου Φορέα περιλαμβάνει και διατάξεις για το προσωπικό του.
Οι οργανικές θέσεις προσωπικού θα συσταθούν με τον Εσωτερικό Κανονισμό Διοίκησης & Λειτουργίας, οπότε ο ανώτατος αριθμός τους είναι άγνωστος.
Προς το παρόν, μέχρι να εκδοθεί Κανονισμός, δημιουργούνται 6 θέσεις (ένας “Συντονιστής” και 1 ΠΕ Μηχανικών, 1 ΠΕ Γεωτεχνικών ή ΠΕ Περιβάλλοντος, 1 ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Λογιστικού – Οικονομικού, 1 ΔΕ Διοικητικού και 1 ΔΕ βοηθητικού προσωπικού).Περιλαμβάνεται δε πρόβλεψη ότι ο Φορέας μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Ο σκοπός και οι αρμοδιότητες του νέου Ν.Π.Ι.Δ. περιγράφονται στο αρ.2, ενώ οι στόχοι και οι αρχές σχεδιασμού στο αρ.4. Σε γενικές γραμμές, αναλαμβάνει τη διοίκηση και διαχείριση των περιοχών που εντάσσονται στις Ζώνες προστασίας Δ’ Γουδή και Δ’ Ιλισίων του π.δ. 14/2011.

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από “διαφημιστικό” Δελτίο Τύπου εκ μέρους της Κυβέρνησης (με τις συνήθεις πλέον εκφράσεις «θεσμική θωράκιση», «ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών», «θα λυθούν χρόνια προβλήματα»κ.ο.κ.),όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι βασίζεται στην υποχρεωτική χρηματική συνεισφορά των Δήμων.


Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Αθήνα αποκτά το δικό της «Σέντραλ Παρκ».

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις διατάξεις και να υποβάλλετε τα σχόλια σας μέχρι την 22α Απριλίου ΕΔΩ.