Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Λεωνίδας Ψυχόπαιδας*: Ο ρόλος της Περιφέρειας ως Μητροπολιτικός Φορέας Διοίκησης

29/3/2019

 *Υποψήφιος Περιφερειακό Σύμβουλος με το συνδυασμό Νέα Αρχή για την Αττική του Γιώργου Πατούλη

 

Μία σύγχρονη Περιφέρεια πρέπει να ασκεί μια αποτελεσματική διοίκηση στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή που θα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και θα αναβαθμίζει την ανταγωνιστικότητας της χώρας, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές από τα διεθνή πρότυπα.

Ο Κλεισθένης δεν ασχολήθηκε καθόλου με την έννοια της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης, αγνοώντας όλα τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διοίκησης , απαιτούν την συστημική συνεργασία όλων των διοικητικών επιπέδων και τον ευρύτερο σχεδιασμό και συντονισμό όλων των επιμέρους φορέων με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Αφετηρία αυτών μπορεί να είναι οι αρμοδιότητες με αξιολόγηση εκείνων που αφορούν «μητροπολιτικές λειτουργίες» και στις οποίες εμπλέκονται κεντρικές υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αρμοδιότητες του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, των Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, Υγείας – Πρόνοιας, Περιβάλλοντος – Χωροταξίας καθώς και τα σχέδια εκτάκτων αναγκών, ασφάλειας, τουρισμού, καθώς και για νοσοκομεία, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Μουσεία, Αθλητικά κέντρα κ.λ.π. τα οποία ενδιαφέρουν στο πλαίσιο του σχεδιασμού ή συντονισμού της λειτουργίας τους.

Η Μητροπολιτική Διοίκηση μπορεί συνεπώς να έχει ως κύριες αρμοδιότητές της τον στρατηγικό σχεδιασμό τον συντονισμό, τις μελέτες  και την χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών καθώς αλλά και άλλες γνωμοδοτικού – ελεγκτικού χαρακτήρα.

Οι αρμοδιότητες αυτές συνεπάγονται μία κάθετη σχέση με τα υπερκείμενα και υποκείμενα επίπεδα διοίκησης αλλά και τις οριζόντιες μορφές διασύνδεσης. Αρμοδιότητες όπως ο σχεδιασμός διαχείρισης των αποβλήτων, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χωροθέτηση δραστηριοτήτων, προστασία και διαχείριση υδατικών πόρων, προστατευόμενες περιοχές, (δηλαδή αρμοδιότητες που υπάγονται σε απαιτήσεις ευρύτερου σχεδιασμού) πρέπει σαφώς να αναληφθούν από τον μητροπολιτικό φορέα δηλαδή την Περιφέρεια.

Ο σχεδιασμός βέβαια προϋποθέτει ενημέρωση/ πληροφόρηση/ τεκμηρίωση, που θα πρέπει να είναι μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες της μητροπολιτικής διοίκησης. Είναι αναγκαίο να συγκεντρώνεται πληροφορία από τους επιμέρους φορείς αλλά και η διενέργεια αντίστοιχων ελέγχων. Οι ρυθμιστικές λειτουργίες από την άλλη πλευρά, είναι αυτές που θέτουν το πλαίσιο συντονισμού και διασύνδεσης των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων Ειδικότερα για το συντονισμό των πολλών επιμέρους αυτόνομων φορέων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις ως εξής : α) με την  ένταξη των φορέων στη Μητροπολιτική Διοίκηση και τη μεταφορά της εποπτείας τους σε αυτή και β) μία άλλη μορφή διασύνδεσης με τη Μητροπολιτική Διοίκηση  (π.χ. εκπροσώπηση της Περιφέρειας στα Διοικητικά Συμβούλια επιμέρους φορέων και στους ΟΤΑ).

Ως προς την στελέχωση της Περιφέρειας Αττικής προτείνεται η μεταφορά από τα αντίστοιχα Υπουργεία και φορείς των θέσεων προσωπικού και έμπειρων εξειδικευμένων στελεχών αλλά και η κάλυψη των αναγκών του με προσλήψεις μέσω αξιοκρατικής διαδικασίας.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι θα πρέπει το κεντρικό κράτος να προβείς σε συνταγματικές ρυθμίσεις, να διαθέσει πόρους, αρμοδιότητες και νομοθετικά πλαίσια προς την Περιφέρεια.  

Ο Γιώργος Πατούλης ως Περιφερειάρχης Αττικής μπορεί να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία καθώς ξέρει τον τρόπο και χαίρει της εκτίμησης του συνόλου σχεδόν των κυβερνώντων της χώρας μας. 

Οι παραπάνω προτάσεις θα διευκολύνουν τον συντονισμό των αυτοδιοικητικών λειτουργιών στο πλαίσιο ενός ενιαίου διοικητικού συστήματος, που θα διαθέτει υπέρ αυτού τα τεκμήρια, τόσο της οργανωτικής αποτελεσματικότητας όσο και της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Θα διαμορφωθεί έτσι στην Αττική ένας σύγχρονος Μητροπολιτικός Φορέας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και θα απαντά με αποτελεσματικές λύσεις στα σύνθετα προβλήματά της.

Πάμε μπροστά για μια Νέα Αρχή για την Αττική μας.