Κυρ, 18 Αυγ 2019
Αρχική  > Περιφέρειες

Ηλίας Σώζος:Περιμένοντας την ανάπτυξη... ή Τοπική ανάπτυξη τώρα;

15/5/2019
Σε μία εποχή που η εργασία είναι αυτή που φέρνει ή διώχνει νέους από την Ελλάδα, όλοι οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η κρίση μας έμαθε δυο βασικά πράγματα: ότι πρέπει να στραφούμε σε παραγωγικές δραστηριότητες παράλληλα με την τεχνογνωσία μας σε υπηρεσίες και ότι το μεγάλο μας ατού ως χώρα είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, το οποίο αξιοποιείται στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο δίνει χρήματα για ένταξη νέων ως 40 ετών, η Περιφέρεια Αττικής επί Ρένας Δούρου, σε μία χώρα, με υπερμεγέθη ανεργία, κατάφερε να μην έχει αρκετές αιτήσεις.
Σε μία Περιφέρεια δηλαδή με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, δεν κατόρθωσε να πείσει νέους έως 40 ετών, να λάβουν χρηματοδότηση για να γίνουν γεωργοί ή κτηνοτρόφοι ή ακόμη και μελισσοκόμοι. Την ίδια στιγμή άλλες Περιφέρειες παρακαλούν, για να πάρουν περισσότερη χρηματοδότηση, για νέους αγρότες.
Οι παραγωγοί της Αττικής μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους ορειβατικούς συλλόγους, τους ψαράδες, τους χειμερινούς κολυμβητές, τους δασικούς υπαλλήλους, τους γεωπόνους είναι ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό για την Περιφέρεια της Αττικής, το οποίο μπορεί και πρέπει ν΄ αξιοποιηθεί για την Τοπική Ανάπτυξη.
Η Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να παράγει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα όπως είναι αυγά, κρέας, ψάρια, σύκα, γάλα, ελαιόλαδο, φέτα, κρασί , ψάρια ελεύθερης αλιείας ή ιχθυοκαλλιεργειών αλλά μ΄ εξαίρεση το μέλι, τα σύκα και τη ρετσίνα, για τον μέσο Έλληνα τα υπόλοιπα δεν έχουν ταυτότητα.

Από τον καιρό, που προωθήθηκαν τα Καλάθια της Περιφέρειας επί Κώστα Σκανδαλίδη μέχρι σήμερα, οι προωθητικές ενέργειες είναι χωρίς όραμα και χωρίς προοπτική.
Το νέο ψηφιακό περιβάλλον επιτάσσει άλλες λογικές κι ως προς τις λαϊκές αγορές. Ο καταναλωτής θέλει ψηφιακές εφαρμογές για προϊόντα ποιοτικά προϊόντα, σε καλές τιμές, γρήγορα και στο σπίτι του.

Ο σκοπός λοιπόν είναι ν΄ αλλάξει αυτή η νοοτροπία και η Αττική, οι άνθρωποι της, τα προϊόντα τους, να γίνουν ένας παράδεισος γεύσης δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, και για τους ανθρώπους, που έχασαν τις δουλειές τους αλλά και για όσους είναι νέοι και φοβούνται ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, συνδέοντας τη γεωργία, με τον τουρισμό και τον καταναλωτή αυξάνοντας τις νέες θέσεις εργασίας.

Σώζος Ηλίας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό