Δευ, 25 Μαρ 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Εύη Χριστοφιλοπούλου Υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

12/7/2018

           

            Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την Αυτοδιοίκηση προσπαθούν να την αποδυναμώσουν. Mε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προσπαθούν, με μια επικίνδυνη αντίληψη, να μετατρέψουν την Αυτοδιοίκηση στο μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.

            Ο Κλεισθένης λοιπόν καταδικάζει την αυτοδιοίκηση σε διάλυση και οπισθοδρόμηση και ακριβώς γι’ αυτό καταδικάζεται από το σύνολο της αυτοδιοίκησης.  

Το πόνημα τριών ετών μοιάζει με γονατογράφημα. Ένα συνονθύλευμα: μικροπολιτικής σκοπιμότητας, εχθρότητας προς την αυτοδιοίκηση, νομοτεχνικής ανικανότητας.

Το σύστημα απλής αναλογικής που προτείνει η κυβέρνηση ευνοεί υπερβολικά τις μειοψηφίες Η εύνοια των μειοψηφιών και η διευκόλυνση των μετακινήσεων και της κινητικότητας (π.χ. Αντιδημάρχων) από διάφορες παρατάξεις πέρα από το «αλισβερίσι» που υποκρύπτει, βοηθά να εκκολαφθεί το “αβγό του φιδιού”, αλλά και να ενδυναμωθούν οι τοπικοί ολιγάρχες. Δεν εδραιώνει, αλλά υπονομεύει την τοπική δημοκρατία.

Έχουμε χρέος ως Κίνημα Αλλαγής να αντιπολιτευθούμε σθεναρά αλλά και να προετοιμάσουμε λύσεις για την επόμενη μέρα.

            Η Παράταξή μας, συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, τους ΚΑΠ, τις συνενώσεις στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τη δημιουργία του β’ βαθμού με τις Νομαρχίες και τέλος την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη».

Είμαστε περήφανοι για τις όλες μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί αν και τις ψηφίζαμε μόνοι μας, έγιναν κατάκτηση για τους πολίτες και τη χώρα και αγκαλιάστηκαν από τους αιρετούς της Τ.Α.

            Βεβαίως, στον Καλλικράτη όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια υπήρξαν και αστοχίες. Γι’ αυτό χρειάζονται μικρές αλλά σημαντικές και διορθώσεις ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν εμπόδια στη λειτουργία ορεινών και νησιωτικών Δήμων, και ιδίως στα μεγάλα νησιά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα Δήμο.

            Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι είναι πλέον η ώρα για ένα ακόμη κύμα μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με πραγματική αποκέντρωση και μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατανομή αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της επικουρικότητας και της εγγύτητας. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη.

Τοπική αυτοδιοίκηση που στέκεται στέρεα στα πόδια της. Με ισχυρούς θεσμούς και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια.

Τοπική αυτοδιοίκηση που βρίσκεται δίπλα στο δημότη, ιδίως τον πιο αδύναμο.

Το κρίσιμο όμως δεν είναι η εξαγγελία, αλλά η εμπραγμάτωσή της. Πώς λοιπόν θα γίνουν οι στόχοι αυτοί πράξη;

            Πρώτον, με πραγματική en bloc αποκέντρωση και μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων.

            Δεύτερον, με την ανάληψη ηγετικού ρόλου της αυτοδιοίκησης στην κοινωνική πολιτική και το κράτος πρόνοιας. Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

            Τρίτον, με την ανάθεση της ευθύνης του περιφερειακού σχεδιασμού στην Περιφέρεια, ώστε να καταστεί μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.